Бум на кражби на катализатори отчитат автосервизите у нас

Без тях въздухът става още по-мръсен, обясни специалист
30 ное 2020 09:46, Петя Славова
20
Бум на кражби на катализатори отчитат автосервизите у нас
Снимка: БГНЕС

Катализаторът е устройството на автомобила, което предпазва околната среда. Катализатор, дори и втора употреба, струва няколкостотин лева.

Именно това е предизвикателството за крадците, които се преквалифицираха от автокражби към кражби на катализатори, обясни инж. Георги Илиев, зам.-председател на Асоциацията на българските автогаз сервизи пред БНТ.

 "В катализаторите се съдържат минимални количества благородни метали – платина, злато, но при добра технология за рециклиране успяват да се добият. Втора употреба катализатори се изнасят извън България, където има рециклиращи заводи", добави Илиев.

По думите му, автомобилите, които се внасят втора употреба от чужбина, катализаторите са с изтекъл срок на годност и се заменят с т.нар. резонансни гърнета, които не вършат никаква работа по отношение на пречистване на въздуха.

"Рязането на самия катализатор е чисто и удобно, става за 2-3 минути и за това нещо се плаща на крадеца и това предизвиква и масовата кражба", обясни още специалистът.

От лятото следващата година, по новата наредба, всеки автомобил реално ще бъде тестван за изгорели газове и всеки, който не отговаря на еконормите, ще бъде спиран от движение.

Масово се крадат катализатори на по-новите автомобили. Основният начин за спиране на кражбите е контрола на пунктовете, които изкупуват катализаторите.
 


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"...Масово се крадат катализатори на по-новите автомобили. Основният начин за спиране на кражбите е контрола на пунктовете, които изкупуват катализаторите."

---

Що само пунктовете? Или идеята е брънката да се скъса само там... и толкоз
19
2
 
5
 
! Отговори
Пипи преди 1 месец
При техническите прегледи се съставят списъци на колите с катализатори и адреса на местодомуването. Предоставянето им е срещу пари. Сигнализирал съм в ДАИ но все тая. Елементарно е да се види колите с откраднати катализатори в кой сервиз минават на преглед и да се хванат бандюгите.
18
0
 
10
 
! Отговори
У преди 1 месец
Еехей..., моят още 2015-16 та го оправиха. Оказа се неизвестен извършител!
17
1
 
3
 
! Отговори
Зоро преди 1 месец
Има специални клещи за рязане. Кой ще ти стърже с диамантено въже.
16
1
 
7
 
! Отговори
До SOFETO преди 1 месец
Във Франция ,ако знаеш какво крадене пада,бедна ти е фантазията!!!Професионално!!! Тук сме направо ,,пеленачета" в тази област в сравнение с тях!
15
5
 
7
 
! Отговори
Sofia преди 1 месец
Вceки дoшъл в грaдa oт рaзни ceлищa , кoитo зa дa ги нaмeриш , първo трябвa дa ce изгубиш cлeд кaтo ce пoшмaткaт и cмeнят някoлкo рaбoти , къдeтo ecтecтвeнo иcкaт дa ce рaбoти , прoбвaт в пoлициятa и aкo нe мoгaт дa cтaнaт пoлицaи , cтaвaт тaкcимeтрoви шoфьoри.
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Паладият явно пак се е вдигнал
13
1
 
5
 
! Отговори
защо преди 1 месец
Катализаторът не е акцизна стока. Друго си е на дядо ракията в мазето. Пък и ще подпомогнем икономиката. Ще оставим пари в магазина, след това в сервиза ... и те така.
12
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жалко, но ако се върна в Бг, трябва да си нося старите дрехи, да излизам със стария телефон, да вадя "Застава"-та от гаража на дядо ми , и да купувам кремриши- за да не се помисли някой че живея като бял човек и да побърза да ме обере... А да и вечер задължително се отвива крушката от лампатя на двора, че знаеш ли- ще видят че свети, ще помислят че имам пари да си платя тока.
11
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Контрол може да има, но няма кой да го упражнява. В тая държава кадърни не останаха...
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До sofeto

A ти не си разбиращ, нали?
9
3
 
6
 
! Отговори
sofeto преди 1 месец
Тази година зорлем накарах в пункта за технически преглед да измерят изгорелите газове на колата дали е в нормите. От тези данни поне малко разбиращ може да си направи изводи за състоянието на МПСто!
8
8
 
11
 
! Отговори
новите дизеляци преди 1 месец
В новите дизеляци има най-много платина.
При бензинките е много много по-малко.

Ако видите нов автомонил който отзад има нещо от сорта на dci , crdi , mdci и подобни ,
режете за да не ви изпревари някой.
7
3
 
15
 
! Отговори
sofeto преди 1 месец
В БГ всички и всичко се краде, само пеленачетата са изключение, още не са проходили!
6
1
 
24
 
! Отговори
До 2 преди 1 месец
Има полиция, как да няма! Най-вече по протестите (вкл. техните)!
5
2
 
40
 
! Отговори
Това не е преди 1 месец
от вчера и не става без поръчки от фирмите на власт имащите. Този "бизнес" не може да съществува и без чадъра на МВР. Крадените катализатори се изнасят за рециклиране, а това също е бизнес на близки до властта фирми. Ако имаше контрол по пунктовете за изкупуване на отпадъци, ако нямаше щъкащи насам - натам каруци из София и ако МВР не се прави на умряла лисица..., но това у нас са само мечти. Далеч по-лесно е да се налагат глоби на пострадалите собственици.
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, много ясно че ги крадат. Все пак да не забравяме къде се намираме.
3
3
 
8
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 месец
Петя, що не уточняваш с кво ги режа тия катализатори, за 2-3мин.
Или не си разбрала и ти, че режат с диаманено въже
2
0
 
36
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Няма ли полиция в тая държава?)
1
1
 
25
 
! Отговори
1234 преди 1 месец
Това ще им е за послдно, после ще крадата направо батериите.