Тежките ученически раници водят до болки в гърба при децата

В много училища още няма осигурени шкафчета, за да решат проблема
27 сеп 2020 12:45, Петя Славова
9
Тежките ученически раници водят до болки в гърба при децата
Снимка: Pixabay

Със започването на всяка учебна година стартират и дискусиите по отношение на вредата от тежките раници и как тяхното тегло да бъде намалено. Един от методите, които започна да се въвежда е осигуряването на шкафчета, в които да се държат част от учебните материали. Но тази практика все още не е твърде разпространена и трудно се внедрява в голяма част от училищата.

Болките в гърба са един от първите признаци на носенето на тежки раници, извън позволеното тегло, което според експертите трябва да не надвишава 10 до 15% от теглото на детето. Важно е да се отбележи, че все пак болките в гърба са проява на действието на няколко фактора, не само на тежестта на раницата. Значение има и недостатъчно развитата мускулатура.

Все повече става броят на децата, които не се записват на някакъв спорт и прекарват дълго време във статични позиции, които натоварват допълнително опорно-двигателния апарат.

Редовните физически упражнения имат отношение не само върху развитието на мускулните групи, но също така оказват положителен ефект върху развитието на костната система.

Прекомерното тегло на раницата е само едната страна на монетата, от другата се намира и неправилното ѝ носене. Препоръките са за носене на ляво и дясно рамо едновременно, а не преместване от едното на другото, което води до изкривяване на стойката. Дори когато учениците разпределят правилно тежестта, в случай че често застават с тежестта на единия крак се води до неравномерно разпределение и съответно натоварване на гръбнака и таза.

Натоварването по този начин на гръбначния стълб, в съчетание с развиващата се още костна система води като краен ефект в началото до т. нар. функционални изкривявания – тези, при които след заемане на изправена поза се нормализира и формиралото се изкривяване. Последващ етап са вече постоянните изкривявания, които и при промяна на позицията гръбнакът остава изкривен в съответните равнини.

Докато функционална сколиоза се овладява лесно и ефективно, при останалите разновидности се налага по-продължителни усилия, включващи комплекси с упражнения, а в някои случаи и други процедури от „арсенала“ на физиотерапията. При по-напреднали случаи се стига да поставянето на т. нар. корсети, които имат за цел да поддържат гръбнака, а при най-тежките и до оперативна интервенция.

Прочетете още на: puls.bg


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
. преди 1 месец
Не тежките ученически раници а обездвижването и липсата на контрол върху стойката при седене от страна на родители и учители!
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 7

А още по-едно време си носихме съндъчета с пясък. Нямаше учители, а малките се учиха от големите. Да, ама не сме едно време и ученическите чанти ги има само по филмите, в България и Севрна Намибия. В останалите държави учебниците са заменени от таблети. Печатането на учебници и помагала през 2020г. си е чиста форма на корупция.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едно време (преди 20 години) когато бях ученик, почвахме в 7.30, носихме си чантите, нямаше храна (освен лафката), и нито ни боляха гърбове, нито сме били гладни нито недоспали. Като се приберат от училище нека потичат малко, да покарат колело а не направо пред компютъра и няма проблем. Образованието е пълна пародия и трагедия, те само се чудят какви глупости да измислят
6
0
 
1
 
! Отговори
Heavy metal преди 1 месец
Ако училищната чанта/раница на вашето дете не ви се вижда достатъчно тежка, на дъното можете да добавите голям объл камък, 1-2 килограма. По принцип ученическите чанти олекват в по-горните класове, като съдържанието се изчерпва до тефтер, химикал и телефон.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Детето ми е в езикова гимназия. По един предмет имат учебници на бг и англ езици+ тетрадки+ тетрадка за писане! 5 предмета така+ маратонки+ чантичка с телефон, дезинфектант и сие, а забравих и бутилката с вода. Всеки ден това е около 8 кг тежест! И ако следваме правилото, че чантата трябва да е 10% от теглото, то излиза че детето ми трябва да е 80кг?!!!! Още един показател в полза на електронното обучение!
4
0
 
1
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 1 месец
Тоя "аргумент" го помня още когато бях ученик и аз...
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Решението е раниците да са моделирани за носене на гърдите. Това е единственото решение.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всъщност решението е издателите на учебници да престанат да ги правят на гадна тежка хартия, която на всичкото отгоре е гланцирана, като така не само са тежки, а и блести от отраженията, съответно учениците, пък и учителите си скапват очите като се опитват да четат. Някои вече издават учебници на нормална хартия и са много по-леки, но това са единици.
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още един плюс в полза на електронното обучение.