НЗОК няма пари да плаща по 10 лв. за COVID рецепта на аптеките

Касата няма да приключи годината с дефицит в бюджета
13
НЗОК няма пари да плаща по 10 лв. за COVID рецепта на аптеките
Снимка: БГНЕС

Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ няма да завърши годината с дефицит в бюджета си, каза за БТА управителят на институцията проф. Петко Салчев. По думите му няма да има и неразплатени суми към договорните партньори. Очакваните постъпления в бюджета на НЗОК от договорените отстъпки за лекарства са 380 млн. лв., като имаме към момента още за събиране около 60 млн. лв., допълни той. По думите му тези суми ще постъпят в бюджета на касата след януари.

На въпрос дали ще има нови цени на някои клинични пътеки през следващата година проф. Салчев отговори, че нови цени или каквото и да е, свързано с договаряне, ще е ясно след като се приеме бюджетът на касата. Ние сме предвидили за следващата година по нашите планове и по бюджета вдигане на част от средствата, но това зависи от приемането на бюджета на НЗОК от парламента, както и от предстоящите след това преговори със съсловните организации. В момента разработваме анекса за 1/12 от средствата, защото на 1 януари 2022 г. вече трябва да имаме някаква договорка как ще се плащат тези пари за януари.

Идеята НЗОК да плаща по 10 лв. за изпълнение на ковид рецепта на аптеките се отложи, тъй като тези пари не са предвидени в бюджета на НЗОК, а ние не можем да плащаме нещо, което не е предвидено в бюджета и затова предложихме от 1 януари или когато се приеме новият бюджет, тогава да бъдат включени. От 1 декември 2021 г., но след като пристигнат отчетите, ще плащаме на аптеките по 4 лв. за обработка на рецепта за напълно платените от касата лекарства, добави още проф. Салчев.

Следващата седмица ще бъде отменено служебното удължаване на срока на действие на протоколите за лекарства, увери проф. Салчев в отговор на въпрос за твърдението на Българския лекарски съюз /БЛС/, че това действие е опасно за пациентите. По думите му удължаването на срока на протоколите е, докато има забрана за планова дейност в болниците. Плановата дейност беше разрешена преди дни със заповед на министъра на здравеопазването.

Служебното удължаване на срока беше, за да защитим пациентите, добави той. Всъщност, лекарският съюз в голяма част от становището си беше прав, тъй като тези пациенти трябва да бъдат следени от лекаря, който изписва рецептата. Протоколите се изписват от специалистите, а общопрактикуващите лекари изпълняват тези предписания и направляват по-нататък пациента. Проблемът е, че при спрени планови дейности в болниците, пациентите не могат да отидат при специалиста, за да им изпишат протоколите, обясни проф. Салчев.

Преди време имаше нарушения в определени лечебни заведения, в които се отчитаха повече лекари и друг персонал, работили на "първа линия", допълни проф. Салчев. По думите му методиката на заплащане за работа на "първа линия" е напълно "изчистена", знае се как се изчисляват тези суми, които сега са по 1200 лв. заради по-високата заболеваемост. Ако спадне заболеваемостта, ще се намали и сумата, припомни той. По думите му злоупотреби в клиничните пътеки за лечение на коронавирусната инфекция няма. Няма сигнали и за предсрочно изписване на пациенти с COVID-19, лекувани по определените клинични пътеки.

Има подготовка за въвеждане на диагностично-свързаните групи, каза още проф. Салчев. По думите му те са алгоритъм за това какво е състоянието на пациента и дали той се лекува цялостно, а не по клинична пътека, тъй като няколко клинични пътеки включват няколко диагнози. Новият алгоритъм ще отчита както състоянието на пациента, така и придружаващите заболявания, включително и процедурите, които са му били направени. Договарянето ще бъде за това какви са относителните тегла на диагностично-свързаните групи и съответно какъв ще бъде разходът при тях. Поставил съм си го като задача, докато съм в НЗОК, въвеждането на отчитане в реално време - в момента, в който пациентът посети лекар или бъде приет в болница, в реално време да се подават данните към нашата информационна система, за да може на базата на автоматичните проверки, които имаме, да се разбере дали той наистина е бил в лечебното заведение, допълни проф. Салчев. Сега това отчитане е на месечна база.

Освен това пациентът ще може да получава нотификация от нашето приложение, която ще дава възможност той да бъде уведомяван за извършените му дейности при посещението си при лекаря. Всеки ще има възможност веднага да ни подаде сигнал чрез приложението, ако не е бил при лекаря. Един от митовете е, че заради въвеждането на диагностично-свързаните групи ще се наложи бюджетът на НЗОК да е по-голям и бюджетите на болниците да са много по-завишени. Няма такова нещо, увери проф. Салчев. По думите му диагностично-свързаните групи биха могли да се въведат най-рано през 2023 г., тъй като трябва да се разработят механизмите за отчитане, за калкулиране и др.
Въпросът за остойностяването на труда на медиците проф. Салчев коментира, че това е тема за решаване между синдикатите, работодателите и работещите. Ние заплащаме услугата, а колко ще струва трудът на тези, които предоставят услугата, това не е проблем на НЗОК, добави той.

В отговор на въпрос как би се отразила върху бюджета на НЗОК дейността на новата болница, която се предвижда да бъде построена до с. Казичене, проф. Салчев каза, че тя ще бъде предвидена най-рано през 2024 г. Ние сме дали нашето съгласие по принцип, че евентуално, ако се постигне този инвестиционен проект, ще бъде включена в общия бюджет на касата.

 


13
Още по темата: бюджетНЗОК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То ,а частните болници има ) но за децата не
10
0
 
7
 
! Отговори
Кахърлия преди 1 месец
Обаче плаща цели 1 лев на джипито за преглед, нали? Чудовищно висока сума!
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обаче може да плаща на директори и дори на провинциални лекари десетки хиляди за заплати. Президента май нещо обещаваше да ама не.
8
2
 
5
 
! Отговори
А защо да плаща преди 1 месец
Заразените от ковид трябва да са си в къщи в карантина.
7
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички тестове и ваксини и лекарства и сертификати сиги пъхнете у *** и оставете народа ние неви искаме никакви ваксини и лекарства забрана за всички ваксини и лекарства и сертификати айде върветеси на майната долни лешояди няма да се ваксинират хората стига
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички наем, че НЗОК е бъчва без дъно. Точат се лиги. Наливаме пари в нещо, което държавата няма интерес да се следи, контролира и регулира. Пътеки писани и одобрени от чиновници без каквото и да е познание. След това идват търговските дружества наречени болници. Майстори в източването на касата. Бюджета винаги може да се разгледа.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама по 10 лева от ваксинация за доФторите има, нали?
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно тия търгаши нямаха наяждане. Да вървят касиери в Лидъл.
3
0
 
10
 
! Отговори
Хохохоооо... преди 1 месец
АЙДЕ И. БАЛОНА С "БЕЗПЛАТНИТЕ РЕЦЕПТИ" СЕ СПУКА.... ХАХАХААА...
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И после някой друг ви е виновен, че хората предпочитат "заплата в плик", нали!!! За какво ми харчите парите от МОИТЕ ДАНЪЦИ???
1
0
 
18
 
! Отговори
999 преди 1 месец
АПТЕКАРИТЕ ДА ДОБРЕ ЗАЩИТЕНИ С ПРИДПАЗНО СТЪКЛО ОТ ПАЦИЕНТИТЕ, които влизат с маска. АМИ ПИТАЙТЕ ЗЪБОЛЕКАРИТЕ КАК ДИШАТ УСТА В УСТА С ПАЦИЕНТА И ТОЙ Е БЕЗ МАСКА! При това машината разпрашава слюнката и я хвърля точно в лицето на работещия!