Северна Македония празнува в условия на пандемия

Какво е бъдещето на страната според политиците й?
Обновена: 2 авг 2020 18:23 | 2 авг 2020 18:21, Веселина Йорданова
115
Северна Македония празнува в условия на пандемия
Снимка: БГНЕС

В ерата на националните романтизми и национализми Илинден остана символ на безспорно изразената воля за своя държава, основаваща се върху принципите на демокрацията и свободния живот на всички етнически и религиозни общности, заяви днес президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в обръщение от Мемориалния център АСНОМ в Пелинце по случай националния празник на страната.

Президентът посочи, че този път Илинден се чества в специфични условия, по време на пандемията от коронавируса, а изолацията, предизвикана от тази криза, заплашва солидарноста между хората. Въпреки кризата обаче страната успя да стане членка на НАТО, а през март тази година Европейският съвет взе решение за начало на присъединителни преговори, 15 години след получаването на статут на страна кандидат за членство, посочи президентът.

Той очаква възможно най-бързо учредяване на новия парламент и съставяне на правителство и напомня, че помирението е едно от основните неща, за които се е обявил и което днес е необходимо повече от когато и да било в историята като независима държава.

Пендаровски се спря и на проблемите със съдебната система и нефункционалната администрация, отбелязвайки, че това е не само пречка за по-бързото интегриране в ЕС, а е и главна пречка за нормален живот в прилично уредена държава.

Премиерът Оливер Спасовски призова в речта си, която произнесе на крепостта Кале в Скопие, към изграждане на гражданско общество, сплотеност и солидарност. Той се обяви за "победи, а не за поделби, призова за обединение в държава, която да бъде свободно отечество на всички граждани и на всички етнически общности".
В речта си той призова "гордо да прославяме македонския език, който беше заведен като служебен език в македонската държава тъкмо на Илнден 1944 г. и който днес е вписан в личната карта на нашата държава в ООН, където до името Републка Северна Македония, за езика пише македонски език".

Спасовски говори и за договорите с България и Гърция, като подчерта, че "в духа на илинденци подадохме ръка за сътрудничество с всички съседи и спечелихме тяхното доверие". "Благодарение на тези договори Северна Македония се превърна от лош пример в успешна история. Тя стана светла точка на Балканите. Довчерашните резигнирани съседи станаха наши най-силни лобисти и поддръжници в международен план. Станахме съюзници. Показахме и доказахме, че с разбирателство, а не с кавги държавата върви напред към по-добро", добави Спасовски.

Председателят на парламента Талат Джафери, който тази година не можа да се обърне към народа от Мечкин камен, тъй като трябва да си почива по препоръка на лекарите, честити Илинден със съобщение, в което изтъкна, че "Илинден е символ на стремежа към по-добро утре, за по-добър живот на идните поколения, по-справедливо общество, напредък и по-високи ценности".

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски също честити националния празник и се извини за грешките на партията от миналото, заявявайки, че в Македония трябва да има справедливост и той няма да се откаже от тази цел.

В речта си от стружкото село Ташмарунища той каза, че държавата сериозно се отклонява от пътя на илинденските идеали, че страната заслужава по-добро бъдеще, изцяло ново поколение на политици и смяна на лицата от прехода, които са котвата /задържаща/ в държавата. Трябва ни силен вятър, за да вървим напред, каза председателят на ВМРО-ДПМНЕ, като подчерта, че страната трябва да се върне към илинденските идеали, а това са свлбодата, справедливостта и единението. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
2
 
4
 
! Отговори
Филип III Тракийски преди 3 години
През 2016 г. ходих с личния си автомобил на екскурзия до Албания. Хората щом разберяха че съм българин, само дето не ме носеха на ръце! Приятна изненада ми направи това, че в Берат на крепостта видях табела на английски език че този град е бил владян дълги време от българите обичат и е бил много важен за Българската империя. Такова нещо в Република Северна никога няма да видиш Наистина предпочитам през Гюргево да се влиза в Албания и да виждам албанци вместо тия прости и долни сръбски еничари.
108
2
 
4
 
! Отговори
Железният светилник преди 3 години
Ти чувал ли си за черковно-славянски език? Тук го знаем като старобългарски, защото това е езика на Второ българско царство. Къде в книгата видя, че славянския език за когото се говори е "македонски"? Пише ли някъде изобщо македонски език?
107
1
 
4
 
! Отговори
Железният светилник преди 3 години
Лазар Глаушев каза, а и всички от общината и настоятелството одобриха думите му: За истинската наука нема разлика българска ли е или елинска. Ние не даваме нашето училище да бъде елинско, както досега, но в него може да се учи за некое време и елински, само да не стои затворено.
106
0
 
1
 
! Отговори
Железният светилник преди 3 години
Лазар пишеше дълги писма до познати люде в Цариград, както ги познаваше от цариградските вестници, народни люде, молеше ги и ги зовеше да помогнат на Преспа, на бедния и неук, христолюбив български народ, алчущ и жаждущ за своя народна църква, наука, който едва сега се пробужда от дълбок сън и радее да се освободи от вековен фанариотски ярем, от заблуди и душевен мрак.
105
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какво ще кажеш тогава за честата употреба на сърби, гърци, турци у албанци... За техния начин на живот, език, култура, идентичност и религия... Българин тогава се е имало предвид поклонник на българската патриаршия... Езикът славянски, но не български... Това е все пак Ненков нали... А другите?
104
1
 
2
 
! Отговори
Железният светилник преди 3 години
Кой си ти? попита той монаха. Какво дириш в Преспа.Рилецът му отговори също на гръцки: От Рила ида. Българин съм. Тук аз съм между свои братя. Но какво търсиш ти между тях! Тук няма от твоя народ. Ти си много дързък! Кой ти е позволил да събираш дарове за вашия манастир?
103
0
 
2
 
! Отговори
Железният светилник преди 3 години
Колкото съм научил, мене ми стига остро прозвънтя гласът на Бенков. А ти какво ще ми се хвалиш! Аз съм учил славянски, чета и пиша. И детето си пращам при даскал Божина, не го пращам в елинското школо. Секи да си знае своето место. Ние сме българи, славяни. Не сме гърци. Тук Талев сигурно е употребил българин в смисъл християнин, а не като етническа принадлежност? Нали бе г-н еничарин од Шкупи?
102
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безумните ти доводи не заслужават отговор.
101
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Жалък сиочевидно пък и ти колко разбираш от литература...ти лично чел ли си скопското издание,че да твърдиш подобно нещо.ако изстрият думата българин,тогава с какво са изстрили думата грък,сърбин и турчин...в четрилогията е описано противоборството на тези четири "нации" на македонска територия-сърби,българи,гърци,турци,албанци и т.н.като много често самият автор ги приравнява една друга.едно си знае баба едно си баеЯСНО КОЛКО СИ ЧЕЛ И БЪЛГАРСКОТО И МАКЕДОНСКОТО ИЗДАНИЕ НА ТЕЗИ КНИГИ!
100
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 99 не се хаби колега !Нещо ,което е набивано в главите на македонските българи през последните 120 години не можеш да го заличиш по никакъв начин, може би така е по добре!
99
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Димитър Талев е българин живял и умрял в България .
98
1
 
4
 
! Отговори
Жалък си преди 3 години
Наистина доказваш колко си жалък с това, че всячески се измъкваш от отговор на въпроса защо скопското издание издаде "Железният светилник" на северномакедонски език където думите "българин" и "български" са заменени с "македонец" и "македонски"? Иначе няма мисъл да правиш разбор на творчеството на Талев. Тук в България сме го чели още като деца, по времето когато в Югославия той беше забранен. И трилогията "Самуил" и "Хилендарският монах" и т.н.
97
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
или пък как ще коментираш този пасаж на димитър талев дойде един от българия!!!
96
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименпрочети и преспанските камбани където този "български" писател димитър талев говори за българите и сърбите като страничен наблюдател,а пък българския език е описан като много близък до сръбския.и че целта на всички е била да разединят тези два братски народа(сръбския и българския)...на повечето места сърбите присъстват по-често от българите.по тази логика можем да причислим димитър талев към сръбските писатели.
95
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
гласовете ви чувам:не е ли ясно,че на князете и кралете около нас им е нужна Македония а не нейното освобождение!
94
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цар Самуил е българин Гоце Делчев е българин Ти си българин Зайо Байо е българин А както каза мичмана навремето И Господ е българинСега схвана ли?
93
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анониментова малко ми звучи като той е имал предвид българи ама е написал гърци!!!или той е има предвид руснаци ама написал турци!!!
92
4
 
1
 
! Отговори
До до жалък си преди 3 години
ЖАЛЪК СИ !!!
91
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Жалък сиа какво е искал да каже с думата гърци?даже ако започнем да ги броим ще се окаже,че той по-често е употребявал думата гърци отколкото българи.димитър талев дори величае в един от пасажите борбата на критяните(наричайки ги гърци) срещу турците.
90
0
 
2
 
! Отговори
Жалък си преди 3 години
Ти да не си бил импресарио на Димитър Талев? От къде знаеш какво значение е искал да вложи в думата "българи"?