Отварянето на заведения след месеци без да работят било скъпо начинание

Опасенията им са, че отново могат да затворят
135
Отварянето на заведения след месеци без да работят било скъпо начинание
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Надяваме се този път да се случи това, което казаха правителството и здравните власти. Изчакваме заповед. Отваряне на заведение след 3-4-месечна пауза е доста сложно”, коментира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред Нова телевизия.

Още по темата

По думите му браншът се готви да отвори, но подготовката е предпазлива.

„Ние не сме освободили служители, но те са пръснати в цялата страна. Трябва да върнем хората в София, да заредим заведението. Това са големи инвестиции”, заяви още Алибегов. И обясни, че заведенията не могат да си позволят след 2 дни отново да бъдат затворени.

Никаква еуфория не е завладяла и Сашо Аджев, собственик на заведение в Сандански. Защото волята на премиера за отваряне от 1 март все така зависи от данните на Националния щаб.

„Членовете на Щаба плашат хората с цифри, с нови заразени, ту има спад, ту има увеличение. Така че мисля, че премиерът ще послуша първо тях, отколкото да се вслуша в настояването на нас, ресторантьорите, да отворим и да работим по-нормално вече”, коментира Сашо Аджев.

И точно заради подобни анализи, част от ресторантьорите въобще не се готвят за отваряне на първи март.
„Първо, защото персоналът е отдавна освободен”, обясни Сашо Аджев.

Сметките му не излизат, защото той не вижда как в несигурната COVID-обстановка ще успее да завърти колелото и да превърне разходите в печалби.

„Трябва да заредим всичко ресторантите със стоки, да направим едно хубаво зареждане, тъй като вече сме изхарчили запасите, ако има такива. Трябва да вземем стока, да задействаме договори, от това ще тръгнат веднага и задълженията към НАП за осигуровки и данъци. Хората са още изплашени, несигурни”, коментира Аджев.

Ресторантьорите искат гаранции и точни условия, при които може да се стигне до ново затваряне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още по темата: заведенияресторанти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заведение само навън, наливна бира и ако няма касова бележка - викаме данъчните :)
106
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз на заведение няма да отида !! Скъпо и прескъпо и да ме заразят с Коронавириус!!!
105
2
 
2
 
! Отговори
Да фалират всичкитеч преди 3 години
Да фалират всичките
104
1
 
1
 
! Отговори
забравете преди 3 години
ресторанти,заведения и т.н.хората нямат пари,работа,имат проблеми-какви ресторанти,отиде коня в ряката
103
0
 
3
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Фирма: 3 човека. 2 със заплата 2500 и една чистачка 1000. Средна заплата: 2000. Идва ковид и уволняват чистачката. Средна заплата: 2500.
102
5
 
3
 
! Отговори
Ше ги отворим, а? преди 3 години
Ние хубаво ше отворим кръчмите, но ще има ли кой да ги посещева? Трета, четвърта, пета вълна не чакаме ли? Майко, страшна работа стана. И не забравайте - от 2025 средната заплата ще е 2400 лева, както писаха. Иначе 2024-тъ въвеждаме еврото хахахах :D Леле ква пародия е сичко, ужасТ... По изборите предвиждам кръв по улиците - толкова е голяма борбата... Но всъщност кръвта ще е след 5 години, когато България съвсем затъне. Вземайте пуканки и гредайте - следваща Венецуела ще бъдем :)
101
3
 
5
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Като не работят лошо и скъпо, като работят пак лошо и скъпо. Тарикат мъж не мрънка.
100
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук разни пликтоумници философстват на кой му трябвали кръчми и заведения. А десетките хиляди работещи и зависещи от този сектор? България е икономика на услугите и ресторантьорството, не е Силиконовата Долина или индустриална Германия. Става въпрос за работа и преживяване на хората!
99
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не ви кара насила да отваряте. И без това не сте спирали на Витошка. Какво само мрънкате.
98
5
 
5
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Най ми липсва наливната бира толкова месеци,нищо друго не може да ме върне по барове и ресторанти.
97
11
 
11
 
! Отговори
Край преди 3 години
Отваряйте веднага кръчмите - не се издържа вече.Има ваксини - кой го е страх - на опашакате пред Пирогов да го боцнат. Може и с 200.
96
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изобщо не ме интересуват ресторантите и кръчметата.Без това са прекалено много.
95
2
 
26
 
! Отговори
Япа Я преди 3 години
Специалния състав на кръчмите ,подбран с конкурс и задълбочен авализ се бил пръснал из страната ,ужас?!години учили и практикували...Не виждате ли ,че от как са затворени кръчмите нищо лошо не е настъпило в държавата!Ида не отворите,няма да фалира нацията ,най-много по-малко катастрофи
94
2
 
13
 
! Отговори
сержанта преди 3 години
До Т.Шак....АРе бе, кво им има...или до първото затваряне едно капучина -в едно заведение тука- беше 1,50 (па то па едно капучино...в магазина до нас за лев-1лв. -е 100 пъти по-добро), след това като отвориха-2,30лв! И същия ***! А ако влезеш вътре требе да си седиш с палтото, щото иначе требе да се грееш с нещо, праат икономии-както и преди-от ток и т.н! И ся кво-пак ше надуят цени?!?! И някой ще им стъпи...е, не че няма да има будали, ама ...Та не ги жали!Не всички, ама 90%!
93
2
 
21
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Пръснати по цялата страна! И сега собствениците ще абикалят села и раланкипда ги събират. Мъка. Друго си е да си дойдеш в ресторанта и да търчат да ти носят закуски, обяди, вечери. Да се мръщиш и да се дуеш...Досега сме посещавали ресторанти 2-3 пъти годишно. Но вече никога няма да стъпя.
92
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Т.ШакЗнаеш ли,каква е ползата от ресторантите и ресторантьорите ?Ами никаква,животът го доказа!
91
4
 
6
 
! Отговори
Светлинна година преди 3 години
До Ха хаНе е вярно. И келнер ще стане АТ след една година, НО СВЕТЛИННА. И пак се съмнявам, каза ОНЯ, знаете кой.
90
3
 
49
 
! Отговори
САШО АДЖЕВ преди 3 години
Е, знаем го Сашо Аджев и неговия Аджев Хан. Спомням си на 1 нова нодина каква помия ни сипа да ядем, после ядохме и пихме допълнително, касов бон не получихме, а хвърчащ лист. Имахме да доплащаме останалите 50% от сумата за 3ти прекарани дни там, и понеже искахме и затова касов бон, с 300 зора и заплахи с НАП ги издадоха. Точно този тарикат, и всички останали от тоя бранш, изобщо не ми липсвате, и дано фалирате всички. Каква кола кара Аджев, защо не я продаде, за да поддържа работниците си?
89
11
 
4
 
! Отговори
Курнела преди 3 години
До Анонимен и кога ке падне Боко? Гледам , клати са , ама нище да падни !Що така?
88
6
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Познавам рестораньор, които дори желае да продължи извънредната обстановка.Защо ли - защото каза, че толкова работа /и съответно доходи/ никога преди това не е имал. Просто се е преориентирал да доставя храна по домове, цехове и административни служби като е запазил цената и най-вече големия грамаж /а не три грахчета в чиния от 50 см./. Назначил е още персонал.С една дума - който го може, го може - при това в малък град.