Токът за бизнеса можело да скочи до над 1000 лв. през януари 2022 г.

За Васил Велев не може да има таван на компенсациите
59
Токът за бизнеса можело да скочи до над 1000 лв. през януари 2022 г.
Снимка: Pixabay

Не може да има таван на компенсациите заради високите цени на тока, те трябва да са функцията на цената. За това обяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев пред БНТ.

За бизнеса това, което ние предлагаме, е възстановяване на надвзетите суми от енергетиката, подобна мярка ще даде предсказуемост, посочва Велев.

Още по темата
"Разликата между борсовата цена и цената по мораториум за домакинствата, от нея три-четвърти да се компенсира, да се възстанови", обясни Васил Велев.

Цените за бизнеса ще е възможно да отидат и над 1000 лв за януари 2022, прогнозира Велев.

Той допълни, че Министерския съвет продължават обсъжданията на този въпрос, но АИКБ не участва в тях.

На въпроса дали липсата на мерки ще доведе до съкращения и вълна на безработица, Васил Велев отговори, че всичко зависи от тази абсолютно екстремна извънредна ситуация с цента на енергията.

"Имаме златен шанс не да съкращаваме, а да назначаваме, защото се преразпределят, скъсяват се веригите на доставки. Има голям интерес към нашите предприятия, които да поемат доставки, които са били досега от Далечния изток, и това което пречи е неяснотата и екстремните цени на електроенергията. Ако те бъдат разумно компенсирани, така както правят на другите места, където има такива явления в ЕС, ние имаме възможността не да съкращаваме, а да назначаваме и увеличаваме заплатите, увеличавайки с двуцифрен процент продажбите на нашите предприятия", заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: токбизнесВасил Велев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Робски труд и евтин ток от държавата използват българските бизнесментета, за да стават мултимилионери.
49
0
 
0
 
! Отговори
В. преди 2 години
Много хора коментират сякаш са на работа в държавната администрация или на държавна хранилка. Ами всички останали работят в бизнеси. Това ще удари всеки работещ и всеки потребител
48
0
 
0
 
! Отговори
перко преди 2 години
Безумието ражда безумия!!! !
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо няма да закриват. Те използват евтин робски труд и сега искат евтин ток от държавата. Българският бизнесмен не иска пазарна икономика. Иска да получава робски труд и евтин ток, за да забогатява от тях.
46
1
 
3
 
! Отговори
РУСКАТА ГАЗ.... преди 2 години
... Е СКЪП И НЕПРИЛОЖИМА ЗА БЪЛГАРИЯ----МИНАВАМЕ НА АЗЕРСКА И АМЕРИКАНСКИ ВТЕЧНЕН ГАЗ..... ТОВА Е СПАСЕНИЕТО ОТ РУСКИЯ ГАДЕНРЕКЕТ И РОБСКА ПРИНУДА!!!!МРАЗЕТЕ РУСИЯ----ТЯ ВИ УБИВА... ИЗАТРИВА!!!!
45
0
 
2
 
! Отговори
Ами, да... преди 2 години
РУСКИЯ СКЪП ГАЗ И ПЕТРОЛ, СА В ОСНОВАТА НА СКЪПИЯ ТОК ЗА БЪЛГАРИЯ---ЗАЩОТО РУСОФИЛСКАТА МАФИЯ, НЕ ИСКА ДА ПРЕКРАТИ СКЪПИТЕ РУСКИ ДОСТАВКИ И ДА МИНЕ НА АЗЕРСКА ГАЗ... ТОВА СИ Е ЧИСТ САБОТАЖИ НА РУСИЯ И НЕЙНАТААГЕНТУРА У НАС....!!!
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Закривай и безработица! Този път ще води до село!
43
8
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 46 преди 2 години
Ако бяхме с Руснаците, нямаше да е така, ама нали сме европейци, демократи, либерали, пенсионерите спят с якета и ровят по кофите за храна. Ама пич ние през 96-97 бяхме с тях. Сега в Русия работещите взимат наполовина на нашите заплати и пенсионерите на половина на нашите пенсии. Беж към святата и чиста държава Русия. Беж, аре чупката от тука.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КЕВР е забранила пазарните обединения между отделни балансиращи групи на производители, търговци и потребители на енергия, които по този начин могат да "изчистват" недостиг или излишък на енергия, преди да стигнат до Енергийния системен оператор (ЕСО). По принцип достигането до ЕСО означава той да прехвърли недостига или излишъка на дружествата, поддържащи студен резерв и да им плаща за регулиране на мрежата. Сред тези дружества са електроцентрали на Христо Ковачки и на Ахмед Доган.
41
8
 
7
 
! Отговори
СИОН преди 2 години
Чета баси глупостите тук, верно българите сме много прости и зависливи човечета. Чорбаджиите да се оправяли, да си продали скъпите коли и пр. Абе той човека за това е бачкал, не е седял да пие ракия всяка вечер и да псува срещу телевизора, че ако той фалира ти неук общак такъв, какво ще работиш? Нали като плати по- виск ток ще ти вдигне цената на хляба, олиото и пр. Битовия абонат трябва да си понесе неговата част от цената на тока, а не само бизнеса.
40
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МРАЗИМ РУСИЯ - Така е. Цената на тока изкувтвено се вдига от про-руските протежета "Русофили", които се опитват да ни обедят че било зареди ЕС.
39
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако бяхме с Руснаците, нямаше да е така, ама нали сме европейци, демократи, либерали, пенсионерите спят с якета и ровят по кофите за храна.
38
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МРАЗИМ РУСИЯ - Руския газ е отогворен за цената на парното. Тока си го правим от енергийни източници които сами ги имаме в България. Цената на тока в България се вдига изкуствено, и се вдигна по време на про-руското служебно правителство на чело с Радев. Не защото москва ни продава скъпо гориво. Горивото си го имаме тук. Поскъпна тока защото така бившите про-руски комунисти източват спестяванията на хората. А защо знам че правителството на Радев е про-руско? - "гн. Радев, чий е Крим?".
37
8
 
4
 
! Отговори
МРАЗИМ РУСИЯ преди 2 години
САМО ТЯ, РУСИЯ--- Е ПРИЧИНАТА ЗА СКЪПИЯ ГАЗ И ТОК В БЪЛГАРИЯ !--ДРУГОТО СА САМО ЗАЛЪГАЛКИ ЗА НАРОДА ОТ РУСОФИЛИТЕ!...НЕ СЕ ХВАЩАЙТЕ НА РУСОФИЛСКИТЕ ГЛУПОТЕВИНИ!!!...МРАЗЕТЕ РУСИЯ И ОБИЧАЙТЕ БЪЛГАРИЯ!!!!
36
0
 
8
 
! Отговори
Свободен пазар преди 2 години
Ще купуваме евтиния ток, а скъпия да си го съхраняват някъде, докато залежи и поевтинее.
35
6
 
3
 
! Отговори
РУСКИЯ ГАЗОВ РЕКЕТ преди 2 години
...ЩЕ ДОВЕДЕ , ДО ПРЕМАХВАНЕ НА БЕНЗИНОВИТЕ И ГАЗОВИТЕ ИНСТАЛАЦИИ , И ПРЕМИНАВАНЕТО НА ВОДОРОДНО И ЯДРЕНО ГОРИВО В СВЕТОВЕН МАЩАБ!!!...САМО ВЪПРОС НА ВРЕМЕ Е !--НИКОЙ НЕ ИСКА РУСКИ БОТУШ НА ВРАТА СИ !..МРАЗИМ РУСИЯ!
34
0
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Бе то за 1 панелка е 1000 лева .... Урсула да дава по 10к евро помощи :)))
33
0
 
16
 
! Отговори
Мораториумът преди 2 години
Нарушавал пазарния принцип, а компенсациите за едрия бизнес са в реда на нещата. Айде марш всички умници на пазара на труда.
32
0
 
4
 
! Отговори
селянин преди 2 години
до 31 ако мислиш че азерите не се командват от Путин сон те лаже кат потече азерскио газ ке видиш коко паре чини
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Търсене и предлаганее къде ще го изнасяш тоя ток, като в чужбина е по-евтин? Брутална спекула е тука и монопол, хич да не излизате с тея номера "ми той пазара", яко крадене пада.