Индийски махараджи превръщат дворците си в хотели

Бившите местни монарси продължават да са на почит
15 май 2021 14:38, Елка Василева
26
Индийски махараджи превръщат дворците си в хотели
Снимка: Pixabay

В Индия яйце да хвърлиш, на махараджа ще падне. А ако пропусне, ще уцели я набаб, я малик, я махарао – все титли на владетели и велможи. Макар да нямат абсолютна власт от 1947 г., когато Индия обявява независимостта си от Британската империя, бившите местни монарси продължават да са на почит. Към тях се обръщат за помощ и съвета, за разрешаване на конфликти и за представляване пред институции.

Махараджите пък взимат присърце грижите на бившите си поданици. А понеже и те трябва да ядат и да плащат сметки, най-често превръщат дворците си в хотели, разказва Магдалена Гигова в предаване на БНР.

Махараджата на Джамнагода Махарана Викрамсинхджи е молил съученика си Раджив Ганди за едно-единствено ходатайство – премиерът на Индия да обяви владенията му за резерват, защото там се въдят леопарди и над 300 вида птици. Областта Чампанер, където се намира поовехтелият му палат, е вписана в съкровищницата на ЮНЕСКО. Докато съседите на Махарана правели пачки от изсичането на тиковите си гори, той предпочел да няма с какво да поправи покрива на двореца си, но да запази природата.

Той приема в къщата си любители на дивите животни или на екстремната екзотика, жена му ги гощава с ястия, създадени по рецепти, предавани в семейството ѝ от векове. А синът им поддържа сайта, през който гостите си правят резервациите и тича като момче за всичко. В двореца „Джамнагода“ няма петзвездни луксове, но мебелите са най-малко на век с приказни балдахини, гоблените по стените разказват древни легенди. А кожите пред камините са от тигри и леопарди, застреляни собственоръчно от собственика. Питомни животинки също не липсват. Семейството на махараджата има шест кучета, а в двора се разхождат гъски и пауни.

Близо до индийския град Джодпур има хотел само от девет апартамента, но въпреки скромният брой всеки от тях е по 500 кв.м. и разполага със собствена кула, увенчана с джакузи под открито небе. Тези романтични екстри са класирали преустроеният палат на второ място в топ 10 на най-екзотичните места за меден месец в света. На върха в класацията е Фишер айлънд, Флорида. Името на бутиковия хотел в превод означава „Слънчева крепост“.

Той е съграден върху свещената дюна Мали Натджи ка Дора, посветена на бога на войната в пустинята Тар. Прозорците на просторните спални  гледат на запад и изток, което позволява на гостите да се наслаждават на незабравими залези. Във всеки апартамент като контрапункт на древността са разположени високотехнологични джаджи. Цените от 350 до 750 долара на нощ включват  храна и безалкохолни напитки. Плюс персонално обслужване от жив принц.

Извън романтиката палатът, превърнат в хотел, е твърде практичен и екологичен. Единствените му строителни материали са камъни, глина и дърво. Всяка капка дъжд се събира в специален резервоар със сребърни стени. Градината с дъхави франджипани и бугенвилии се напоява с преработена отпадъчна вода, слънцето се използва за добив на електроенергия. Хотелът разполага с конюшня за 12 коня от местна порода марвари и за ездитни камили. За да не умрат гостите им от скука в лукса, махараджата и съпругата му, които са наследници на двореца, организират кралски пикници, посещения в околните села за уроци по танци, везане и грънчарство или фотосафари в близкия резерват с тигри и леопарди.

Махараджата е лице на хотела, той е част от перфектното обслужване. Задължително посреща всеки гост, знае го по име, оказва му специално внимание. Мадона, например, която с целия си антураж е отсядала там, държала да язди коне от породата марвари и да я придружава принц.
 


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 месец
Тия от Филиповци,Христо Ботев,Факултета,Столипиново и така нататък при махараджите им. Или в Изсраел.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нашите махараджи само пълнят чекмеджета.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Буквално трябва да съм ходил на всяко място на планетата по няколко пъти, преди да отида в Индия на туризъм.
3
1
 
2
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
До АнонименКонтролирания лов не е никакъв проблем за популацията.Обаче замърсяването и изчезването на естествената среда са.
2
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не разбирам какво кара хората вместо да си стоят в къщи, да отидат на чист въздух и истинско прочистване в планината, да ходят в Индия.В Индия е пълно с толкова вируси и зарази, че направо си просите някоя хронична болест докато сте живи, аз лично нямам никакво намерение да гледам огромната им мизерия, да те лъхне гадната миризма и да ядеш полуразвалена храна.
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голям пазител и любител на дивите животни, с кожи пред камините от лично застреляни леопарди!!!