2368 са сигналите за реакции след ваксините към юни

МЗ: Честотата им е ниска, отшумяват в рамките на ден-два
46
2368 са сигналите за реакции след ваксините към юни
Снимка: БГНЕС

Към началото на юни общият брой съобщения към Изпълнителната агенция по лекарствата за постваксинални реакции след ваксина срещу COVID-19 е 2368. При обявените 1 353 249 направени ваксини, честотата е 1,74 на 1000, съобщиха от МЗ. Данните са публикувани в Едининя информационен портал.

Разпределението по ваксини е както следва: COVID-19 Vaccine Moderna - 200, Comirnaty – 573, Vaxzevria – 1595, COVID-19 Vaccine Janssen - 0.

Агенцията наблюдава тенденция към все по-слабо докладване на постваксинални реакции в сравнение с предишните месеци.

При РНК ваксините тези реакции са характерни по-скоро след втората доза: температурата рядко достига стойности над 38 градуса. По-рядко се съобщава за симптоми при стомашно-чревния тракт, за вариране в кръвното налягане и сърдечната честота, за уголемяване на лимфни възли.

Най-често съобщаваните реакции след векторни (аденовирусни) ваксина са грипоподобни симптоми: в немалко случаи температурата е над 38 градуса, съобщава се за болки в ставите и мускулите. Интензивни симптоми имат по-скоро млади пациенти (под 50 години). Относително по-малко са също съобщенията за  локална реакция на  инжекционното място.

Продължителността на острите реакции при всички ваксинирани е в рамките на 24-48 часа. Характерно е, че голямата част от реакциите са съобщени от немедицински лица – около 90% от съобщенията.

Няма съобщения за анафилактични реакции.

От МЗ посочват, че клиничните изпитвания дават данни за безопасност на лекарствените продукти. Безопасност обаче се проследява и след това, непрекъснато докато лекарството се използва. Клиничните изпитвания с ваксините срещу COVID-19 се провеждат върху изключително голям брой участници, поради което информацията за възможни нежелани ефекти е в огромната си част вече известна и описана в листовката на ваксините.

Поради големия брой ваксинирани за кратък период от време се създава впечатление за голям брой нежелани реакции. Но тяхната честота и тежест са сравними с нежеланите реакции, които могат да се получат при прилагането на лекарствени продукти, приемани в ежедневието за леки неразположения, уточняват от ведомството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много от страничните ефекти се появяват след известно време.Моя позната получи ,,нетипичен'' изсулт,малко преди втората ваксина на Астра, друга след три месеца-тромбоцити в крака и корема.Повечето ,които знам ,се оплакват от болки в ставите,умора и боледуват дори сега през лятото.Много се надявам,зимата да мине безопасно за повече от ваксинираните,въпреки че много имунолози прогнозират/изхождайки от инфо с предишни опити с ваксини/ на свръхреакции на имунната с-***,когато се срещне с други вируси
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе как точно ще ви се промени днк- то от ваксина, вие чувате ли си какво говорите. Ако ти инжектирам днк на жаба, жаба ли мислиш че ще станеш? Ами да си инжектираме днк на някой гений, че барем станем нобелови лауреати!
19
5
 
7
 
! Отговори
овцата Доли преди 2 години
абееее някои от тези овце, участвали в експеримента, вече са включени в списъка на мълчанието на агнетата и не ги пишат починали при експеримента, а от инсулт, инфаркт и обичайните заподозрени /болести. като си полуумрял от болестите си и дадеш положителен ковидясъл и починеш, случката се е случила само заради фиктивни вируси, а като са те набоцкали и след 15 минути ти се случи случка - вината никога не е в експетименталките. бееез стъкмистики
18
3
 
3
 
! Отговори
до леша преди 2 години
гледам някакви комплекси избиваш, поживей че есента идва...
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз предлагам, без ваксини, без странични ефекти. Най-безопастно!
16
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шефовете ми, хора осигуряващи работа на 40 - 50 човека, се ваксинираха. Някои от колегите, които не могат да сменят работа си, макар и да не харесват текущите условия, а браншът ни има доста свободни позиции (за кадърни хора) са антиваксъри. И тъпите и умните ще умрат някой ден, останете със здраве всички :)
15
7
 
5
 
! Отговори
до леша преди 2 години
да, купона с такива като теб
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
каква е ползата от тази статия, никаква, да се стресира народа
13
5
 
9
 
! Отговори
Леша преди 2 години
До 2 - Към 1.5 милиона са осакатените и 14 хиляди са умрели. Сега умножете това минимум по 3 и ще получите приблизителните данни. Наесен започва купона.
12
3
 
12
 
! Отговори
Ситалк преди 2 години
Защо да си инжектираме експериментални армейски препарати срещу медиен вирус? Някой от НПО троловете? Забравихте ли, че преди да започне вонята по медиите, военни от 200 държави се събраха в Ухан?
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що не дадете от всяка ваксина точно колко дози са бити за тия ефекти, че някак не ми се вярва точно Jаnssen да нямат нито една реакция, освен ако нямат и 1000 бити дози.
10
5
 
12
 
! Отговори
До 8 преди 2 години
Тези цифри са фалшиви !Колкото искаха,толкова ги писаха ковид. Даже починали от ваксина ги писаха ковид.
9
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
""Няма съобщения за анафилактични реакции."" Как ви вярвам, да знаете. На ваксини пълни с полиетилен гликол няма нито една такава. Ммм, скептичен съм, както би казал Жечев. А колко хора умират от ваксините ви и не се репортуват официално в момента?! особено от рнк препаратите...Веселино, как можеш да публикуваш такуива лъжи. В БФ не изглеждаше толкова куха.
8
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Умрелите от ковид в България са 2454 на 1 милион. Общо към 18 000. Умрелите от ваксините колко са? Май един беше. Приемам избора на всеки дали да се ваксинира или не. Не приемам обаче писането и разпространяването на лъжи и откровени глупости.
7
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последен жалък напън преди залежалите дози да отидат в коша.
6
14
 
28
 
! Отговори
Папагал преди 2 години
Значи експериментират с вас и ДНК-то ви и вашият живот а вие като безмозъчни шилета се редите на опашки за отрови в инжекции !!! Едно време българите бяха едни от най-умните ,с страхотна логика и критично мислене а в днешни времена зомбита които се надяват палачът да ги спасява !
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе много глупости се пишат тука :)
4
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбрахте ли защо подписвате информирано съгласие?!? Давайте инфо за експеримента,овце!!!
3
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нема ли стягане в гърдите и сърцето,не го бройте за реакция ;) Ще чекате истинските симптоми :)
2
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това за България ли е? Понеже за Европа смъртните случаи вървят над десет хиляди, и не помня вече, но май милион и нещо бяха тежките реакции. Точно според дефиницията на "безвредно и безопасно" в речника.