Eрдоган уверил Путин, че ще се съхранят християнските светини в "Света София"

Достъпът на туристи също щял да бъде гарантиран
71
Eрдоган уверил Путин, че ще се съхранят християнските светини в "Света София"
Снимка: БГНЕС

Ситуацията около промяната на статута на храма "Света София" в Истанбул от музей в джамия са обсъдили президентите на Русия и Турция - Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган.

Още по темата
Това предаде ТАСС, като се позовава на съобщение на пресслужбата на Кремъл след телефонен разговор между двамата лидери, състоял се по инициатива на турската страна.

Владимир Путин е обърнал внимание на Реджеп Тайип Ердоган на значителния обществен отзвук, който е предизвикало в Русия решението за промяна на статута на храма.

Турският президент е дал съответни пояснения, отбелязвайки, че достъпът до този уникален паметник на световната цивилизация ще бъде гарантиран за всички желаещи, включително чуждестранни граждани, и ще бъде осигурено съхраняване на християнските светини, се посочва в съобщението.

На 10 юли Държавният съвет (висшият административен съд на Турция) отмени правителствено решение от 1934 г. за превръщане на "Света София" от джамия в музей. След това президентът Ердоган подписа указ, съгласно който "Света София" се отваря за мюсюлманско богослужение. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
15
 
! Отговори
eha преди 3 години
Борисов нали беше голям приятел на ефендито....ама само на приказки. Ако не е Путин да защити Православието, то кой ? Германците ли ще го защитя....а ? Ама дреме ви на вас, нали...голема работа си викате, а се пишете големи патриоти и българи.
41
2
 
12
 
! Отговори
На оня свят преди 3 години
Какви ги върши тоя? се жалваше Кемал Ататюрк пред турския шейтан. Тоя пезевенк руши държавата, която аз създадох от нищо то. Шейтана се ухили и каза:Таип е любимият ми син, когото съм изпратил на Земята.Ататюрк помръкна и в очите му се появиха сълзи.
40
13
 
5
 
! Отговори
Умен българин преди 3 години
Малии, тук само тЪпири коментират. Дето хабер нямат от нищо, ама дрънкат, тип бг ***. Ходете се хванете за дръжките, деца и т .н.Никога не сте виждали Света София.
39
5
 
9
 
! Отговори
Този турчин преди 3 години
на Тръмр де пени, но от Путин трепери, защото знае какво може да му се случи. Щели да запазят христоянските ценности, значи стават християни и влизат да се молят в християнски храм!?
38
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИЗОБЩО НЕ ни интересува... АКо завземем Турция ще мислим какво да я правим тази сграда. ВАЖНОТО е сега, ние в БЪлгария, да си ВЪРНЕМ земята където е ислямската джамия пред ЦУМ, в София. Земата може да бъда дадена на Софиянец, който докаже че роднинните му са живели най -дълго време в София, с документи.. А може и земята да стане Държавна собственост... Преди години СЪБОРИХА мавзолея. Време е да съборят ислямската джамия, пред ЦУМ, която е символ на Враговете ни, които 500 години КЛАХА българи.
37
5
 
6
 
! Отговори
българин преди 3 години
Ако това е истина.Означава че нашият ТОЛУБ.Язък дето се пише голям"политик"Ама той вирее и се дуе само за Европа и ЕС!Жив и здрав да е гн Путин! Ти българино освен тук прочитайки решението на Турция.И сега Че Путин се зае за нещата да съхрани Християнството и Българската църква в Турция.ПРОЧЕТЕ ЛИ НЕЩО И ЧУ ЛИ ТОЛУПА да говори по тази тема? Мълчи нали?Е как?От там далавера няма самата ГЕРБ!Но пък ДЪРЖИ ДА НИ НАТИКА НА СИЛА В ПРОСЛОВУТАТА"чакалня"?!Вдигнал ти е мерника народа вече др Борисов!-:)
36
2
 
17
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Нещата ще се оправят чак когато Константинопол стане отново християнски.Както го е подкарал Ердоган,може да стане сравнително скоро.
35
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много риване много нещо Ердоган направи една Църква да се успокоят
34
2
 
1
 
! Отговори
машалла преди 3 години
Изненада Владимир Путин владеел езиците на животните и ги разбира
33
2
 
13
 
! Отговори
23 преди 3 години
До АнонименДО 29 Не знам какъв войн е бил мехмед, но със сигурност знам, че е бил извратен педофил, и кръвожаден дивак
32
1
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Де неутронна бо*мба над Истамбул,де....
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Велик си, когато вършиш велики дела.Какво му е великото да вземеш една църква, която ти е в двора?Велик си ако нахправиш жест и я оставиш на този на когото принадлежи.Както постъпи навремето Ататюрк.А Ердо е мижитурка.
30
0
 
5
 
! Отговори
Бойко Радев преди 3 години
Да живее международното положение!
29
15
 
2
 
! Отговори
Eрдо=ВЕЛИК преди 3 години
Таййип Великий, пример за велик лидер.
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голямата Базилика в Плиска е била по-голяма от базиликата св. Петър в Рим.
27
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ясно това беше играта на анкара и москва...целта беше унижение на гърция и те го постигнаха!с това доказаха,че от атина нищо не зависи!
26
6
 
8
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Велик в султан Ердоган, велик е повелителя на неосманизма!С един акт на простотия , дава повече козове *** България , да се интегрира в структурите на ЕС и НАТО!!!Путин може да го изплющи Ердоган и да направи от Турция пустиня от стъкло, но засега му е нужен!!!Агент Боби Франкити!ЦРУ!!!
25
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Aya Sofya си е Византийска Църква. И такава трябва да остане. После територията. Тя е собственост на лично на воина Мехмет и твоето мнение е нищожно.
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Керимин Фенась твоят шеф Гулен беше пуснал мухата за отварянето му преди всички.Понеже си полу-турчин вероятно, какво означава за тях отварянето му. Независимост. Приема се след обвяването на Републиката имало опасност да не я признаят и под натиск националиста Кемал отстъпва.Сега го възприемат като извоюване на суверенитет.
23
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 3 години
До Анонимно 19Ти нормално ли си?