Словакия одобри сертификатът да се ползва за достъп до услуги

Законовите мерки бяха посрещнати с гневни протести
Обновена: 25 юли 2021 18:45 | 25 юли 2021 18:43, Веселина Йорданова
62
Словакия одобри сертификатът да се ползва за достъп до услуги
Снимка: БГНЕС

Европейският дигитален сертификат за ваксинация срещу коронавирус в бъдеще ще може да се използва като документ за достъп до магазините и компаниите за услуги в Словакия. Законова основа за това учреди днес парламентът в Братислава, съобщи ДПА.

Сертификатът предоставя информация за пълна ваксинация или за негативен тест и ще се използва единствено ако друга вълна от коронавирусни инфекции доведе до възстановяване на ограниченията в обществения живот и икономическата дейност.

Законовите мерки бяха посрещнати с гневни протести. В петък полицията използва сълзотворен газ, за да попречи на стотици активисти против ваксинирането да щурмуват сградата на парламента. Един полицай беше ранен.
Бившият премиер Петер Пелегрини също разкритикува закона, като предупреди, че той може да раздели хората на две класи.

Министърът на здравеопазването Владимир Ленгварски отвърна на критиките като изтъкна, че ваксинираните хора представляват само "минимален риск".

Над 1,9 милиона души са изцяло ваксинирани в Словакия, чието население е близо 5,5 милиона.
Министерството на финансите планира да организира през август лотария като средство да бъдат привлечени колебаещите се да се ваксинират. (БТА)


62
Още по темата: Словакиякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще фалират, натам отиват нещата, без клиентела, няма оборот.
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще пратя Сертификата да се постриже.
54
0
 
6
 
! Отговори
панацея преди 1 месец
Във всички статии за протести срещу ДЪРЖАВНИЯ ковид-тероризъм пише: "...полицията използва сълзотворен газ..".Почвам да си мисля, че или мешат сълзотворния газ с газообразна форма на ваксините или същият този газ е някакъв ВЕЛИК ЦЯР срещу ковида?!Ми така де, нали уж мерките са "за добро"?!?... Е Маси Байката! Кой ще повярва, че мислят за здравето на хората???
53
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 49 както аз така и още 30 000 не са ваксинирани, по голямата част са между 21 до 39 годишни, а българите тук не сме повече от 200 човека .. тва значи ли че и другите са Гньовци или са просто с по-критично мислене и изчакват да видим колко са сигурни ваксините ..? не ми отговаряй, въпроса е риторичен...
52
24
 
0
 
! Отговори
До 49 преди 1 месец
Сигурно си от изключенията в Исландия. Там повечето са ваксинирани . Българинът и в цивилизация да емигрира, пак Ганювец си остава.
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Важат! Както и преболедувалите до 6 месеца след доказан позитивен PCR тест.
50
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо количествените тестове за антитела не важат? Чувствам се репресиран!
49
37
 
4
 
! Отговори
Кирил преди 1 месец
Браво, дано и тук да стане така, подкрепям
48
3
 
5
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 1 месец
Да си пратят жените и дъщерите при мен в кабинета - ще ги ваксинирам с ваксината си и ще им дам сертификат за да ходят до магазина, условието ми е само да са чевръсти при загряването на ваксината.
47
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Светът върви към тотален фашизъм, хората почват да бъдат третирани като животни в свинеферма. Нашата държава се бави, защото не можа да организира ваксиниране на 40-50% от населението, то тук нищо не може да се направи като хората. Но рано или късно и нас ще ни застигне тази безумна ситуация, организирана от ***. Имаше един сериал - Colony - от преди 4-5 години, много се връзва със събитията сега.
46
8
 
20
 
! Отговори
IT-спец преди 1 месец
Словакия е като третия свят подобно на БГ, тук в Исландия всичко може да се купи онлйн, всеки супермаркет си има онлайн магазин и ти носят до вратата ако пазаруваш миниум до 100 еврака, всеки добър ресторант си имат доставки до вкъщи (не говоря за т.ъпи бургери и подобни),та аз съм си свободен да си ходя където искам из природата .. хотели летни вили.. и за къв к.ур ми е да искам да се ваксинирам.. кофти ми е за хората които нямат такъв избор като нас в IS и са дескриминирани на макс..
45
0
 
13
 
! Отговори
до 47 преди 1 месец
Така се налага новото нормално, гледаш КОВИДиата и наетите там актьори (спортисти) и почваш да си мислиш, че ти си ненормалният, който си въобразява, че КОВИД е реално безопасен сезонен грип!
44
0
 
22
 
! Отговори
до 46 преди 1 месец
това е вариант на известният психо експеримент-в чакалня на лекар са 4-ри наети актьори, а 5-тият е истински пациент мислещ си,че е в нормална чакалня.от кабинета са чуват звуци, които правят очевидно,че вътре се извършва убийство,първоначално истинският пациент реагира почва да се оглежда да се чуди,но 4-римата актьори са там за да нереагират и се държат сякаш нищо не се случва,буквално след секунди и истинският пациент се успокоява като вижда, че другите нереагират и си мисли,че си въобзява!
43
1
 
43
 
! Отговори
Боже Боже преди 1 месец
Сега попаднах на награждаване на Олимпиадата, пардон, КОВИДиата - носят им медала на подпос и сами си го слагат за да няма физически контакт - този свят изтреща, при положение, че текущата статистика показва, че КОВИД е със смъртност на Сезонен грип, а за хора под 40 години, каквито са спортистите, е 10-ки пъти по-безопасен от Сезонен грип. Явно е, че Целите са Други и КОВИД е само извинението - иначе, просто няма обяснение!!
42
3
 
23
 
! Отговори
славянин преди 1 месец
Та значи влизам в магазина заедно с охранителя и ако не искат да ме обслужат на касата просто я прескачам и си излизам!
41
0
 
35
 
! Отговори
пенсионер преди 1 месец
Имам Нокия с Фенерче и без сим карта, къде да си го инсталирам този дигитален сертификат на ЕС? с 300 лева пенсия - това ми е максимума!
40
1
 
43
 
! Отговори
Интернет Конспиратор преди 1 месец
Още ли има някой, който ме мисли за Л у д?!
39
0
 
14
 
! Отговори
Кукловодител преди 1 месец
Обичаме абсурдите, кеф!
38
4
 
22
 
! Отговори
Павето преди 1 месец
До Анти-медицина 36 Защото не съществува такъв вирус, защото не съществуват никакви вируси. Как да направят тест за нещо което не е изолирано? Тестовете ловят нивата на токсини в организма, които се определят от пръскането със самолети, водата която замърсяват умишлено и ГМО канцерогенните храни които са пуснали по магазините.
37
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Положението с Тея сертификати започна да става леко психарско