Световни банки помогнали за легализиране на незаконни $2 трилиона

Въпреки наложените глоби те продължили да правят това
21 сеп 2020 07:34, Елка Василева
13
Световни банки помогнали за легализиране на незаконни $2 трилиона
Снимка: архив, БГНЕС

Няколко световни банки са помогнали на свои клиенти да избегнат санкции и да легализират незаконни средства в размер на 2 трилиона долара в периода 1999-2007 г.

Това съобщава в свое разследване американският портал "Бъз Фийд", който се позовава на материали на подразделението за борба с финансовите измами на американското Министерство на финансите, предаде БНР.

Документите представляват над 2 000 доклада за подозрителни операции. От "Бъз Фийд" са предали досието на Международния консорциум за журналистически разследвания.

Според портала ръководството на финансовите институции си е затваряло очите  за предупрежденията на сътрудници за подозрителни действия.

Банките са се надявали, че при разобличаване ще успеят да сключат споразумение с правосъдието, което предвижда само глоби.  Въпреки това даже и след финансови санкции институции като "Джей Пи Морган Чейс", "Ейч Ес Би Си", "Дойче банк" и "Банк ъв Ню Йорк" са продължили да превеждат средства на заподозрени, твърди разследването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
и ний сме дали ... преди 3 години
България изплува в международния скандал за пране на пари. Три са родните банки, които фигурират в изтеклите шокиращи доклади на американските служби за борба с финансовите престъпления. Сред тях и Българската банка за развитие. Според докладите Българската банка за развитие е една от банковите институции, участвали в съмнителните транзакции на стойност над 60 милиона долара. Замесени освен ББР банки, са още Пиреос Банк и Инвестбанк.
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стигнах до Бъз Фийд и разбрах моментално че е фейк нюз...
8
0
 
11
 
! Отговори
Krom преди 3 години
Баси, направо се "оЧудих"?! Възможно ли е бре?! Толкова години за да прогледнете? Елементарното, което всеки уличен профан можеше да ви каже и без "задълбочени разследвания". Шутове.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
kolko nezakonno i svrah napechatani dolari ima, ne stava iasno.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бъз фийд ли ви е референцията по-добре да бяхте взели истиски източник
5
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
И то пишат, след като янките изнесат информация за мошеничествата на ес н=банките...Затова за обикновеноя човек всъщност е добре, че брюкселският ес е американски васал...
4
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Анонимен/4А за европейските?Всички големи ес банки са в кюпа. Но в Америка пишат и глобяват, а в ес само пишат.
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДобрЮтро сега ле разбрахте, че банките са най-големите мошета.
2
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям праз.Докато няма масови фалити, доживотен затвор и конфискация на имуществото, на никой няма да му пука.Вие да не си мислете, че перачите на пари са случайни хора? Те всички са навързани пи веригата - банкери, бизнесмени, политици.
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще има ли санкции за тези американски банки?