Газът ще поскъпне повече от предвидените 16% през октомври

За последния месец цените на европейските борси са се увеличили с 50%
70
Газът ще поскъпне повече от предвидените 16% през октомври
Снимка: Pixabay

През октомври газът ще поскъпне с повече от предвижданите 16 процента. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов по време на днешното открито заседание в енергийния регулатор.
Причината е, че обсъжданата прогноза на „Булгаргаз“ е правена преди близо три седмици, а само за последния месец цените на европейските борси са се увеличили с 50 на сто в резултат на по-голямото търсене на синьо гориво, каза Павлов, цитиран от БНР.

Още по темата

„Прогнозите на водещите агенции, които наблюдават пазара на природен газ, не предвиждат намаление на цените за зимния сезон като тези прогнози показват запазване на нивата през следващото тримесечие, дори и през първото тримесечие на 2022 година. За последния месец цените на европейските газови пазари са скочили с над 50 процента. При всички положения, дори и при тези увеличения „Булгаргаз“ ще предлага газа минимум на 20 процента по-евтино в сравнение с тези цени“, посочи той.

От своя страна председателят на енергийния регулатор Иван Иванов днес посочи, че цените в България са с около 20 процента по-ниски.

„Следим непрекъснато изявления, които могат да повлияят на цената на природния газ в световен мащаб. Изявлението, което направи руският президент Путин преди два дни, че ще се увеличат доставките на руски природен газ за Европа, очаквам да даде своето отражение в намаляване цените и вероятно след месец ще видим дали има такава промяна, когато обсъждаме цените, които трябва да бъдат определени за месец ноември“, каза той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: ценагазБулгаргаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
Герб преди 2 години
С гн Борисов напред кьм диверсификация и ново поскьпване
62
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
какво стана нали бяхме газов хъб въртяхме волана заедно със султана газ ще идваот къде ли не даже от космоса хаиде да ви чуем коментарите на герб
61
1
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
МАМЯТ НИ И ТО СЕРИОЗНО! БОРИСОВ КАЧИ ЦЕНАТА НА ГАЗА ПРЕДИ ДА МУ Я НАМАЛЯТ С 50% И ТО БЕЗ НИКАКВА ПРИЧИНА СВЪРЗАНА С БОРСОВИ ЦЕНИ! ПОСЛЕ МУ Я НАМАЛИХА С 40% И НАМАЛЕНИЕ ЗА КРАЙНИЯ ПОТРЕБИТЕЛ НЯМАШЕ! ИСТИНАТА Е, ЧЕ ТРЯБВА ЕДНА РЕВИЗИЯ ДА СЕ ВИДИ НА КОЛКО Я КУПУВАТ И НА КОЛКО Я ПРОДАВАТ!!! НО МАЯ СЕГА НЕ СМЕЕ ДА ПРАВИ РЕВИЗИЯ ЩОТО Е РАДЕВ НА ВЛАСТ А ИНАЧЕ ПРЕДИ НАПИРАШЕ ЛИ НАПИРАШЕ ЗА РЕВИЗИЯ НА ЦЕНАТА НА ГАЗА!
60
2
 
6
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
ГЕРБЕРУХИ , ПОСЛЕДОВАТЕЛИ И ЗАПЛАТАДЖИИ ПРИ СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ ...... ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ ЛИ ОПРЕДЕЛЯ ЦЕНИТЕ , МАЛКО УМНИЦИ ?????
59
2
 
2
 
! Отговори
иво преди 2 години
НАГОРЕ , УВЕЛИЧАВАЪТЕ , ДО ПЪЛНИЯ КРАХ НА "*** " !
58
4
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До *УМЕН*бългИзбирател ТОЧНО ГЕРБ СА ВИНОВНИ ЗА ЦЕНИТЕ НА ГАЗА. АКО БЯХА ЗАВЪРШИЛИ ИНТЕРКОЛЕКТОРА НА ВРЕМЕ СЕГА ЩЕШЕ ДА ТЕЧЕ ГАЗ И НЯМАШЕ ДА ПЛАЩАМЕ СКЪП ГАЗ. АМА ЯВО НЕ ИМ Е ХАРЕСАЛ ПРОЦЕНТА НА КОМИСИОННИТЕ И ЕТО РЕЗУЛТАТА. ПРИ ТЯАХ ВСИЧКО СЕ ИЗМЕРВА В ПАРИ НО НЕ ЗА БЪЛГАРИЯ А ЗА ТЯХ ЛИЧНО.
57
2
 
3
 
! Отговори
Смешник преди 2 години
Ами и транзитните такси да поскъпнат със 50% процента. Да видим тогава на кой ще го продават
56
4
 
0
 
! Отговори
*УМЕН*бългИзбирател преди 2 години
Абе зеления чорап е виновен бе! Дайте да си изберем пак ГЕРп и да си ратифицираме ИК! Така цените сами ще паднат на европейските борси и тук също.
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
49: на мен пък един познат от Москва ми каза че си живеят много добре. Апартаменти за по 1 млн долара, поршета за по 100000 евро, заплати по 3000 евро и каза че се цепят от живот. Е да, работа има но и всичко друго си е на мястото. Та какво казваш твойто аверче не е доволен? Какво произвежда - тухли ли?
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми тез тръби дето ги полагаха някой трябва да ги плати!!! А познайте кой ще ги плаща!!!
53
2
 
3
 
! Отговори
Costa преди 2 години
Според експерти, за да се стабилизира ситуацията с цените на газа в Европа може да стартира "Северен поток-2". Въпреки това, първите доставки на гориво по тръбопровода може да започне не по-рано от 2022 година
52
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Унгария подписа 15г договор с Русия за доставката на газ. Унгария е в ЕС и НАТО, но те правят каквото е добре за държавата. Нашите се кланят до земята на ЕС и ето резултата, нито газопровод имаме (щяхме да печелим за превоз на газ) и сега след като Турция обяви че са открили 500 млн тона залежи на газ ще ги продават на Европа. Ние седим и духаме ама не супата. Слаба държава, прсот и продажен народ.
51
2
 
4
 
! Отговори
Costa преди 2 години
Русия и Унгария сключиха дългосрочен договор за доставка на газ.Украйна губи 9 милиарда годишен транзит. Може би до края на 2024 г.някои спот обеми чрез Украински GTS все още ще отидат, но най-вече Газпром ще продава "синьо гориво" чрез центрове, разположени в Централна Европа. Ролята на Русия в доставките на газ за Европа се увеличава
50
1
 
2
 
! Отговори
Бизнесмен преди 2 години
До Анонимен - Ами започни ти да правиш бизнес, като толкова разбираш - стани бизнесмен.
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Великобритания е призовала за спешна помощ заради недостига на храна. Бразилският президент Жаир Болсонаро заяви, че британският премиер Борис Джонсън го е помолил да сключат "спешно" споразумение за доставка на храна, която е в недостиг във Великобритания, съобщава Ройтерс. Високите цени на газта принудиха много местни производители да затворят оранжериите.
48
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори в Африка дават полезните си изкопаеми на концесия за 15-20%, само васална България се навежда по най-унизителен начин на САЩ и дава на САЩ да изнасят българско злато за милиарди годишно при 1.2% за държавата, докато пенсионерите ровят в кофите за огризки от храна.
47
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние ги лъжем че работим те ни лъжат че ни плащат. Помните ли го лафа? Руската икономика е това. Колкото по-малко газ купуваме от русия толкова по добре. А за щастие има климатици, има въглища има и други енергийни източници. Относно газтта. Холандците рестартират газовите си находища. Катар също. Ситуацията с цената е временна и ще си се нормализира.
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заплатите и производителността на бизнеса зависи от бизнеса. Бизнесмените ни са калпави, неефективни. Българският бизнес е слаб и иска да живее на гърба на държавата. Не иска да плаща данъци, не иска да плаща заплати. Иска да получава помощи за енергийна бедност.
45
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 46. Заплатите в България са в пъти повече от колкото са в Русия. Знаеш ли на едно приятелче руснаци му купили завода дето работи. Вика всичко съсипаха. Първото беше да ни резнат бонусите и намалят заплатите. Паралелно с това увеличиха администрацията и си назначиха рускини с високи заплати. В същото време на нас работниците искаха да им работим и извънредни. Бяха много учудени защо съм напускал, защото в русия работели за една трета пари. Казах им наемете си руснаци! Това ми каза той.
44
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Газът ще поскъпне повече от предвидените 16% за идиотопродажните правителства. За народа на Унгария газът няма да скочи, тъй като Орбан сключи дългосрочен /до 2036 г/ договор с Газпром. Укропия истерично и жестоко се противопостави на договора за доставка на газ от Русия за Унгария.