Въпросът: Произлязъл ли е коронавирусът от лаборатория?

Това вълнува хората по цял свят от началото на пандемията
85
Въпросът: Произлязъл ли е коронавирусът от лаборатория?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Университетът в Хамбург разпространи проучване на един професор, според което коронавирусът е създаден в лаборатория в Ухан. Защо то не може да бъде наречено "научно изследване"?

Въпросът "откъде произлиза вирусът SARS-CoV-2" вълнува целия свят от самото начало на пандемията. Двете
основни теории гласят, че или вирусът е тръгнал от пазар в Ухан, пренесен от животно на човек, или се е появил в резултат на инцидент в Института по вирусология в китайския град, пише Дойче веле.

Във Фленсбург заразите с коронавирус направо експлодират - въпреки ограниченията от началото на декември. Смята се, че поне половината нови инфекции се дължат на британската мутация.

Професорът от хамбургския университет Роланд Визендангер подкрепя втората теория с току-що излязлото проучване за произхода на пандемията. Тъй като, както е подчертано в текста, "научно базирани стриктни доказателства" за теориите за произхода няма, професорът привежда друг вид свидетелства: от научни статии, публикации в медиите и социалните мрежи, както и от разговори с международни изследователи. Работата по анализа е продължила през цялата 2020-а година.

Визендангер стига до извода, че "както количеството, така и качеството на свидетелствата говорят еднозначно за това, че причината за настоящата пандемия е лабораторен инцидент в Ухан". Такава е констатацията в неговия труд, която тутакси се натъкна на остри критики. Но все пак доколко солидна е научната база, на която той стъпва?

Кой е професор Визендангер?

Роланд Визендангер е физик, професор в Института за наноструктурна физика и физика на твърдото тяло в Хамбургския университет. Както се вижда от "Гугъл Наука", до края на 2020-а година той е бил цитиран в научни публикации 36 000 пъти, което говори за определено реноме.

В интервю за ДВ професорът подчертава, че намирането на произхода на пандемията е "изключително важно, тъй като става дума за предприемането на съответни действия, които биха предотвратили подобни пандемии в бъдеще." В работата си той всъщност обобщава вече известни факти и свидетелства, които са в полза на теорията, че коронавирусът се е появил в лаборатория в Ухан.

Пред ДВ австрийският физик и публицист Флориан Айгнер заявява, че "един научен труд трябва да отговаря на два основни критерия: Първо, с него трябва да се покаже, че настоящото ниво на знания е познато и разбрано. И второ - той трябва да съдържа нещо ново." Например данни или събития. "В този случай тези два критерия не са изпълнени. И ми се струва, че и г-н Визендангер е наясно с това."

Прекалено много цитати от ненаучни източници

Трудът на професора по някои показатели дори не отговаря на изискванията, които Хамбургският университет отправя към научните работи на студентите. Така например струпването на цитати би трябвало да се избягва, защото в противен случай остава впечатлението, че авторът избягва споделянето на собствени формулировки. А Визендангер е включил в работата си няколко странични цитати, в резултат на което читателят трудно би могъл да установи кои точно са лично написаните от автора абзаци. При това най-голям дял в цитатите - 31 от общо 71 източника - са статии от печатни и онлайн медии.
 
Пред ДВ Визендангер подчертава, че медийните публикации са важни за проследяването на процесите от последната една година. Той не можел да разбере и защо е обект на критики във връзка с използването на постове от социалните мрежи. Та нали за определени събития сведения могат да се намерят само там, а не в научните публикации, казва той.

Това принципно е така, но някои от използваните източници се приближават сериозно до конспиративните теории или са пример за несериозна журналистика. Като например статии от портала GratGameIndia, който в последните дни публикува видео, в което създателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг уж признава, че ваксините срещу коронавирус променят човешкото ДНК. Или новина как германски монахини били продали 175 сирачета за сексуални услуги. Или пък от Epoch Times - медийна група, която поддържа десните популисти в западните държави и е известна с това, че разпространява фалшиви информации.

Липсва проверка и оценка

По този и по други поводи от цитатите в научния "труд" от Хамбург австрийският учен Флориан Айгнер посочва, че "професор Визендангер очевидно не се отнася особено критично към източниците си, а е събрал това, което подкрепя неговата теза". А има и още нещо - професорът от Хамбург е публикувал работата си в портала ResearchGate, където всъщност всеки би могъл да публикува трудовете си, без те да са преминали качествена проверка. В своя защита Визендангер заявява, че използвал този портал, за да достигне до максимално широка публика, понеже в специализираните издания достъпът до статиите е платен.

Заключение

Публикацията на Визендангер може да се разглежда като проучване, което събира възможни доказателства за теорията за лабораторния произход на SARS-CoV-2. Тук не оценяваме тази теория и качеството на доказателствата. Но университетският професор не се придържа към някои основни критерии за научна работа, така че публикацията не може да се нарече научно изследване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
18
 
! Отговори
man преди 3 години
И ако е произлязък - какво ще направите? Ще ни пуснат по-смъртоносна версия с мутация всяка свдмица. После ще програмират вируса да трепе определени геноми, например тъмна кожа, къдрави коси..Ние сме пионки.
19
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да, лабораторията е британска.
18
5
 
22
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
50 ХИЛЯДИ НОВИ МУТАЦИИ ИМА ВЕЧЕ!!БРИТАНСКИЯ НОВ ЩАМ И ЮЖНОАФРИКАНСКИЯ СА САМО 2 ОТ 50 000 НОВИ ЩАМА НА ВИРУСА!!!ГЛЕДАХ ВИДЕО КЪДЕТО НОБЕЛОВ ЛАУРЕАТ ОБЯСНЯВА, ЧЕ НОРМАЛНИТЕ ВИРУСИ НЕ ПРАВЯТ ТАКА!!!
17
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай нямат сметка да си пуснат сами вирус, дори и комунистите няма си пуснат сами вирус на себе си. Ако някой иска да острани китайската компартия къде би пуснал вируса ? Китайците ще отвърнат на удара, китайските военни са постоянно в бойна готовност. Китай ще прилапа Тайван за да провокират САЩ сега и да си върнат за пандемията, САЩ ако се намесят и Китай щи ги опука като слаба ракия.
16
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ясно и, че в лабораторията в Ухан американците си направиха експеримен с който и те не предполагах до какви размери ще стигне.
15
3
 
11
 
! Отговори
факт преди 3 години
е че всички вируси или поне 98% от тях идват от АЗИЯ. Сами си правете сметката-Чумата впрочем също....
14
4
 
14
 
! Отговори
и преди 3 години
Факта сие факт на кой му пука как е създаден вируса???? всички страдат това е факта, Китай трябва да страда също
13
4
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
НЕ Е НУЖЕН НИТО ПРОФЕСОР НИТО НОБЕЛОВ ЛАУРЕАТ КАКВИТО ВЕЧЕ КАЗАХА, ЧЕ ВИРУСА ИДВА ОТ ЛАБОРАТОРИЯ!!!! ТОЗИ ВИД ВИРУСИ НЕ МУТИРАТ ТОЛКОВА МНОГО!! НОБЕЛОВ ЛАУРЕАТ КАЗА, ЧЕ СА НУЖНИ 100-ГОДИ ЗА ДА СЕ РАЗВИЕ ТОЛКОВА ТАКЪВ ВИРУС И , ЧЕ Е ПОДОБРЕН В ЛАБОРАТОРИЯ!!!!------------ВЪПРОСА ДАЛИ Е БИЛ ПОДОБРЕН В ЛАБОРАТОРИЯ Е ПРИКЛЮЧЕН!!! ДА БИЛ Е ПОДОБРЕН!!!-------------САМО ВЪПРОСА КОЙ ГО Е ПУСНАЛ Е БЕЗ ОТГОВОР !
12
5
 
5
 
! Отговори
Влак GT преди 3 години
Айдее, започна китайската спам атака, но този път няма да успее, а изданието да пише, че статията е платена, престанете с "анонимните" статии за Русия и Китай, отрежете третите им колони тук.В подкрепа на професора, как е обяснят китайчетата изграждането за две седмици миналата година февруари месец /пуск/ на болница за десет хиляди човека в Ухан за коронавируса , без да знаят за каква опасна зараза става въпрос? Айде сиктер, и никакво купуване на *** им.
11
12
 
11
 
! Отговори
БатеЕ преди 3 години
Да. Изкуствен е вируса. Бил Гейтс го създаде, за да превземе милата ни родина и да ни чипирва ся с ваксини! Сериозно, някой вярва ли още на тия *** конспирации и мисли ли си, че мравка като него (конспиратора), е толкова важна за света? Както и да се е явило това чудо, дано по-скоро изчезне.
10
5
 
5
 
! Отговори
Добреее преди 3 години
Не е изкуствено създаден. От прилеп е. Е и?
9
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РНК вирус не може да мутира как бъде, например има 40 вида коронавируси има такъв и по акулите. Коронавирус от акула не прескача на куче да речем. Значи ако от прилеп вирус иска да прескочи на човек нема стане. Хората в Ухан са живели хиляди години в мир със вирусите от друга страна Бил Гейтс предрече вируса 1 година преди туй. Дийн Кунц е описал пандемията в романа си Очите на мрака, Бил Гейтс е откраднал идеята от тая книга.
8
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първите ковити се появиха в Саудицка Аражия през 2002 г. Там мработят ЦРУ и ислямска държава с Бин Ладен и парите от петрола. Ето следа.
7
17
 
5
 
! Отговори
Факти без коментар преди 3 години
- икономиката на Китай спря за няколко месеца;- много други продължаваха с пълна сила да завземат пазари;- след това много европейски икономики, Италия, Испания, Франция, спря също...;- Това е отровен коктейл, смес от HIV, Туберкулоза, и много други на едно място, толкова отровно и се разнася по въздуха за секунди на километри от човек на човек.- Хората който го карат за първи път, лицата им стават червени като чумави, очите им светят като чумави.
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще отговоря на въпроса с въпрос: Като знам какъв инДженер съм как да се доверя на доктор пък бил той и професор от НОЩ!
5
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То тва е от ясно по-ясно.Помислете си.Коронавирусите са известни от почти 50 години.Описани са изследвани.На година от коронавирусни забилявания умират 20-30 човека.И изведнъж в град Ухан където по случайност се намира комплекс от лаборатории в които се правят тъкмо такива изследвания избухва епидемия от коронавирус.Той е доста различен от предишните си роднини-заразява мощно и убива бързо.За 1-2 седмици.Китайските власти не знаейки въобще за какво става въпрос затварят целият град. Слочаенос?
4
3
 
26
 
! Отговори
чарли преди 3 години
До АнонименВ Китай от 3 месеца ли има пазари на който се продават всякакви животни ?
3
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дойче зеле оборва твърдения на професор от университета в Хамбург. Ха ха ха. Журналистите сигурно са най-малко академици или лауреати на Нобелова награда.
2
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дойче зеле да си гледа работата. На всеки е ясно, че вирусът е изкуствено създаден. Поне да бяха измислили по-правда подобна история. А не да ни баламосват, че бил прескочи от прилеп на човек да пазара в Ухан. Пазар, на който както по-късно се оказа, се продава само риба.
1
8
 
31
 
! Отговори
яйце или кокошка преди 3 години
Естествено че е лабораторен вирус. Както всеки друг създаден да е сезонен за да се продават ваксини