Въпросът: Произлязъл ли е коронавирусът от лаборатория?

Това вълнува хората по цял свят от началото на пандемията
85
Въпросът: Произлязъл ли е коронавирусът от лаборатория?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Университетът в Хамбург разпространи проучване на един професор, според което коронавирусът е създаден в лаборатория в Ухан. Защо то не може да бъде наречено "научно изследване"?

Въпросът "откъде произлиза вирусът SARS-CoV-2" вълнува целия свят от самото начало на пандемията. Двете
основни теории гласят, че или вирусът е тръгнал от пазар в Ухан, пренесен от животно на човек, или се е появил в резултат на инцидент в Института по вирусология в китайския град, пише Дойче веле.

Във Фленсбург заразите с коронавирус направо експлодират - въпреки ограниченията от началото на декември. Смята се, че поне половината нови инфекции се дължат на британската мутация.

Професорът от хамбургския университет Роланд Визендангер подкрепя втората теория с току-що излязлото проучване за произхода на пандемията. Тъй като, както е подчертано в текста, "научно базирани стриктни доказателства" за теориите за произхода няма, професорът привежда друг вид свидетелства: от научни статии, публикации в медиите и социалните мрежи, както и от разговори с международни изследователи. Работата по анализа е продължила през цялата 2020-а година.

Визендангер стига до извода, че "както количеството, така и качеството на свидетелствата говорят еднозначно за това, че причината за настоящата пандемия е лабораторен инцидент в Ухан". Такава е констатацията в неговия труд, която тутакси се натъкна на остри критики. Но все пак доколко солидна е научната база, на която той стъпва?

Кой е професор Визендангер?

Роланд Визендангер е физик, професор в Института за наноструктурна физика и физика на твърдото тяло в Хамбургския университет. Както се вижда от "Гугъл Наука", до края на 2020-а година той е бил цитиран в научни публикации 36 000 пъти, което говори за определено реноме.

В интервю за ДВ професорът подчертава, че намирането на произхода на пандемията е "изключително важно, тъй като става дума за предприемането на съответни действия, които биха предотвратили подобни пандемии в бъдеще." В работата си той всъщност обобщава вече известни факти и свидетелства, които са в полза на теорията, че коронавирусът се е появил в лаборатория в Ухан.

Пред ДВ австрийският физик и публицист Флориан Айгнер заявява, че "един научен труд трябва да отговаря на два основни критерия: Първо, с него трябва да се покаже, че настоящото ниво на знания е познато и разбрано. И второ - той трябва да съдържа нещо ново." Например данни или събития. "В този случай тези два критерия не са изпълнени. И ми се струва, че и г-н Визендангер е наясно с това."

Прекалено много цитати от ненаучни източници

Трудът на професора по някои показатели дори не отговаря на изискванията, които Хамбургският университет отправя към научните работи на студентите. Така например струпването на цитати би трябвало да се избягва, защото в противен случай остава впечатлението, че авторът избягва споделянето на собствени формулировки. А Визендангер е включил в работата си няколко странични цитати, в резултат на което читателят трудно би могъл да установи кои точно са лично написаните от автора абзаци. При това най-голям дял в цитатите - 31 от общо 71 източника - са статии от печатни и онлайн медии.
 
Пред ДВ Визендангер подчертава, че медийните публикации са важни за проследяването на процесите от последната една година. Той не можел да разбере и защо е обект на критики във връзка с използването на постове от социалните мрежи. Та нали за определени събития сведения могат да се намерят само там, а не в научните публикации, казва той.

Това принципно е така, но някои от използваните източници се приближават сериозно до конспиративните теории или са пример за несериозна журналистика. Като например статии от портала GratGameIndia, който в последните дни публикува видео, в което създателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг уж признава, че ваксините срещу коронавирус променят човешкото ДНК. Или новина как германски монахини били продали 175 сирачета за сексуални услуги. Или пък от Epoch Times - медийна група, която поддържа десните популисти в западните държави и е известна с това, че разпространява фалшиви информации.

Липсва проверка и оценка

По този и по други поводи от цитатите в научния "труд" от Хамбург австрийският учен Флориан Айгнер посочва, че "професор Визендангер очевидно не се отнася особено критично към източниците си, а е събрал това, което подкрепя неговата теза". А има и още нещо - професорът от Хамбург е публикувал работата си в портала ResearchGate, където всъщност всеки би могъл да публикува трудовете си, без те да са преминали качествена проверка. В своя защита Визендангер заявява, че използвал този портал, за да достигне до максимално широка публика, понеже в специализираните издания достъпът до статиите е платен.

Заключение

Публикацията на Визендангер може да се разглежда като проучване, което събира възможни доказателства за теорията за лабораторния произход на SARS-CoV-2. Тук не оценяваме тази теория и качеството на доказателствата. Но университетският професор не се придържа към някои основни критерии за научна работа, така че публикацията не може да се нарече научно изследване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
12
 
! Отговори
Е много ясно преди 3 години
Има проблем - има бизнес и обикновенно проблемите се създават от хората. Специално бизнеса с ваксините против грип се развива в последните няколко десетилетия. Свински, птичи, прилепски, Зика, Денга, Ебола и незнам си какви мутации.. Факта, че мултимилиардер като Бил Гейтс наема хакери да изследват как комарите предават заразите и напуска изцяло софтуерния бизнес за какво да говори?!? Филантропия - да бе да...
39
2
 
4
 
! Отговори
Борат преди 3 години
Аз го пренесах от Казакстан по целия свят защото правителството ме излъга че са ЦИ-ГА-НСКИ сълзи
38
4
 
6
 
! Отговори
Канче ориз преди 3 години
Вирусът е твърде перфектен за да е създаден от китаец.
37
3
 
17
 
! Отговори
Антидот преди 3 години
Естествено че е произлязъл от лаборатория.Това го знае всеки нормален
36
5
 
13
 
! Отговори
видял преди 3 години
Прилеп е пил кръв от болна от ХИВ костенурка, след това е починал, змия го е изяла която е била болна от нещо като чума и туберкулоза. Докато е болна, допълзява 2000 км от най-близката пещера до Ухан и малко преди да стигне Ухан, Армадило я изяжда което е болно от грип, обикновен, птичи... След което Китаец хваща Армадилото и го продава в Ухан. Купува го китаец и докато го пържи, се заразява от коктейл...който се прехвърля от човек на човек,?! и така този "вирус" обиколи целият свят многократно
35
8
 
8
 
! Отговори
Dtrumpp преди 3 години
Да, от баба ви е сьздададен илатератиКато не можете да мислите и хоп- конспирации
34
11
 
4
 
! Отговори
да произлиза преди 3 години
руските военни лаборатории разработиха к-19 и го разпространиха в Китай. Затова още през май миналата година, само няколко месеца след като този вирус плъзна по света русиа обяви, че е създала ваксина за вируса, т.е.русия обяви факта че има антидот за биологичното си оръжие и още през август 2020 го изкара на пазара за продан. руската олигархия на путин сега папка милиарди от продажба на антидота Спътник, а руските *** които крещяха срещу Бил Гейтс и ваксините сега мълчат.
33
2
 
11
 
! Отговори
от заглавието преди 3 години
Това трябваше да е първото нещо което управляващите да направят да разберат вируса от къде се взе, кой и защо го пусна на хората, а не да му стават съучастници, както и медиите.88138
32
2
 
5
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Задават все един и същи *** въпрос. Да, човек го е създал, не се е създал от самосебе си. Волно или неволно вирусът е създаден в лаборатория. Може да са искали да правят ваксина против СПИН и са си вкарали автогол.
31
1
 
13
 
! Отговори
До cewsd преди 3 години
Може да не е бил изкуствено създаден, но най-вероятно изкуствено модифициран !
30
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ми се вярва да е случайно създаден от природата, просто защото е прекалено удобен за някои хора за да е случайност.
29
2
 
13
 
! Отговори
китаец преди 3 години
Не може да бъде, ние в Китай много обичаме хигиената - всеки месец си мием ръцете, а на прилепите им изрязваме ноктите, преди да ги ядем !
28
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смъртта е грозна и страшна. По-добре човек да не се е раждал.
27
10
 
4
 
! Отговори
Философскипогледнато преди 3 години
Единствено природата може да създава толкова съвършенни творения.Приемете, че ние сме изключително крехки, смъртни същества и периодично се сблъскваме със смъртоносни за нас видове.Ще живеете много по-щастливо и пълноценно.
26
16
 
5
 
! Отговори
cewsd преди 3 години
Всички дето си чешят езиците че вируса бил изкуствено създаден защо поне 1 път не отговорят на въпроса как.Защото човечеството до ден днешен няма техники и инструменти д апроизведе толкова сложен вирус и вирус от такъв тип. Може само да репликира участъци от тях но нищо устойчиво и живо не може да създаде.Това че е бил изкуствено създаден е лъжлива дезинформация за простии и неуки приматии.
25
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ясно,че го пуснаха глобалистите. Дори Тръмп каза кой е финансирал лабораторията в Ухан Бил Гейтс и Обама. И целта е ясна вече.
24
1
 
9
 
! Отговори
Отговорът преди 3 години
Да
23
3
 
12
 
! Отговори
елементарно,уотсън преди 3 години
До АнонимеНКойто го е патентовал той го е пуснал!
22
2
 
20
 
! Отговори
SS преди 3 години
Според мен положително е пипнат в лаборатория . И колкото и да ме убеждават в противното не мога да се съглася.
21
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено че е. В мозъчна лаборатория на финансовите кукловоди.