Русия: Ясно предупредихме британския миноносец, че ще използваме оръжие

Кораба „Дифендър“ не отговорил на сигналите
23 юни 2021 18:35, Нели Христова
207
Русия: Ясно предупредихме британския миноносец, че ще използваме оръжие
Снимка: БГНЕС

Екипажът на британския миноносец „Дифендър“ е бил предупреден за възможността да бъдат използвани оръжия, ако продължи незаконно да престоява в териториалните води на Русия, но тези сигнали са останали без отговор, заяви Министерството на отбраната на Руската федерация, цитирано от РИА Новости.

Още по темата

По-рано Черноморският флот, заедно с авиацията, спряха нарушаването на границата при нос Фиолент в Черно море. За целта са произвели предупредителни изстрели и са хвърлили бомби по хода на разрушителя, който е бил навлязъл в руски териториални води на три километра. След това той е напуснал руската акватория. Руското министерство на отбраната извика британския военен аташе „за разговор“.

"Екипажът на британския миноносец не реагира на ясни предупредителни сигнали в съответствие с морското право и следователно руският патрулен кораб беше принуден да извърши предупредителна стрелба. За допълнително предупреждение руският самолет Су-24М извърши предупредителна бомбардировка по хода на британския миноносец,“ поясниха от Министерство на отбраната.

Руското военно ведомство разглежда опасните действия на кораба „Дифендър“ в Черно море като „грубо нарушение на Конвенцията на ООН по морско право от 1982 г.“

"Руското военно ведомство призова британската страна да проведе задълбочено разследване на действията на екипажа на разрушителя „Дифендър“, за да предотврати подобни инциденти в бъдеще", се казва в изявление на Министерството на отбраната.

В същото време британското министерство на отбраната твърди, че корабът на техните ВМС е извършил мирно преминаване през териториалните води на Украйна и никой не е стрелял по него. Според британското министерство Русия е провела "учения със стрелба" в Черно море.

Началникът на Генералния щаб на руската армия Валери Герасимов заяви на московската конференция по международна сигурност, че корабите на НАТО редовно организират провокации в Черно и Балтийско море. Той подчерта, че това може да доведе до инциденти и не помага за намаляване на напрежението във военната област.

Конвенцията от Монтрьо, подписана през 1936 г., ограничава престоя в Черно море на военни кораби от нечерноморски държави за период от три седмици. Документът също така предвижда, че до девет такива кораба с общ тонаж не повече от 30 хиляди тона могат да бъдат едновременно във водната зона.

Москва квалифицира действията на британския миноносец в Черно море като груба провокация; британският посланик ще бъде извикан в МВнР на Русия, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

"Определяме това като груба британска провокация, която противоречи на международното право и руското законодателство. Бих искала също така да информирам, че британският посланик ще бъде извикан във външното министерство на страната ни", каза тя на брифинг в сряда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Засега е дружески шарж от типа "Не бой се Маро, ножът е дървен".Едните правили учения, другите също. Но да не стане накрая играчка-плачка. Лошото е, че Черно море стана учебен полигон.
42
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крим е руски или греша? Може би е Американски и сега американците заслужено претендират за заграбената си територия. Нещо не се чува гражданите на Крим да са недоволни и да се бонтуват или да правят митинги в чест на Навални.
41
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Krom Няма нищо спорно: анексирането на Крим не е признато от международната общност, тъй че дори кораба да е плувал в тази акватория и Русия реши да извърши удар (дори да може), това е морско пиратство. Блатниците си мислят, че могат да прекрояват международните морски правила както Лукашенко - въздушните.
40
5
 
2
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 38 - и не само те не я признават. ООН някак не я признава. Може би, ООН също е съставено от пирати и само *** е прав?
39
9
 
7
 
! Отговори
Русомраз преди 2 години
Я как са се разпенили pycopoбите :DНаправо пяна им излиза от cypaта...
38
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснацету вече губят всякакво чувство за реалност. Единственото, което се пише по Медиите е как Захарова обяснява колко са лоши всички останали, как - ще ви направим СП2 обаче много внимавайте ще ви врътнем кранчето, как Крим е техен, как Донбас е техен, напоследък Путин даже обясни на света как Арктика е Руска. В Черно море никой не трябва да припарва, щото на Путин му е неприятно. СТИГА, БЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!
37
12
 
2
 
! Отговори
Krom преди 2 години
Първо е много спорно дали са "руски" тези териториални води. Руснаците анексираха /чети - завладяха със сила/ Крим. Това ли прави водите около откъснатите от Украйна територии "руски"? Колко държави членки на ООН признаха анексирането на Крим? Така че, хайде моля русофилите да не изпадате в оргазъм. Второ, дали пък британците са се трогнали от пускащата бомби "по курса" им руска щайга? Хайде малко по обрано с терминологии като пирати, сбирщина и т.н. Зависи някак от гледната точка все пак.
36
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да го разберем и Жужи: откакто заграби Крим, той обяснява на руското общество каква прекрасна територия е това за Русия, даже ги покани да ходят там на море, а сега се появяват военни кораби на няколко хвърлея от брега. Смущаващо за плажуващите, но все пак, приятна почивка. :))))))
35
1
 
8
 
! Отговори
11 преди 2 години
До Русия=Психиатрия---------Бегом да си платиш жълтата книжка!
34
10
 
2
 
! Отговори
българин преди 2 години
Флагманът на Шести Американски флот може да порази цел на полуостров Крим с точност до един метър с управляема ракета дори ако е на котва в пристанище Варна.Насочването е със GPS навигация. За какво им е на САЩ да се приближават до руското крайбрежие?
33
9
 
5
 
! Отговори
ПутлерКапут преди 2 години
Сталин сигурно се върти в гроба. Посрещаме корабите на НАТО със хляб и сол докатоАлкашите се редят за визи пред консулството ни. Хахахахаха.
32
8
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Руснаците отпаднаха ли вече от ЕП по футбол?
31
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имайте предвид, че НАТО е сбириток от наемници за които нищо не е свято. При евентуална война ние първи ще оперем пешкира, понеже на никой не му пука за нас.
30
2
 
22
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Черно море е езеро. Едно нещастно езеро, което не може да си обменя водите. Въпросът ми е: Що ще британски миноносец в Черно море? Да си стои в Средиземно, там много по-малко ще му обръщат внимание! Конвенцията от Монтрьо много хубаво го е казала - военни кораби на нечерноморски държави не могат да стоят в Черно море повече от 3 седмици. Може би само Хитлер да я е нарушил тази конвенция, но не съм запознат да е пращал германски кораби срещу СССР в Черно море.
29
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този кораб силно е мечтал да повтори съдбата на Доналд Кук. Само да видят нещо руско и се на...сират. Гледайте да не почнете война, че сме на амбразурата точно. НАТО ще ни спаси, но следващия път.
28
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работата е ясна, рижавите са пратили кораба за провокация и сега се правят на ударени.
27
0
 
23
 
! Отговори
Каунь преди 2 години
Ами щом британците казват ,че е имало руско учение а не бомби пред кораба ,другият път да не реват ,че са се озовали като мишена на самото учение.
26
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 30 "Едно е ясно-руснаците са им свили сармите на нахалниците" Фейк новина предизвика фейк "свиване на сърми" Цирк по блатнишки.
25
4
 
15
 
! Отговори
Коментар преди 2 години
Трябвало е да го думнат и англопакистанците да дълдиснат!Не им е там мястото!Да си обикалят край индоанглия!
24
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мирно преминаващи са само пътническите и товарни кораби. Британски бойни кораби нямат място в този регион.