Хиляди на протест във Вашингтон срещу полицейския произвол

Послание отправиха близки на афроамериканци, убити от органите на реда
79

Хиляди протестираха срещу полицейското насилие и произвол във Вашингтон. Със събитието беше отбелязан Маршът за граждански права от 1963 г., по време на който Мартин Лутър Кинг произнася емблематичната си реч "Имам една мечта".

През 1963 г. на стълбите на "Линкълн Мемориал" Мартин Лутър Кинг произнася 17-минутна реч, в която призовава към световен мир и зачитане на правата на хората от всички раси, религии и държави. Днес от същото място говори и неговата внучка, предаде Bulgaria ON AIR.

Своето послание от трибуната отправиха и близки на афроамериканци, убити от органите на реда. Сред тях бяха и роднините на Джордж Флойд, чиято смърт разпали вълната от протести и безредици в Съединените щати, както и семейството на Джейкъб Блек - мъжът, прострелян 7 пъти в гърба миналата неделя.

"Има две системи на правосъдие в Съединените щати - черна и бяла. Черната не се справя добре. Но ние ще се изправим. Всеки афроамериканец в Съединените щати ще се изправи. Ние сме уморени", каза Джейкъб Блек старши.

Повече от 50 години след речта на Мартин Лутър Кинг, протестиращите отново настояха за равенство между расите и призоваха хората да гласуват на предстоящите избори.

Демократичният кандидат за вицепрезидент Сенатор Камала Харис също говори пред хилядите демонстранти. Чрез видеообръщение тя отдаде почит на активистите за човeшки права в миналото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
2
 
! Отговори
не може да бъде! преди 3 години
Опитвам се да разбера какво искат протестиращите ,но не мога да разбера как човек с криминално досие дебело 10 см.може да стане знаме на протеста!/
59
0
 
1
 
! Отговори
Chestito преди 3 години
AfroUSA
58
0
 
6
 
! Отговори
ЮАРкчанин преди 3 години
Нечуван и ужасен полицейски произвол, който трябва да бъде прекратен. Вземете пример от нас - жителите на ЮАР . Няма полиция . Или ако има някъде тя е състявена изцяло от черни братя дето обичат да си стоят в полицейския участък на хладничко . Белите расисти не смеят да си излязат от домовете и всичко принадлежи на черните братя и сестри . Улиците... местата за продажба на дроога ... колите на белите ... къщите на белите ... жените на белите ... магазините на белите ... Скоро и в САЩ ....
57
1
 
12
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
Как може щатската полиция да стреля срещу законното право на протестиращи чернокожи да грабят магазини и къщи на белите
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аман от тия негърски глупости. Как не схванаха, че са втора ръка хора. така е било така и ще бъде.
55
1
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Тези американци зорлем искат да станат като у нас май. Пълно беззаконие и полицията да им е безгласна буква. Нигърите да мародерстват безнаказано по малките им градчета и да изнасилват и бият баби и дядовци и да им взимат пенсиите, а ако случайно се мерни полицай, да го бият и да му късат пагоните, а той да няма право да се защити. Да дойдат да видят как е у нас и тогава да протестират. Със сълзи на очи ще се радват после на правомощията на тяхната полиция и ще се молят да е вечно така.
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще има шоу до изборите,които ще са скоро,като си изберат президент,шоуто ще спре,вълненията също,сега просто се борят кой да примами народа да гласува в негова полза и няма нищо общо с черни или бели,управлявашите им са си бели и от двете партии.
53
1
 
12
 
! Отговори
Леонсио преди 3 години
На тръстиката ще спре да врещи тая гмеж!
52
1
 
16
 
! Отговори
akil преди 3 години
Произвол ??? И за бабите на село е ясно ,че Не може да си караш колата пиян, да се биеш с полицаите, да им вземаш електрошока, да тичаш с нож към случайни граждани, да посягаш в колата за оръжие... Направо се излагат там с това прекомерно насилие над АФРОАМЕРИКАНЦИТЕ, които са напълно "невинни нежни душици", както може да се визи от безбройните клипове
51
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да повярвам :)))))) САЩ която разпръсква Маслинови Клонки със Бомбандировачи и сее Демокрация по Света ...САЩ ??? ее Неее Не може да бъде , люлката на Демокрацията ......
50
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро Източна Европа ще приема бели бежанци от САЩ. В Западна няма да ги допуснат, там приемат само черни.
49
2
 
41
 
! Отговори
полицията произвол преди 3 години
Произвол... Не може да си караш колата пиян, да се биеш с полицаите, да им вземаш електрошока, да тичаш с нож към случайни граждани, да посягаш в колата за оръжие... Направо се излагат там с това прекомерно насилие над АФРОАМЕРИКАНЦИТЕ, които са напълно невинни нежни души, както може да се визи от безбройните клипове
48
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И като гледам протестират само " dunkle menschen "!
47
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестират в защита на престъпници, еваларка копиленца! :D
46
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свобода за черните хора,върнете ги в Африка!
45
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горе доле така ми звучатОставете ни да крадем без да ни стреляте,малко помощи ни давате,не стигат за наркотици,не ни карайте да работим,добре сме си така,белите сте расисти,искаме права и да ни хрантутите щот така искаме!Колаборационистите които ги подкрепят,да заживеят с тях,ще си сменят мнението бързо!
44
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В САЩ няма никакво единство на нацията както се опитваха да ни манипулират 90-те години. В САЩ човек за човека е вълк, единствените ценности там са парите, всеки мисли само за пари.Ако бъгарин отиде в САЩ и се опита да направи приятели с чернокожи ще бъде тотално разочарован (ако остане жив и здрав). Чернокожите са необразовани, ограничени и агресивни към всички. Същото важи за латиносите и белите. В САЩ хората не се нуждаят от приятели, а от повече пари.
43
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес млн немци отново поискаха оставката на Меркел,а полицията се опитва да развали портеста,арестува хора,и нарушава демократичните им права. С какви очи баба Меркел изриза да критикува Лукашенко,като неговия народ е по-добре от нейния защото няма мигранти,ковид, наркотиц,гмо, *** и други такива демократични цености и екстри?! За Макрон,който ткероризира жълтите жилетки изобщо няма да пиша. Сега маскира парижани да не би да излязат на протест отново.
42
31
 
4
 
! Отговори
Крали Марко преди 3 години
Прави впечатление че има много бели. Чест и почитание. Расистите са *** които нямат място под слънцето. Принципно Америка е враг на човешкият род. Винаги са били агресори. Би трябвало да върнат Аляска на Руската Федерация. За да не си я вземат сами. Айс Крим.
41
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Черните искаха обща държава с белите, а трябваше да се борят за отделна държава или паралелна държава. Само черен съд да съди черните и само черни полицаи да ги арестуват. Черно правителство за черните.Белите ги излъгаха.