Светът отбеляза година от смъртта на Диего Марадона

Футболната легенда е сред най-обичаните в родната му Аржентина
25 ное 2021 22:45, Петя Славова
9
Светът отбеляза година от смъртта на Диего Марадона
Снимка: БГНЕС

Светът отбелязва днес една година от смъртта на Диего Армандо Марадона, считан от мнозина за най-великия футболист на всички времена и мъж обичан в родната си Аржентина, независимо от човешките си пороци през годините, пише БГНЕС.

Мачовете в Аржентина ще започват с минута мълчание и играчите ще се подредят, за да формират "10" на терена, за да почетат известния номер на екипа на дон Диего. "Ще ни липсваш до края на животите ни", се казва в изявление на Аржентинската футболна лига преди годишнината, придружено с видео на живота, головете и многото трофеи на човека с прякор "Пибе де Оро" (б.ред от испански: "Златното момче").

Марадона почина от сърдечен удар на 25 ноември миналата година на 60-годишна възраст, седмици след като се подложи на мозъчна операция заради кръвоизлив. Бившата звезда на Бока Хуниорс, Барселона и Наполи се бореше със зависимости към кокаина и алкохола през годините, като страдаше от чернодробни, бъбречни и сърдечни проблеми, когато си отиде от този свят. Смъртта му шокира феновете по света и десетки хиляди се наредиха на опашка да се сбогуват за последно с легендата по време на тридневния траур в негова памет.

Марадона може и да не е вече на този свят, но продължава да бъде част от живота на аржентинския народ, както и в останалата част на света. Неговите два гола в четвъртфиналите на Световното в Мексико през 1986 при триумфа над Англия само четири години преди Фокландската война, направиха дон Диего герой. В Неапол, където Марадона е също икона подобно на Буенос Айрес, негова статуя ще бъде разкрита в присъствието на сина му Диего Марадона-младши извън стадион на неаполитанците, който бе преименуван в негова чест след смъртта му.

Тази сутрин президентът на Наполи Аурелио Де Лаурентис остави цветя в т.нар. „Ларго Марадона“ – зона в известния „Испански квадрат“ в Неапол, покрит със стени и графити в чест на аржентинската легенда. Клубът призова феновете да пристигнат за неделния мач с Лацио повече от три часа преди първия съдийски сигнал, за да бъдат налице за възпоменателна церемония, докато Де Лаурентис заяви, че ще има статуии в рамките на стадиона на Наполи. „Играчите ще могат да докоснат ръцете и краката на великия Бог на футбола преди началото на всеки мач“, сподели той.

Марадона е известен най-вече с "Божията ръка" – попадението му с ръка, което класира Аржентина за полуфиналите на Мондиала в Мексико през 1986. Другото му попадение в този мач във вратата на "Трите лъва" е определено за "Гола на века".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Бат Киро преди 2 години
Сега като остане бело по-картата ,ще се.казва.Айде за Марадона ! Иначе ако трябва да сме сериозни най-големия гений човек оркестър когато имаше ден нямаше сила на света която да го спре.Сегашните примадони с всичката протекция от съдий,правила и медий .Никога не могат да направят един средняшки клуб като Наполи топ отбор ..
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През 80-те имаше не по- малко велики футболисти, Зико, Фалкао, Линекер, Блохин, Румениге, Сушич, Бастен, Гулит, Шустер . Марадона беше със звучно име просто и журналистите го направиха велик. Лека му пръст иначе.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дон Диего, дон Диего... винаги ще те помним и като велик футболист, но и като велик купонджия.Кога мина 1 година?! Още не мога да повярвам!
5
1
 
3
 
! Отговори
До Атанас преди 2 години
Колега...не се излагай! Марадона, това е футбола - класа, характер, техника, изкуство, шедьовър и още много неща. Супер прехвалени има много сегашни звезди, но в епохата на Марадона той е убедително над всички и определено е изпреварил своето време. Поклон пред паметта му.
4
0
 
4
 
! Отговори
Роза преди 2 години
Хората имат нужда от легенди и от кумири,на които да се кланят.С годините се губи спомена какъв е бил реалният човек,остава само ореола и легендата за него.Така ще стане и с Марадона,лека му пръст!
3
9
 
9
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 2 години
Супер прехвален футболист....има не повече от 3 силни години в цялата му кариера...доста по-известен със зависимостта му към наркотици и пропадналия начин на живот !
2
6
 
15
 
! Отговори
Амчъкистанец преди 2 години
Всеки да опъне по една линия в чест на най големия!
1
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По целия свят се жули яко в чест на барбарона!