Още по-нов щам на коронавируса открит във Великобритания

Той се разпространил в общо 10 държави, сочат шотландски учени
16 фев 2021 14:10, Петя Славова
34
Още по-нов щам на коронавируса открит във Великобритания
Снимка: БГНЕС

Изследователи от Университета в Единбург са открили нов вид коронавирус във Великобритания, който вече се е разпространил в общо 10 държави, съобщава "Гардиън", позовавайки се на шотландски учени.

Вариантът, наречен B1525, е идентифициран чрез секвениране на вирусни проби в Дания (35 случая), Великобритания (32), Нигерия (12), САЩ (7), Франция (5), Гана (4), Австралия (2), Канада (2), Йордания (2) и Испания (1). Както отбелязва изданието, първото секвениране на генома на този тип вирус е проведено през декември от експерти във Великобритания и Нигерия, съобщава БГНЕС, позовавайки се на ТАСС.

Изследователите подчертават, че новият вариант се различава от доминиращия щам на Кент на коронавирус в Англия по мутацията E484K в протеиновия шип, който се наблюдава и при бразилския, южноафриканския и бристолския щамове на вируса. На този фон експертите призоваха британските власти да увеличат броя на тестовете за коронавирус в онези райони на страната, където е идентифициран този вариант.

Още по темата

Миналата седмица главният медицински директор на Консултативната група за нови заплахи с респираторни вируси обяви откриването на нов щам на коронавирус в Югозападна Англия, Бристол, който е класифициран като "тревожна" мутация. Експертите информираха и за идентифицирането на друг щам в Ливърпул, класифициран като "вариант за изследване".

Тогава лекарите добавиха, че сега в страната има четири мутации на коронавируса, които са класифицирани като "обезпокоителни". В допълнение към гореспоменатите варианти на Кент и Бристол, те включват щамовете, открити за първи път в Южна Африка и Бразилия.

Щамът от Кент на коронавируса е идентифициран през септември миналата година, но привлече вниманието на експертите едва през декември, когато започна да става доминиращ в Англия. Според предварителните експертни оценки той може да бъде до 70% по-заразен от срещаните преди това генетични варианти на вируса в страната, а смъртността му може да бъде с 30% по-висока.

На свой ред темата за разпространението на южноафриканския щам във Великобритания започна да се обсъжда широко, след като британско-шведската компания "AstraZeneca" на 6 февруари потвърди, че създадената от нея ваксина заедно с Оксфордския университет предпазва от този тип вирус, по-лош от досега доминиращите щамове в кралството. В същото време компанията смята, че британската ваксина трябва да бъде ефективна за предотвратяване на тежки форми на болестта, причинени от южноафриканската мутация. Според последната информация този вариант на коронавирус вече е потвърден при повече от 200 души в Англия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
По нов от най-новите модели!:)) Това последният ли е или има още? А по една от най-новите ваксини за Вас?
28
0
 
2
 
! Отговори
Справедливост преди 3 години
СЛЕД НАПУСКАНЕТО СИ ES си правят каквото си искат,а ES е безсилен.Каква ирония на съдбата празни приказки и една пошла игра.ПРОКЛЕТИ АМЕРИКАНЦИ и ПРОКЛЕТИ АНГЛИЧАНИ
27
0
 
3
 
! Отговори
То там преди 3 години
Абе там мухъл и мишки мното добре виреят , явно и вирусите се размножават на воля
26
0
 
2
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
В ИСЛАНДИЯ ИМА ЛИ ЛОКДАУН ?
25
0
 
2
 
! Отговори
Рикиджия Северозапад преди 3 години
Как сте психари, слушате ли ген.Годжи ?
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А един марамот завиваше шоколад в станиол, нали 24. Никой не е безсмъртен, но няма полза от паника и стрес заради вирус, които поне 80% даже не разбират че са го минали. Вместо да се съсипва икономиката усилията на лекарите и властта да са за застрашените групи.
23
2
 
3
 
! Отговори
до 22 и 23 преди 3 години
Имате много елементарна мисъл. Добре, че нищо независи от вас. Ентропията може да бъде сурова, но е справедлива.
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хем нов щам, хем го установихте с какъв тест? Циркът продължава, а на световния форум в Давос говориха ли за Грейт рисет тъй нареченото зануляване?
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Британските учени са установи, че основната причина за глада е липсата на храна. За това изследване са изхарчени 10 милиона £. Как да се справим с проблема ще са нужни още 10 мил £. Та така е и с новия щам. Смята се, може би, трябва да бъде, но не че е и трябва. Разликата е огромна между двете. Ваксима са стар щам върши работа за нов щам, явно генона е един същ, ама щама е нов?!
20
0
 
8
 
! Отговори
кръпел преди 3 години
яжте кисело зеле с ракийка за да не ви хване щама на щама
19
0
 
6
 
! Отговори
бай Стамат преди 3 години
нищо, че е нов щамважното е да е зафаден
18
2
 
5
 
! Отговори
евробългарин преди 3 години
Аз не искам руски щтамове. Искам да са английски и американски, може и евросъюзски.
17
0
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Щем не щем - щам след щам...
16
0
 
8
 
! Отговори
Orido преди 3 години
Аз викам да се излъскат оръжията.ЕУ да стане свободна заона за полети,няма правителствени няма карго,.Всяка страна си излиза с изстребителите на бойно двжурство.Всички са уведомени.Останалото се сваля.На оная работа ми писна от тия тъпни.Нов щам ала бала до кога бе майни мръсни политически джуджета недое...ни. Оня с цайсите Бил Гейя не спира да ръси небивалици..до кога нито един политик няма да го офули..персона нон грата в ЕУ бе продажници недни.
15
0
 
6
 
! Отговори
до 9 преди 3 години
Македонците първи ще токрият универсално лекарство за всички щамове и инфекции, а сега просто изчкват другите да се надцакват. ще го токрият или в седефа на Охридското езеро и около зиворите на Вардар, за да е гарантирано тяхно и на никой друг. Може да открият заповед на Александър Мкедонски неговите войници да го ползват след контакти с жени от завзетите територии в Азия.
14
0
 
17
 
! Отговори
невеж преди 3 години
Хайде да вземете да се ограмотите какво е щам,какво е мутация,какво е нов вид вирус,какво е разновидност и пр.че да може да говорите точно и хора като мене да разберат за какво става дума.Англичаните май като започнаха масово да се ваксинират ,всеки ден съобщават за нещо ново,незнайно какво.Нещо не ги бива в обясненията откривателите на "щамовете".
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такива новини *** кефат
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който търси проблеми - намира! Няма изследвания, няма проблем!
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъкмо да обезлюди с няколко милиарда планетата.Прекалено много смирени работливи данъкоплатци или 'граждани' има, демек продукт и собственост на политици на олигарси.
10
2
 
21
 
! Отговори
преди 3 години
Хайде сега още една изолация за десет месеца. Всички по мазетата с маски !