Столтенберг: НАТО не е планирало да остане завинаги в Афганистан

Има да учим уроци защо силите там не се изправиха срещу талибаните
Обновена: 17 авг 2021 19:30 | 17 авг 2021 18:54, Веселина Йорданова
67
Столтенберг: НАТО не е планирало да остане завинаги в Афганистан
Снимка: БГНЕС

НАТО не е имало планове да остане завинаги в Афганистан, а само да помогне за възстановяването на държавата.

Още по темата
Сега основните усилия на Алианса са насочени към провеждането на успешна евакуация на хората, които трябва да бъдат изведени от там, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и добави:

"През последните седмици станахме свидетели на военен и политически разпад в Афганистан и то със скорост, която не можеше да се предвиди. Части от афганистанските сили за сигурност се бориха храбро, но те не можаха да дадат сигурност на страната, защото в крайна сметка политическото ръководство на Афганистан не успя да удържи на талибаните и да постигне мирно решение, което хората искаха отчаяно. Провалът на политическите лидери доведе до трагедията, на която сме свидетели днес".

Той припомни, че според подписаното споразумение между САЩ и талибаните, Съединените щати ще прекратят военното си присъствие в Афганистан, но талибаните са поели ангажимент страната да не става платформа на международния тероризъм. Столтенберг каза още, че съюзниците изпращат допълнителни самолети за евакуация на персонала на Пакта, предаде БНР.

По думите му НАТО има да учи още уроци, след като в Афганистан са инвестирани милиарди по време на присъствието на организацията там, а също така много от изпратените военнослужещи са загубили живота си.

"Големият въпрос, който трябва да си зададем, е защо силите, които обучавахме толкова години, не се изправиха категорично срещу талибаните", подчерта той.

НАТО има възможности да удари терористичните групи от разстояние, ако видим, че те отново се установяват в Афганистан и планират организирани атаки срещу страни от организацията, заяви още на днешния си брифинг генералният секретар на Алианса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
5
 
! Отговори
11 преди 2 години
А тоя папур с жълтата книжка ще обясни ли защо нато бяха в Афганистан?
46
0
 
0
 
! Отговори
Антирадевист преди 2 години
До ПроСоТо Колега, считам мнението на д-р Менгеле за основателно. Защо НАТО да бастиства една отдавна БАСТИСАНА държава. Нима не знаете какво се случи със СеСеСеРетата, Варшавския договор, СИВ, васточните сателити, изпреварването и победата над капитализма ?! <<<< За електронните лампи не съм съгласен. Още Томас Едисон, през 1883 създава това творение, развито от Джон Флеминг - 1905 и франсето Ли де Форест - 1906, които са ги ПАТЕНТОВАЛИ.
45
0
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Д-р Менгеле...може и да си прав..Но тогава възниква въпроса:..-Щом оръжията на *** са "ръждясали тенекии",какво чака великото нато,та ги не бастиса?..И жъ ги превземе за..има-нема,няколко часа?..М/у другото,понеже си ..айде да та не обиждам,през ПСВ НЕ е имало лампи и електроника,дори и ламбова!.../симпатяга!/..
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 48 Китай най-напред ще се погрижи за изпосталяващите и гаснещи провинции, в които дори нямат електроенергия, преди да вземе да хвърля парични средства за някакви си афганци. Забрави!
43
5
 
0
 
! Отговори
Д-р Менгеле преди 2 години
Да, Русия е голяма сила. С тези ръждясали балистични ракети в пълна несъстоятелност да летят или да бъдат насочвани са действително голяма сила. Най-голямата мощ е паравоз "Кузя" с две ЗИЛ пожарни на борда и падащи без бой самолети плюс лампова електроника от Първата световна война. Това е силата!
42
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До SS..ха ха!..Свежо!..Или ако спомена капитан Берторели,когато го попитаха защо е влязъл в армията,той отговори:-"Заради униформата!..Тя направо побърква жените"...Това в кръга на шегата....Не трябва да забравяме обаче,че армията е просто ЕДИН от ИНСТРУМЕНТИТЕ на "политиците",при това-най важния...Така че.."Вината лежи споделена"..
41
0
 
3
 
! Отговори
SS преди 2 години
Защо афганистанската армия толкова бързо капитулира пред бунтовниците ? Ами обяснението е ,че и там като тук военни стават хора които за друго нищо не стават и влизат в армията само заради редовното плащане,униформа ,пенсиониране или други привилегии. Стигне ли се до сражение ,на никой не му се умира. Те са в армията само заради гювеча.Нашите,ако не дай боже стане война мислите ли ,че ще бъдат по различни ?
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО 20 години рушаха и пречеха на мира. Китай ще възстанови Афганистан. Ще им построи ядрени електроцентрали, магистрали, заводи.
39
2
 
5
 
! Отговори
333 преди 2 години
До българинАз съм роден след 1989, но ти дадох плюс, така че не вкарвай всички млади под общ знаменател. Някои знаят истината, че по соца е било в пъти по-добре, отколкото сега, въпреки че и тогава е имало някои глупости.
38
0
 
5
 
! Отговори
Хм ... преди 2 години
На този човек САЩ казват ли му всичко?
37
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 2 години
ето че 2 *** млади българи,са ми кликнали вече 2 минусчета,но то е,защото,не знаят за какво спорим,с този по "голям българин" от мен! -:))
36
2
 
10
 
! Отговори
българин преди 2 години
до 44 И след като си по "голям българин" от мен.Я обясни н децата,тееее няма как да помнят и знаят.Как след 1989 г,България "попадна" в НАТО Америкнското,и чий го дирим в този Американски военен блок НАТО? Нас обикновените българи,попита ли ни тогава мракобесническото СДС от КРАДЦИ И ПРИВАТИЗАТОРИ,НА ОГРОМНИЯТ ПАРИЧЕН И МАТЕРИАЛЕН РЕСУРС ОТ СОЦА? КЪМ КОГО ИСКАМЕ ДА БЪДЕМ? РЕФЕРЕНДУМ ли беше проведен,та ни шитнаха на Американците бре "по голям българини" от мен???-:(((ПРОДАДОХ НИ ТОГАВА!
35
14
 
0
 
! Отговори
по голям българин преди 2 години
До 41. България е в НАТО и ЕС. И всеки които е против е предател на българския интерес.
34
0
 
15
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Каквито и уроци да учи НАТО в бъдеще,главният урок е в това как една армия от талибани-30до50 хил.души и сравнително старо въоръжение победи 2 пъти по-голяма армия от нея/правителствена/,за която американците са дали 150-200 млрдUSD за въоръжаване,обучавана е от амер.инструктори в продължение на мин-10 г!?Резултатът от това е,че само в гр.Кундуз правителствената армия е заразяла въоръжения за 60-70 млрд,според западни експерти!НАТО наясно ли са какво са правили...и какво правят и не само там...
33
0
 
17
 
! Отговори
българин преди 2 години
Време е мисля,този Американски военен блок НАТО,да се саморазпусне! Така както направи Варшсвският договор след 1989 г! Или ако не,то да си действа в Северна и Южна Америка! Но не и на Европейска територия! Време е ЕС,да образува своя Европейска армия! И се пази сама от " неприятели"! За Европа като континент,трябва ВЕЧЕ да е обидно,като такъв,да я " ПАЗИ" друг такъв,и то на хиляди километри от НЕЯ!-:(((
32
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подлогата "нато" нищо не планира -планира ФАЩ,а подлогата само изпълнява!
31
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това си е чисто краварски провал,който искаха да " отшуми като приказка" по( Щурците). И изведнаж това било нато.Маковите полета, не се берат с автомати.Къде въведоха " демокрация"...,опитните тюлени.Инак все големи учения,все велики.Защо там, не навлязоха могъщи краварски корпорации???
30
2
 
11
 
! Отговори
нещастници преди 2 години
само да попитам кого от нато са заплашвали Афганистан че сте там? нещастни лицемери да *** всички до един
29
1
 
13
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
Някой да ви пита,какво изобщо търсеше в Афганистан Америка чрез своят военен блок НАТО там толкова години?-:) Тръгнахте си като ***! Разбрахте,че това си е техен манталитет,нямаш порядките на белите хора! И ето че пак нещата се връщат на изходна позиция.Така както са си били! Престанете да се месите на всякъде бе калитковци!!!
28
1
 
19
 
! Отговори
истината преди 2 години
НАТО капитулираха пред талибаните.................20 години пари хвърлени на вятъра за обучение на военни, за военна техника и т.н. ............сега бягат позорно.............и тия страхливци са ни съюзници!!!