Вирусите мутират в тялото на човека, същото е и с COVID-19

Темата коментира проф. Ива Угринова
16 фев 2021 11:05, Ния Христова
11
Вирусите мутират в тялото на човека, същото е и с COVID-19
Снимка: Pixabay
"Вирусите мутират в тялото на човека. Когато вирусът има възможността дърго време на пребивава в едно тяло, той може да тества себе си и да прави мутации, докато намерим тази, която ще надделее над останалите". Това обясни пред bTV проф. Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология към БАН. 
 
"Интересен е начинът, по който се смята, че възникват мутациите на коронавируса. По принцип всички мутации възникват, когато вирусът се възпроизвежда - тоест когато той извършва репликация. Колкото повече пъти той се презапише, толкова повече мутации могат да възникнат в него. Последните научни данни показват, че в пациенти, които са с компроментирана имунна система по някаква причина, вирусът персистира по-дълго време в техните тела и се намножава много пъти", обясни проф. Угринова. 
 
"Общата еволюционна логика на вируса е такава - той трябва да се промени така, че да може да просъществува", допълни тя.
Още по темата
 
Проф. Ива Угринова по отношение на ваксините заяви, че производителите имат основания да дават обнадеждаващи прогнози.
 
"Надявам се те да са прави, но не мога да дам някакво категорично мнение, тъй като нямам поглед върху това доколко те наистина са ефективни. Принудени сме да следим летературата и да четем какво пишат производителите", обясни тя. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Български език преди 3 години
Изключително неграмотно написана статия!"време на пребивава в едно тяло";"летературата";
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не знаех, че ковид 19 е някакъв супер специален вирус който не мутирал , че да ми потвърждавате в заглавието, че дори и той като вирус мутира.. Ае у лево с тия пропаганди не чета от край време тука статии, само заглавия и коментари
8
1
 
4
 
! Отговори
само Алена липсва преди 3 години
Да наметнат всичките по една мантия на звезди като се бутат с прогнозите си по студиата. Тези от щаба и с островърхи шапки, за престиж.
7
0
 
3
 
! Отговори
Вейхайвей преди 3 години
Че всяко нещо по една или друга причина се променя. Човек, животно, растения, всяко живо същество. Няма нужда да го казва някой, даже и да е доцент, професор и т.н. Вирусите и подобни също. Чак ще открием топлата вода.
6
0
 
12
 
! Отговори
11 преди 3 години
Обаче как лекинко сте пропуснали, че оная мисирка от битивито се изцепи, че британският щам идвал от Бостън от човек, боледувал 154 дни и вирусчето си е мутирвало на воля. Да, ама дей Бостън, дей Великобритания? А професорката даже не я и поправи, щото и тя е толкоз професор.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е ли любопетно, че няколко функционални мутации се появиха едновременно около месец след началото на ваксинирането, докато преди това в продължение на 11 месеца нямаше такива?
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и в политиката е така. Например патриотите колко пъти мутираха.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Надявам се те да са прави, но не мога да дам някакво категорично мнение, тъй като нямам поглед върху това доколко те наистина са ефективни. Принудени сме да следим летературата и да четем какво пишат производителите"Без коментар.
2
0
 
7
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
СТАНАХНЕ ВЕТРОГЕНЕРАТОРИ ПРОИЗВЕЖДА МЕ ТОК
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
чувам гласове