Как да разпознаем коварния менингит, маскиран като настинка

Достигайки до мозъка, той може да бъде фатален
14

Бактериални и вирусни, менингитите са добре познати на медицината. В миналото те са смятани сред най-коварните заразни болести. Макар и често да протичат като настинка, те крият рискове.

"Това е един причинител, който предимно се развива в горните дихателни пътища. За разлика от много други, може да причини увреждания в нервната система. В процентно отношение в 60-70% от случаите може да не се развие менингит. В един много висок процент може да се развие, но когато става дума за епидемия", обясни началникът на Клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ "Св. Анна" д-р Петър Петров.

Още по темата
"Проблемът с менигонкога, т.нар причинител на менингита, е, че през кръвта стига много бързо до мозъка и причинява щети на мозъчните обвивки", уточни ръководителят на инфекциозна лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев.

А достигайки до мозъка, менингитът може да бъде фатален.

"В случаите, когато очакваме най-лошото, е свръхменигококов сепсис, който се развива за часове. Никротични проблеми се проявяват по периферните части на тялото – пръсти, уши. Просто пред очите ви те почерняват. Ние сме се опитвали много пъти да го спрем успешно и не по-малко пъти неуспешно", заяви д-р Петров.

Заболяването много често протича тежко. Добрата новина е, че обикновено се разпространява в малки колективи. Сигнална лампа за опасно развитие на болестта обаче има.

"Има симптоми като гадене, повръщане – това показва, че централната нервна система реагира в момента. Следва агресивно лечение, няма чакане", категоричен е д-р Петров.

За менингита има ваксина, която обаче не е задължителна и може да се постави по всяко време, ако пациентът е здрав две седмици преди имунизацията.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дъщеря ми е на 19г и е ваксинирана с всички ваксини дори и тази за папилома и ковит .Спокойна съм защото съм направила всичко по силите ми да е здрава.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече сигурно ще спра да чета умоизлияния на всякакви професори, академици и други подобни! Щеше да е смешно, ако не беше трагично.Някакъв пореден професор бил казал, че в повечето случаи менингитът протичал леко, с обикновена хрема!!! Това даже няма смисъл от коментар - все едно да кажеш, че си хванал цистит или апандисит, който ти е протекъл леко само с хрема! Нерде Стамбул, нерде Филибето!Менингитът е възпаление на мозъчната обвивка на мозъка а не на носа!!!
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксината за менингит мисля, че е само за деца и е стара. Поне от 20 г е в обръщение. Но в България не е задължителна, може би защото не е имало огнища. Не знам. Но е напълно безопасна и изчистена. Мисля, че беше на института Луи Пастьор, ако не ме лъже паметта.
9
0
 
16
 
! Отговори
Антиковид, но Ваксър преди 2 години
За менингит има ваксина от повече от 20 г. Поставя се в детска възраст. Моето дете я има от преди 10 год. Никакви странични реакции. Не разбирам защо се истерясва с някакви нови и незнайни като ефекти ваксини за ковид, а такива доказали се се пъхат под масата? Много по-важни ваксини има, които не се слагат, но за глупости ни отнемат правата. Хора, ваксинирайте си децата с качествени и доказали се ваксини!
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека позная, вакс много помага и срещу менингит хаахахха
7
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Са и за менингит ли тряаа са ваксинираме?
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво е "менингокоГа"? А "нИкротични"? А автора има ли четвърто отделение завършено? А защо когато в коментарите напишеш, че журналистите им са масово неграмотни започват да трият коментарите?!
5
1
 
4
 
! Отговори
хахахах преди 2 години
До Оффф! Аман!Микробиолозите са лекари, микробиологията е медицинска специалност! Оффф! Аман!
4
7
 
3
 
! Отговори
Оффф! Аман! преди 2 години
А тоя Аспарух Илиев какво са го пришили в статията ни в клин, ни в ръкав? Тоя даже не е лекар, а някакъв си там биолог.
3
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Квой туй "нИкротични"? Поне в писмена форма се постарайте на не мйекате!
2
6
 
12
 
! Отговори
ууу преди 2 години
"ако пациентът е здрав две седмици преди имунизацията" --- и при ковид така правят нашите "професори"
1
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ли такава болес? Питам за саучени4ката. Ниа сме умни деца от 5и и 6ти клас дека сакаме сичку и мечтааме да стааме миникенки. и питаме 6ни спонорирате ли? 4е немаме паре.? Инак моаме сичку дека а интилигентну.