$60 млрд. годишно изтичали от Русия, част от тях към България

Съратник на Навални: Руски чиновници се занимават с износ на корупция
14 дек 2021 13:33, Елка Василева
46
 $60 млрд. годишно изтичали от Русия, част от тях към България
Снимка: архив, БГНЕС

Леонид Волков - близък съратник на руския опозиционер Алексей Навални, твърди, че от Русия изтичат около 60 млрд. долара годишно, които основно се вливат в европейската икономика, предаде БНР.

Пред комисиите по външни работи и развитие и подкомисията за човешките права в Европейския парламент в Страсбург той подчерта, че част от тях идват и у нас.

„България не е основната дестинация за руските пари, но толкова много от тях изтичат в Европа, че съществена част от тях влизат и в България. Износът на капитал от Русия по официални данни е около 60 млрд. долара годишно - огромни пари, които основно се вливат в европейската икономика. Това, че в България на Слънчев бряг цели села, комплекси и вили са изкупени от руски чиновници, е факт. Ние сме ги откривали неведнъж при нашите разследвания“, каза Волков.

Той определи това като „износ на корупция“ и предупреди: „Трябва да е ясно, че износът на корупция не се случва просто така. Когато руските чиновници си купуват някоя страхотна вила, след това започват да се месят в местната политика, опитват се да купят местния съдия, полицай или депутат. Защото той е свикнал да работи така и не иска да му се задават излишни въпроси за произхода на средствата му“, обясни Волков.

На въпрос как си обяснява липсата на интерес у българските политици и българите като цяло към руската опозиция и специално към намиращия се в затвора Алексей Навални той отговори: „Възможно е българското общество да не разбира степента на заплахата. Но дори само ако си припомним историята с отравянето с „Новичок“ на Емилиян Гебрев, то България е една от трите страни, пострадали от това, заедно с Русия и Великобритания“, каза руският опозиционер.

Леонид Волков е в Страсбург за връчването на наградата "Сахаров", присъдена тази година на Алексей Навални.

Заедно с него е и дъщерята на руския опозиционен лидер Дария Навални, която ще получи присъдената на баща ѝ награда.

Тя заяви, че е оптимист, както и баща ѝ. „Последния път общувахме с него по повод тази награда. Той ми каза, че много се гордее, че аз идвам да я получа и ми благодари за това. Всичко при него е добре, доколкото може да бъде така при човек, който е в затвора. Това, че баща ми получи наградата, показва, че трябва да продължим да бъдем оптимисти“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
неолиберално преди 2 години
Бля...бля...бля...
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам тази морда - типичен руски жулик от дребните! Какъв опозиционер, този за България само е чувал! Често ходя в Поморие - местните много харесват руснаците, те поддържат местната икономика. Няма дрязги, пиянски свади! руснаците видимо са от средната класа - олигарсите ги търсете в Ница, Барселона, Марсей, Майорка, Лондон, Париж!
40
0
 
3
 
! Отговори
До анонимен 15 преди 2 години
"ОбикновенияТ руснак гладува/,/ щото е ограбен от Путин..." Първо научи български, добиче! Руснакът не гладува, лъжеш! РФ е световен рекордьор по добив на зърно! Това значи не само хляб, паста, бисквити, а и пилешко, свинско, вносни продукти (РФ е и най-големия износител на зърно). Риба и морски деликатеси, дивеч! Днес в Якутск е -34 градуса, ама хората си хапват пушен омуль и чир - как вървят към водка! А ти джвакай дървено кисело зеле с олио, ако можеш да си го купиш, със шльоковица!
39
0
 
1
 
! Отговори
До анонимен 16 (1) преди 2 години
На теб милиони човечета ще ти вкарат, ще искаш още! Чакай ги, но няма да са зелени, а микроскопични, опашати!
38
2
 
4
 
! Отговори
До анонимен 3 преди 2 години
Русия Е ЦИВИЛИЗАЦИЯТА! Живял съм там 6 години и видях върховни постижения на цивилизацията! Не само руски, а на целия цивилизован свят от времето на първите царства на Египет до наши дни в уникални музеи, пред които светът благоговее. Слушал съм световни изпълнители, гледал съм невероятни представления! Учили са ме преподаватели, за които всеки университет може само да мечтае! Общувал съм с интелектуалци, които ти, бастард, не можеш да видиш и с телескоп! И някакъв червякда ми говори обратното!
37
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Як опозиционер, лицето на нова Русия!
36
7
 
5
 
! Отговори
Адмирации преди 2 години
България е нужно да се пресъедини към Руската Федерация, само така може да се спасим от изчезване! Трябва референдум за Българска Республика!
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
a нахални колко пари е откраднал,да каже също и колко пари им плащат тока наречените западните страни
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ме кефят ни Волков, ни Навални. А за наградата Сахаров за Навални: на свинче звънче.
33
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 22, две изречения стигат. Елементарните съждения са достатъчни да видиш младо простовато русофилче без бъдеще.
32
8
 
6
 
! Отговори
стига бе преди 2 години
Русофили 60 млн. рубли са 10 лева.
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека нашите власти поискат помощ от Леонид Волков. Той ще им каже кой и как открадна 60-те милиона.
30
6
 
9
 
! Отговори
това се знае преди 2 години
Русия си купи в България президент и няколко министри.
29
4
 
9
 
! Отговори
А аз се чудя..... преди 2 години
...кви са тия пачки по 100000лв на прага ми всяка сутрин, пък то на Анални затворническите сънища. Няма лошо щом ИДВАТ пари в БГ а не си отиват. Какво не му изнася на Аналния, да не пък сега да си ги иска ?
28
0
 
0
 
! Отговори
до 22 преди 2 години
нищо не бъркам- местните педро и розита висят по павилиончетата за евтини сувенири или чистят из хотелите. високият стандарт е заради сметките: доходът на малцина милионери плюс доходът на мнозина педрос, разделен на две, дава висок среден доход.
27
0
 
13
 
! Отговори
Пак преди 2 години
Фейк.
26
2
 
14
 
! Отговори
Кой плати преди 2 години
Този е издирван за кражби и предателство а ви я му давате думата да приказва глупости и лъжи?!
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 24 Хихихи. Не уцели нито едно вярно нещо.
24
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А товаче сме тотално колонизирани от американците и плащаме скъп ток на Мариците, които трябваше да са ди наши национални, не прави впечатление на никого. И че Дънди ни обира златото и други ценни метали за милиарди, също. Даже Националния Филмов Център с евтини и кадърни специалисти, ни отнеха и сега няма български филми вече, въртим нон стоп старите по телевизиите и се умиляваме на родното, но вече останало в миналото...
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мерак им е да наложат санкции на руснаците като ударят българския пазар! Що не си прат Северния порок или да затворят канцлера Шрьодер- служител на Газпром! Пак имитация и ние го отнасяме! А руснаците са добри туристи и пият и ядат доста! Руските милиарди са във Виена и Швейцария! Там да ровят и без двуличие!