За втора поредна седмица са отчетени под 3 млн. COVID заразени

В много страни заразяемостта е спаднала до най-ниските си нива от миналата година
19 юни 2021 10:00, Петя Славова
11
За втора поредна седмица са отчетени под 3 млн. COVID заразени
Снимка: БГНЕС

Втора седмица поред светът отчита под 3 млн. COVID заразени. Това ниво съответства на показателите от март 2021 г., а заболеваемостта на планетата се запазва за втора поредна седмица, показва проучване на ТАСС.

В много страни заразяемостта е спаднала до най-ниските си нива от миналата година, но нивата остават високи в Индия и в части от Южна Америка.

Тази седмица в САЩ бяха открити с 20 хиляди по-малко заразени хора от предходната седмица. Сега там се регистрират по 12 000-13 000 инфекции на ден, това съответства на показателите от март 2020 г.

В редица европейски страни заболеваемостта е намаляла до нивото от края на лятото-началото на есента. Така в Испания и Франция се регистрират по-малко от 5000 заразени хора на ден, в Италия - под 1500, а в Германия - вече под 1000.

В Турция за втора поредна седмица са регистрирани 5000-6000 случая на ден. Това е почти наполовина по-малко от преди месец и 10 пъти по-малко от средата на април.

По-голямата част от заразените сега са в Бразилия, където тази седмица броят на откритите случаи се доближава до 90 000 на ден. Само през последните седем дни там са преброени почти половин милион заразени.

Индия падна на второ място: ако в началото на юни там се регистрираха около 150 000 случая всеки ден, сега те са по-малко от 70 000.

Още по темата

Сред страните от Латинска Америка най-висока е заразяемостта в Колумбия - около 30 000 инфекции всеки ден. БГНЕС припомня, че втори месец страната е залята от протестна вълта срещу икономическата политика на президента Иват Дуке. Заразата обаче значително намалява в Аржентина, ако в края на май там бяха регистрирани средно по 40 000 случая дневно, сега показатеят е 25 000 случая.

Заболеваемостта отново тръгна нагоре в Мексико, където броят на заразените тази седмица беше с 20% по-висок от миналата седмица.

Налице са и нови огнища. Рязкото покачване на ковид започна във Великобритания. Ако преди месец в страната бяха регистрирани около 25 000 дневно, на 17 юни (четвъртък) за първи път от средата на февруари техният брой надхвърли 10 000. Според властите 99% от новите случаи се приписват на т.н. наречен индийски щам ("Делта").

Това може да е причината за ново увеличение на заболеваемостта в Русия. Москва остава епицентърът на епидемията в страната, почти 90% от новите случаи са именно в столицата. От 9 юни Русия всеки ден регистрира над 10 000 заразени хора, а на 18 юни броят им надхвърля 17 000 - последният път такива показатели бяха отчетени регистрирани в началото на февруари. В сравнение с началото на лятото, скоростта на разпространение на инфекцията е почти удвоена


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
неандерталец преди 1 месец
Като си правите ваксини срещу тетанус, които са задължителни, не е ли чип?
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Смени плочата че ми писна! Не било ваксини, било чип........луд за връзване
8
2
 
1
 
! Отговори
12 преди 1 месец
Вече не могат и да затварят щото много хора се ,,ваксинираха,, и ако правят същите номера като преди ще се окаже, че това не са ваксини.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За една година как не разбраха някои що е то ковид. Не е грип. Има хиляди вируси. Грип е инфлуенца. Не е хремата дето я караш всеки месец. А ковид е друга и нова болест. Затова стана пандемия. На училище не сте ли ходили?
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За поредна седмица като папагали глобално числата че локално изглежда смехотворно...
5
7
 
4
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
дебита нека ви обясня защо случаите се увеличават, че ми писна ... Хората се успокоиха и спряха да се пазят. Това е. Просто е ....
4
12
 
5
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Ваксинацията намалява рязко новите случаи в белите държави. Това е. Ако не бяха се ваксинирали щеше съвсем различно да изглежда статистиката.
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А грипните зарази защо не се броят? А забравих, тези с грип и хора с други здравословни проблеми се броят като ковид.
2
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Португалия отново локдаун. В Англия близо 80% ваксинирани - случаите се увеличават.
1
4
 
10
 
! Отговори
хъммммм преди 1 месец
Като гледам къде е най-големия зор, това ся държави с над 50% ваксинирани. Отчитат ли случаите на ваксинирани с новия щам и колко са те? Ще ги хванат лесно по маркирането.