България е единствената в ЕС сред страните с най-много вредни емисии

Изгарянето на въглища е основният източник на серен диоксид
43
България е единствената в ЕС сред страните с най-много вредни емисии
Снимка: Pixabay

Украйна, Сърбия и България са най-големите източници на емисии на серен диоксид в Европа, като се нареждат и сред 25-тe основни емитенти на вредните емисии в глобален мащаб. България е единствената страна от Европейския съюз, която е сред 25-те най-големи замърсители със серен диоксид в света, става ясно от доклад на “Грийнпийс”, цитиран от Bloombergtv.bg.

Изгарянето на въглища е основният източник на емисии на серен диоксид в трите страни. Емисиите от въглища се понижават в Сърбия и Украйна през 2019 г., но остават непроменени в България.

През 2017 г. ЕС прие строги ограничения за емисиите на серен диоксид за електроцентралите, работещи на въглища, но българската администрация се противопоставя на новите правила и продължава да позволява на централите да емитират повече вредни емисии, отколкото е позволено спрямо правото на блока, пише “Грийнпийс”.

Както и предишни години, основните горещи зони в страната са старозагорско — около тецовете в комплекса Марица изток и районът на ТЕЦ „Бобов дол“, чийто облак от серен диоксид достига и до София, посочват още в доклада.

Според Грийнпийс страната ни търси начини да избегне законите, вместо да предприеме стъпки за постепенно премахване на въглищата. Една от най-големите въглищни електроцентрали на Балканския полуостров - държавната "Марица изток 2", има позволение да емитира над четири пъти повече емисии на серен диоксид спрямо поставените в Директивата за индустриални емисии ограничения от ЕС.

„Намалените емисии от България по-скоро се дължи на намаленото производство на електроенергия от въглища. През последните година и половина наблюдаваме значително увеличение на вноса на енергия заради лошите икономически показатели на въглищните ни централи и високата цена на енергията им, особено на държавната ТЕЦ Марица изток 2“, коментира Меглена Антонова от „Грийнпийс“ - България.

През 2019 г. емисиите на серен диоксид, дължащи се на човешка дейност, са намалели и в трите най-големи замърсители — Индия, Русия и Китай — показва нов анализ на сателитни данни на НАСА от „Грийнпийс” - Индия и Центъра за изследване на енергетиката и чистотата на въздуха (CREA).

За пръв път от четири години замърсяването със SO2 в Индия е намаляло през 2019 година. Данните се дължат на резкия спад на употребата на въглища, разкриват данните от доклада.

„В Индия виждаме как намаляването на употребата на въглища влияе върху чистотата на въздуха и здравето. През 2019 г. мощностите за възобновяема енергия се увеличават, а производството на енергия от въглища намалява. Виждаме как качеството на въздуха се подобрява. Въпреки това показателите за чистота на въздуха са далеч, далеч от безопасните граници. Нужен ни е ускорен енергиен преход от въглища към възобновяеми енергийни източници, за да запазим здравето на хората и да стимулираме развитието на икономиката“, каза Авинаш Чанчал, от „Грийнпийс” - Индия.

Докладът класира най-големите в света държави-замърсители спрямо емисиите им на  серен диоксид, отровен газ, който увеличава риска от инсулт, сърдечни заболявания, рак на белите дробове и преждевременна смърт.

Сателитните данни от НАСА откриват, че:

- През 2019 г. Индия емитира 21% от глобалните антропогенни (създадени от човека) емисии на SO2, почти два пъти повече от втория класиран глобален замърсител, Русия;
- Спадът на нивата при емисиите на SO2, дължащи се на човешка дейност, е приблизително 6% в световен мащаб през 2019 г. За втори път откакто имаме данни, антропогенните емисии на SO2 са намалели във всяка една от трите най-големи източници на замърсяване: Индия, Русия и Китай;
- През 2019 г. антропогенните емисии на SO2 в Китай са се понижили с 5%, което е и най-бавният темп на намаляване през последното десетилетие. Докато Китай някога е била най-големият източник на емисии на SO2 в света, те намаляват с 87% от 2011 г., до голяма степен благодарение на засилените стандарти и използването на сероочистващи инсталации в електроцентралите. Изискванията към въглищни тецове в някои от ключовите региони на Китай са повече от два пъти по строги от изискванията към емисиите на централите в Европа и респективно България;

“Тези емисии, проследявани от сателити, засягат здравето на милиони хора, много от които са с намалена продължителност на живота или страдат от свързани със замърсяването заболявания. Това е доказателство за  спешния порядък, в който следва да приложим по-строги изисквания за емисиите, както и да преминем към чисти енергийни източници. За съжаление, в някои страни, оглавяващи списъка, като Индия, Мексико и Южна Африка, правителствата продължават да забавят или отслабват законодателството за качество на въздуха, въпреки че пандемията COVID-19 трябваше да доведе до още по-сериозен фокус върху значението на здравето на дихателните пътища“, казва Лаури Миливирта, водещ анализатор в Центъра за изследване на енергетиката и чистия въздух (CREA).

Решението е правителствата незабавно да спрат наливането на средства във въглища, газ и петрол и да преминат към по-безопасни енергийни източници, като вятърна и слънчева енергия. В същото време е необходимо да засилят стандартите за емисии и да изискват прилагането на технологии за контрол на със серен диоксид от електроцентрали, инсталации за топене на метали и други промишлени източници, заключват експертите на "Грийнпийс".
 


43
Още от ЕС
Опасната конспирация QAnon е проблем не само на САЩ, но и на Европа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Драги БЪЛГАРИ, затова благодарете на *** радеф
35
1
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 седмици
Какви емисии ви гонят,в България няма производство.
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кой луупа българите в България от 76 години насам???
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кой управлява от 11 години?

Много си скромен, питай кой управа 76 години!
32
0
 
4
 
! Отговори
(-_-) преди 2 седмици
Това е абсолютна лъжа. Няма начин просто, защото има държави като Полша или Гърция например, които със сигурност горят в пъти повече въглища и дизел за електричество и отопление.. Фейк нюз, ама делукс!
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И нито дума за автомобилите. Просто не може да бъде. На нашите мутри все автомобилите са им виновни стане ли дума за замърсяване.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В смисъл, Костов трови децата ни? Знаем. И СДС и то - нали те закриха блоковете на Козлодуй! И бойко и той - нали той не построи новия АЕЦ... Еми, да за живи и здрави...
29
8
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Нормално за мутроикономиката, която насила поддържа някои централи, за да можеэда краде.
28
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В Южна Полша/Шльонск/най-стария мъж е на 65,а там няма война,само комини.Не пишете глупости за България.
27
1
 
3
 
! Отговори
ветеран преди 2 седмици
И като трябва да спрем изгарянето на кюмуро до 2030 г, а заместващи мощности не се виждат в близко време да се изграждат тогаз ще скочим, но ще е късно.
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Последните 75 години-червената ма.ия,преди това сме били монархия!
25
5
 
1
 
! Отговори
Шшш ний.. преди 2 седмици
Пак ний...Сме най- вредни...Какши сми ний при положениье чи ний нямаме кумините двто ги имат на Запад...Ай само туй ми кажьете
24
5
 
6
 
! Отговори
Кой е виновен? преди 2 седмици
Кой управлява от 11 години?
23
5
 
8
 
! Отговори
Яжте сега банани преди 2 седмици
Нали затова евроатлантиците ни натресоха демокрацията и ни вкараха в ЕС.
Да има къде богатите държави да си изхвърлят бокклуците и от къде да вземат евтини роби.
Сега ще карате старите трошки, ще горите кимюр, и ще гласувате за Бойко.
22
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Серният диоксид е много полезен за регулирането на храносмилателната система. Без наличието му, ще се п..ереш.
21
1
 
8
 
! Отговори
Васил преди 2 седмици
Видими резултати ??
20
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нали горим боклуците на Европа с какви емисии да сме освен с вредни
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Чиста лъжа!!! Но няма кой да ги оспори.
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 16
Едни малцинства отдавна си го построиха комунизма. Хем в чист вид.
17
2
 
6
 
! Отговори
До 2027 г преди 2 седмици
Ще трябва да ги търпим, иначе ще плащаме милиарди долари неустойка по договора за изкупуване на енергия take or pay.