Чуков: Мохамед Абдулкадер е искал да се направи на Рамбо

Той е български гражданин и носи отговорност, трябва да бъде наказан
Обновена: 3 юли 2020 09:42 | 3 юли 2020 09:42,
48
Чуков: Мохамед Абдулкадер е искал да се направи на Рамбо
Снимка: БГНЕС

Мохамед Абдулкадер е искал да се направи на Рамбо, но той носи отговорност като български гражданин. Не вярвам той да е действал в България, за да извърши престъпление, заяви арабистът от Института за ислямски изследвания проф. Владимир Чуков, съобщава bTV.

Още по темата

Чуков коментира задържането на 21-годишният Мохамед от Бургас, който беше обвинен за участие в терористично престъпление зад граница. 

По думите на проф. Чуков важна е снимката на момчето, на която той е застанал пред бронетранспортьор с насочен нагоре пръст – класически джихадистки знак, а зад него се вижда червено знаме.

„Червеното знаме е на „Султан Мурад“ – джихадисти, подкрепени от Турция. То е ключ към това с какво се е занимавал баща му, който очевидно е сирийски туркмен“, обясни експертът.

По думите му прави впечатление, че бащата не е познат в България.

„Това е дълга история от 2016 г. в Сирия. Тогава Турция направи операция „Ефратски щит“, при която „Ислямска държава“ беше изхвърлена от районите на сирийско-турската граница“, обясни той и уточни: „Враговете на „Султан Мурад“ са най-вече кюрдите“.

Според него има още една снимка, на която Мохамед е с две момчета. На нея личало, че те не са салафити и нямат бради. Чуков изтъкна обаче, че ако баща му има снимки между 2014 г. и 2016., най-вероятно на тях ще е с дълга брада.

„Тук е моментът, за които говори главният прокурор - че има най-малко две джихадистки групировки, в които той е бил. Предполагам, че става въпрос за „Ислямска държава“. През 2016 г. тези хора бързо се преоблякоха и станаха Сирийска свободна армия (Султан Мурад)“, подчерта арабистът.

По думите му понятието „вербуван от баща си“ е трудно да се каже в подобно семейство, в което бащата е „смазващ“ авторитет.

„Бащата в исляма е попечител до пълнолетието. Вие дали си мислите, че той е осъзнавал какво прави? Тук е големият въпрос към майката. Когато е ходел в Сирия – той е бил непълнолетен. Майка му знае ли с какво точно се занимава нейният съпруг?“, запита Чуков.

Според него следствието ще разбере колко време Мохамед не е бил в България. Той беше категоричен, че български гражданин няма право да влиза във военни действия, а ако го направи – се наказва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
13
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Вдигнатият пръст си е вдигнат пръст, а не доказателство за тероризъм. По-добре не се занимавайте с човека, оставете го да си върши работата. Цялото изпълнение е по заповед на Москва.
9
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"След като вече е пълнолетен, трябва да се определи - или ще е европеец и ще живее по законите на ЕС, или ако иска да е като баща си, да иде при него и да си смени гражданството."Не, не, не, без такива толерастки изпълнения. Първо трябва да полежи малко в затвора. Едни десетина годинки ще му се отразят добре.
8
1
 
16
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
За поздрав с вдигната ръка стана голям скандал преди няколко години, помните ли ???!!!А сега за реална заплаха от тероризъм - нищо, лека врява ...
7
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се надяваме, че това на снимката е само поза и че пишлемето не се е забъркало в сериозни проблеми.След като вече е пълнолетен, трябва да се определи - или ще е европеец и ще живее по законите на ЕС, или ако иска да е като баща си, да иде при него и да си смени гражданството.
6
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом е искал да се направи на Рамбо, значи Рамбо е терорист. Холивуд са терористи и те стоят зад ИДИЛ. Още са земесени и Уолт Дисни, които са дясна ръка на Ал Кайда и фронтът Ал Нусра подкрепяни от Вирджиния рекърдс и Батман.
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бащата в исляма е попечител до пълнолетието. Вие дали си мислите, че той е осъзнавал какво прави?"Ахахахах тоя си мисли, че всички са по-прости от него. На 21 години мъж да не осъзнава какво прави...
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами успял е да се направи на Рамбо, ако съдим по снимките.
3
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Странно защо ли не искаме "бежанци". Хммм...
2
9
 
5
 
! Отговори
Стига преди 3 години
Остайте момчето бре ! Вас ви яд , не пушка незнаете как се държи , тоя на 12 вече танк е карал. Лигльовции !
1
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя талибанин да се прави на рамбо другаде. Оня дебелия ли му е дал гражданство?