Fitch потвърди ‘BBB’ рейтинга на България с положителна перспектива

Банковият сектор на страната е оценен като ликвиден
22
Fitch потвърди ‘BBB’ рейтинга на България с положителна перспектива
Снимка: Pixabay

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB' с положителна перспектива, съобщиха от Министерството на финансите.

Положителната перспектива отразява понижението на макроикономическите рискове по линия на COVID-19 и по-високата устойчивост на икономиката, както и продължаващия напредък към еврозоната, се посочва в съобщението. Според рейтинговата агенция краткосрочните негативни рискове, свързани с пандемията и несигурността от изборите, до голяма степен се компенсират от перспективите за значителни финансови ресурси от ЕС и ангажираността към поддържането на макроикономическа и фискална стабилност.

Рейтингът на страната е подкрепен от добрата външна и фискална позиция, надеждната политическа рамка от членството в ЕС и дългогодишното функциониране на режима на паричен съвет. Оценката е ограничена от потенциалния растеж, поради неблагоприятните демографски развития, които могат да повлияят на публичните финанси в дългосрочен план. Индикаторите за управление и ниво на доход слабо надхвърлят медианата на държавите със сходен рейтинг.

Fitch очаква икономическият растеж на България да се ускори до 4,7 процента през 2021 г. спрямо оценката от 3 процента през февруари. Възходящата ревизия отразява по-доброто от предвиденото възстановяване на БВП през първото тримесечие на т.г. и очакваното засилване на вътрешното търсене и износа през втората половина на годината. Ниският процент на ваксинация в България в сравнение със средното за ЕС ниво поражда някои отрицателни рискове, свързани с пандемията, но според агенцията е малко вероятно властите да въведат по-строги ограничителни мерки, които биха повлияли значително на икономическата активност в страната.

В средносрочен план, инвестициите се очакват да бъдат водещ фактор за растежа, доколкото България ще е един от основните бенефициенти от бюджета на ЕС през следващите години. Анализаторите от Fitch вярват, че значителният размер на средствата по Механизма за възстановяване и устойчивост /МВУ/ ще подкрепи растежа на икономиката, който е оценен на 3,9 процента през 2022-2023 година.

Рейтинговата агенция оценява бюджетния дефицит /на начислена основа/ на 5 процента от БВП през 2021 г. /спрямо 5,5 процента медиана за държавите със сходен рейтинг/, повлиян най-вече от свързаните с COVID-19 разходи. Очакванията са дефицитът да се свие до 2 процента през 2023 г., което ще задържи отношението дълг/БВП под 30 процента /спрямо 57 процента в държавите със сходен рейтинг/. Fitch определя плана за въвеждане на еврото през 2024 г. като реалистичен. Банковият сектор на страната е оценен като ликвиден и добре капитализиран.

Основните фактори, които биха могли да доведат до повишаване на рейтинга, са напредък към присъединяването към еврозоната и подобряване на потенциала за растеж на икономиката, водещо до по-бързо сближаване на нивата на доходите до това на държавите с по-висок рейтинг. Фактори, които биха могли да доведат до понижаване на рейтинга, са неблагоприятни политически развития, които да намалят доверието в икономическото възстановяване; продължително нарастване на публичния дълг; материализиране на условни задължения в баланса на държавния бюджет или по-слаби перспективи за растеж.


22
Още по темата: рейтинг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ градиха досега, а от тук нататък ще е ГРАБЕЖ!!!
21
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нормално е рейтингът да е положителен след като са отрязани пипалата на Октопода и Чекмеджан и Шайката вече трети месец нямат достъп до кацата с меда.
20
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чекмеджето взето ли е предвид при определяне а този рейтин
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
те на тези като им платиш ще ти потвърдят каквото искаш,ама иначе мноого принципни...
18
38
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
БОРИСОВ РАЗОРИ ФИНАНСОВО БЪЛГАРИЯ И АКО ГО НЯМАШЕ ВАЛУТНИЯ БОРД ДА ГО ОГРАНИЧАВА ДА СМЕ ОБЯВИЛИ ФАЛИТ! ЕЙ ТОВА Е НАСЛЕДСТВОТО ОТ БОРИСОВ
17
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не може да бъде, тези от Фич не са ли разбрали, че Бойко не е на власт и без него ще счупят държавата ?!
16
38
 
6
 
! Отговори
Ха ха преди 1 месец
Чекмеджан го няма и положителните оценки не закъснях. Браво!
15
4
 
11
 
! Отговори
Румен Пликов преди 1 месец
А Радев каза, че ГЕРБ са оставили едно блато. Верно ли бе Радев, московският възпитаник ти е толкова акъла?
14
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ееее, 3-4 месеца бз Бойку и са утпушиха ништата уе!
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 10 - Не, не стана. Този рейтинг гледа маркери за това, дали е добре за инвестиции от външни компании, а не за това, да ли е добре за хората в страната. То и в Мумбай има развит IT сектор и все повече ко0мпании имат офиси там и са доволни, ама питай местните, котио не са IT или си искат собствен бинес, да търгуват с индийски компании и прочие ... смааачкани, брат!
12
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 11 - Ама да бре ... обаче ако оценката беше лоша, щеше да е вина на "узурпатора Румен Радев", нали?
11
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е истинската оценка за финансовото състояние на България. Борисов се оказа добър стопанин и Държавник.
10
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега стана ли ви ясно, колко са пpocти и лъжливи тези, които твърдят, че ГЕРБ са управлявали лошо?
9
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Споко камаратен, отровната чалга и паважа ще се погрижат това да се промени...
8
4
 
13
 
! Отговори
А сега де... преди 1 месец
И как стават тези работи? Според управляващите на Радев държавата е в хаос ,заради Борисов, пък то .... били сме стабилни.На кого да вярваш?
7
3
 
8
 
! Отговори
Така е понеже преди 1 месец
Понеже прогнозите се основават на данни от минал период...
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Българско Лято====що лъжеш, бе! истинската сума е десет трилиона! и двеста тона злато!
5
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха-ха-ха. Оказва се, че ГЕРБ и Бойко са управлявали доста добре...
4
15
 
4
 
! Отговори
Българско Лято преди 1 месец
Пълна лъжа Бойко открадна 100 милярда евро от бюджета и 3 тона злато от държавния резерв!!
3
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И всичко това без Баце да ни управлява като султанат? НЕЕЕЕЕЕЕ...Не мога да повярвам!