В Корея полудяха по кисело мляко с BG произход, било лекувало коронавирус

Полицията започна разследване, шеф на компания за произвоство подаде оставка
123
В Корея полудяха по кисело мляко с BG произход, било лекувало коронавирус

Млечната напитка "Булгарис", съдържаща Lactobacillus bulgaricus - бактерията от българското кисело мляко - бе обявена в Корея за силно средство срещу новия коронавирус. На много места продуктът бил изкупен за часове, съобщи Дойче веле.

Председателят на голяма южнокорейска компания за производство на млечни продукти подаде оставка във вторник, след като полицията започна разследване на твърдението, че тяхна млечна напитка е ефективно средство в борбата срещу новия коронавирус.

Хонг Уон-сик, председател на компанията Namyang Dairy Product, поднесе и публично извинение, но това изобщо не успокои гневните потребители, пише агенция Ройтерс. Преди това на форум, организиран в средата на април от Корейският институт за биомедицински изследвания, бяха представени резултатите от проучване на напитката „Булгарис“.

Дълго време български учени работят над "Антибиотикум булгарикум", в чиято основа е щам, извлечен от киселото мляко. Предпоставките за успех са големи, но препаратът така и не оправдава надеждите. Защо?

"Ние сме първата фирма в страната, която установи, че ферментиралите млечни продукти ефективно предотвратяват не само инфлуенца, но и Ковид-19", обяви Парк Йон-су, ръководител на изследователския отдел на южнокорейската компания пред репортери.

По думите му, експериментите показали, че млякото "Bulgaris" обезврежда до 99,999% вируса H1N1 и до 77,8% от коронавируса. Тестовете обаче били проведени с клетъчни проби, взети от белодробна тъкан на маймуни, гласеше уточнението.

Съобщението доведе до ръст на продажбите на "Bulgaris". По информация на вестник "Korea Herald", на много места този продукт е свършил, а новината доведе до рязък скок на акциите на акциите на компанията-производител.

Междувременно южнокорейското Министерство на храните и лекарствата публикува изявление, в което се казва, че Namyang няма доказателства в подкрепа на твърдението си и обвини компанията за незаконно разпространение на подвеждаща информация.

Продуктът „Bulgaris“ съдържа бактериите лактобацилус булгарикус и лактобацилус ацидофилус в много по-голяма степен, отколкото някои други млечни продукти. Доказано пробиотичната млечнокисела бактерия (лактобацилус) се отразява благоприятно при вирусна инфекция и е много полезна за човешкото здраве.

Namyang Dairy пусна на пазара продукта "Bulgaris" през 1991 г. след успешна рекламна кампания за предимствата на киселото мляко, съдържащото Лактобацилус Булгарикус, чиято родина е България. Маркетинговата стратегия на южнокорейската компания тогава наложи представата за България като страна на дълголетници. Обяснението беше, че това се дължи именно на масовата консумация на кисело мляко.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
9
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
Няма такова нещо, това са журналистически локуми. Все още никой не е полудял за нашите менте - продукти. Имаше някога българско кисело мляко. Особено овчето - с нож да го режеш. Има го пак, но при няколко частни производители, които се броят на пръсти.
54
0
 
3
 
! Отговори
Бг боза преди 2 години
Стабилно забогатели сте.... цените в селската бакалия го доказват .....
53
0
 
3
 
! Отговори
z преди 2 години
,*** кой вторник, тази сензация която разтърси мрежата е на четири месеца...
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако живеехте на село като мен, щяхте да ядете всеки ден истинско кисело мляко. Домашно.
51
2
 
5
 
! Отговори
Пилето преди 2 години
Истина е.Всеки ден ям бг кисело мляко и маска не нося.
50
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе не е ли шупнало и да бъка,кисело като оцет не е кисело мляко!Ех в казармата какво кисело мляко имаше,с лъжицата обираш мухъла под капачката и нагъваш две бурканчета..глад братче!
49
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И пълнени чушки също да пробат. :D
48
1
 
24
 
! Отговори
Faz преди 2 години
Трябва да пробват и шкембе чорбата с чесън и люто.
47
1
 
15
 
! Отговори
Ами преди 2 години
Вярно е - ям по 3 бурканчета на ден и нищо не ме лови вече десетилетия
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 52Брех, възмутили се, горките французи ...Тяхното мухлясало сирене което се заквасва със сирище (ще повърна) по- добро ли е?Афрофранцузите, по- добре ли миришат?
45
1
 
9
 
! Отговори
Кичка Божурова преди 2 години
До Анонимен Разбира се, че така се прави навсякъде по света, защото целта е една и съща. Но това вече е йогурт, а не българско кисело мляко, което японците навремето смятаха за храната на столетниците.
44
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно корейците хапват Чисто кисело Мляко!, а не нишесте като нас!-)))
43
5
 
1
 
! Отговори
До Кичка Бодурова преди 2 години
Кичке качвана ли си днеска?
42
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кичка БожуроваТова се прави навсякъде в развитите държави, където се продава йогурт. За жалост с демокраицята дойде и тази мода у нас. Още с идването си Данон се бяха възмутили от бързото вкисване и миризма.
41
3
 
22
 
! Отговори
Кичка Божурова преди 2 години
В България киселото мляко се пастиоризира за да се убие бактерията и да може да издържа дълго време по щандовете на магазините. Едно време, ако оставите кисело мляко за една нощ извън хладилника, то става кисело, защото бактерията се размножава. Сега може да седи и месец, колкото му е годността, и му няма нищо, защото в него няма живи бактерии. Всъщност бактериите са две - сладка и кисела, но и двете са убити и няма никакъв ефект от тях.
40
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Данон унищожиха Лактобацилус Булгарикус,и сега у нас се продават фалшиви кисели млека.Естествено е само ако сам си гледаш животни и сам си го квасиш.По хранителните магазини само разнообразие от ментета.Много имена,един и същи вреден продукт.Същото стана и с захарните заводи и фабрики купени от чужди фирми.Развалиха хубавите продукти с истинско какао и масло и набутаха палмова мазнина и заместители.
39
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност в Япония бг млякото е много по-истинско от тукашното, има вкус на домашно, такова киселичко и леко стипчиво на небцето, точно като домашно селско. Там обаче внасят закваската и си го правят на място. Само закваска от България купуват! Ако и в Корея е така съм склонна да вярвам, че те ядат българско мляко, за разлика от нас!
38
0
 
23
 
! Отговори
Любка Ментата преди 2 години
За съжаление в България отдавна не се продава кисело мялко в магазините. Не е важно само дали има бактерията, а дали тази бактерия е жива.
37
1
 
13
 
! Отговори
Бунгар преди 2 години
Живял съм в Южна Кореа и мога да ви кажа,че това мляко което продават в Кореа не става за ядене,подсладено и блудкаво. Виж в Япония киселото мляко което правят по български лиценз е може най доброто там,от всичките десетина вида йогурт, независимо,че е най евтиното,около 100 йени,толкова колкото е горе долу в България.
36
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смятате ли,че е със същите качества като на българския пазар?За нас палмово масло и нишесте.