Токът за бизнеса можело да скочи до над 1000 лв. през януари 2022 г.

За Васил Велев не може да има таван на компенсациите
59
Токът за бизнеса можело да скочи до над 1000 лв. през януари 2022 г.
Снимка: Pixabay

Не може да има таван на компенсациите заради високите цени на тока, те трябва да са функцията на цената. За това обяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев пред БНТ.

За бизнеса това, което ние предлагаме, е възстановяване на надвзетите суми от енергетиката, подобна мярка ще даде предсказуемост, посочва Велев.

Още по темата
"Разликата между борсовата цена и цената по мораториум за домакинствата, от нея три-четвърти да се компенсира, да се възстанови", обясни Васил Велев.

Цените за бизнеса ще е възможно да отидат и над 1000 лв за януари 2022, прогнозира Велев.

Той допълни, че Министерския съвет продължават обсъжданията на този въпрос, но АИКБ не участва в тях.

На въпроса дали липсата на мерки ще доведе до съкращения и вълна на безработица, Васил Велев отговори, че всичко зависи от тази абсолютно екстремна извънредна ситуация с цента на енергията.

"Имаме златен шанс не да съкращаваме, а да назначаваме, защото се преразпределят, скъсяват се веригите на доставки. Има голям интерес към нашите предприятия, които да поемат доставки, които са били досега от Далечния изток, и това което пречи е неяснотата и екстремните цени на електроенергията. Ако те бъдат разумно компенсирани, така както правят на другите места, където има такива явления в ЕС, ние имаме възможността не да съкращаваме, а да назначаваме и увеличаваме заплатите, увеличавайки с двуцифрен процент продажбите на нашите предприятия", заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: токбизнесВасил Велев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
9
 
4
 
! Отговори
СКЪПАТА ГАЗ ОТ РУСИЯ преди 2 години
...ИЗКУСТВЕНО КАЧВА ЦЕНИТЕ НА ТОКА В БЪЛГАРИЯ И ЕВРОПА ---ЗАЩОТО , ТОВА Е ЕДИНСТВЕНИЯ НАЧИН , ПУТИН ДА РЕКЕТИРА ЗАПАДНА ЕВРОПА И ДА НАЛАГА СВОЯТА ВОЛЯ НА ДИКТАТОР!.....СКЪПИТЕ ДОСТАВКИ НА ГАЗ ОТ "ДАЛЕЧНИЯ ИЗТОК"--СЪСИПВАТ БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА , И ОБРИЧАТ НАРОДА НА ГЛАД И МИЗЕРИЯ!ДОЛУ РУСКИЯ РЕКЕТ !!!!...ДОЛУ РУСИЯ!!!!
29
1
 
8
 
! Отговори
До 23 преди 2 години
След коя коронакриза и кои бизнеси са отворили бе?Коронакризата и пландемията още повече затяга примката с още по големите си вълни ,ограничения и нови щамове..бизнесите още повече умират и даже Германистан коли спря да произвежда..народа го спират от работа..безработица,затваряния..стовне в къщи..каква консумация?Обърнаха я по български тертип...колкото по малко се търси,толкова повече дигане на цените!
28
7
 
2
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 години
..ЗНАЧИ , ВСИЧКО ВЪВ ЦЕНАТА НА "СКЪПИЯ ТОК"---ОПИРА ДА ДОСТАВКАТА НА СКЪПИЯ РУСКИ ГАЗ ..ЗАЩОТО ЗА ДРУГА ДОСТАВКА ОТ "ДАЛЕЧНИЯ ИЗТОК" НЕ СЕ СЕЩАМ ,ХА,ХА,ХАААА....АМИ РЕШЕНИЕТО Е ПРОСТО---ОТКАЖЕТЕ СЕ ОКОНЧАТЕЛНО ОТ СКЪПАТА РУСКА ГАЗ, ЗАЩОТО НА ВСИЧКИ ВЕЧЕ Е ЯСНО , ЧЕ РУСИЯ И ПУТИН , РЕКЕТИРАТ С НЕГО НАС И ЦЯЛА ЕВРОПА!!!!...МИНЕТЕ НА АЗЕРСКИ ГАЗ --ПО ЕВТИН С 50%!!!!!!!!!!!!!!
27
0
 
3
 
! Отговори
премълчано преди 2 години
България произвежда и изнася ток като трупа свръх огромни печалби.
26
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Огромна наглост е да има компенсации за бизнеса т.е. за милионери, от джоба на данъкоплатеца. Тези пари са за социално-слабите, училища, болници, библиотеки и т.н., а не за да може милионерите да продължават да печелят и да си купуват скъпи коли и къщи.
25
0
 
2
 
! Отговори
Ричо АлченГЕРБов ще преди 2 години
прави ли стачки или ще прибира пачки? А може и 2те.
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българския ток от въглищата край Марица храни индустрията на Ердоган, както и Истамбул. Ердоган за благодарност ни пуска мигратни край Резово. Защо им продаваме ток евтино, че дори българския потребител сега му плаща зелените такси. Нека Ердоган и Турция си платят ЕС таксите за тока. Нека тяхната индустрия да страда. Защо ценовия удар да пада върху Българската индустрия?
23
1
 
1
 
! Отговори
Търсене и предлагане преди 2 години
До Неразбрал След като много от бизнесите по света отвориха след коронакризата, за да наваксат изоставането пуснаха мощностите на пълни обороти, за което им трябва електричество, затова тока скочи, има голямо търсене и малко предлагане! Например ако аз произвеждам ток в България ще гледам да го продам на максимална печалба и затова тръгвам да го изнасям от България, а ако бизнеса в България иска електричество ще трябва да го купи на пазарни цени!
22
0
 
9
 
! Отговори
Брр преди 2 години
Тъй като сме във валутен борд и не могат да хакнат лева, ни го хакнаха през тока!!! Сега ще плащаме двойно в лева и съответно - в евро. Просто хиперинфлация!
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тока от въглищните централи Марица го изнасяме в съседните Гърция и Турция. Редно е те да плащат скъпия ток заюото замърсява. В България ползваме ток от АЕЦ Козлодуй, от ВЕЦове и Вятърните централи край морето. В България си ползваме евтиния зелен ток, който не би трябвало да е обложен с зелени такси от Брюксел.
20
0
 
5
 
! Отговори
Само питаме: преди 2 години
.... И КОИ СА ДОСТАВКИТЕ, ПРИЕМАНИ ОТ. "" ДАЛЕЧНИЯ ИЗТОК".... ХАХАХААА..... ЩОТО Е ИНТЕРЕСНО.....?????!!!
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Много е просто"рюксел да ни продава собствения ни ток и да го облага с европейски такси" - Защо го облата? Брюксел е да обложи замърсяващия ток. В Бъкгария той е дори под 40% - въглищата. Но те биват компенсирани от големите горски масиви с които държавата ни разполага. Нашите политици в Брюлсел защо не защитят интересите на България?
18
4
 
5
 
! Отговори
Плюете соца...но ще преди 2 години
плачете с кървави сълзи за спокойния живот тогава!
17
4
 
4
 
! Отговори
Не трябва преди 2 години
Да се нарушава пазарният принцип с някакви измислени компенсации. Който не става за падара, да фалира. Друг ще го смени и толкоз. Какво значи тук някакво си име.
16
2
 
16
 
! Отговори
Много е просто преди 2 години
Борсите са трик, за да може Брюксел да ни продава собствения ни ток и да го облага с европейски такси. Е тва ако не поробване???????????
15
0
 
8
 
! Отговори
хехе преди 2 години
то па един бизнес ше остане като вдигнат и токаа , не стига че Бойче отказа всички средна ръка бизнеси останаха само олигарси и на тяхното посегна което не е лошо ама не го прави за хубавото на държавата ами за да напълни шкафчето си а сега немое да си харчи спокойно парите наш Бойко нема да го пуснем да си бега
14
0
 
11
 
! Отговори
Всичко е преди 2 години
ЗАРАДИ ОТВОРЕНИЯ ЕВРОПЕЙСКИ ПАЗАР И СПЕКУЛАТА НА БОРСАТА. ТОВА Е - ЕДНИ ЗАБОГАТЯВАТ ПРИКАЗНО, ДРУГИ ОБЕДНЯВАТ МАСОВО! КАПИТАЛИЗЪМ С ОТВОРЕНИ ВРАТИ.
13
1
 
5
 
! Отговори
Боби преди 2 години
До CO2 в БългарияЧе и произвеждаме повече от достатъчно, но няма една журналистическа кaлинка да каже и дума...
12
1
 
11
 
! Отговори
Защо скачат цените преди 2 години
Защо скачат цените на енергията и ресурсите. САЩ внесоха на пазара под формата на субсидии 500 000 000 000 кухи долара и в момента концерните от САЩ изкупуват всичко което може да се купи. Налетите кухи пари предизвикват инфлация, която скоро ще се усети
11
2
 
6
 
! Отговори
CO2 в България преди 2 години
България е една от малкото зелени държави в ЕС. над 60% от тока се произвежда без CO2 емисии (АЕЦ+ВВИ), също по-голямата част от територията на страната е залесена с горски масиви (Беласица, Пририн, Рила, Родопи, Странджа, Стара Планина Средна Гора, Витоша, Люлин) - това са все гори, България е може би единствената CO2 неутрална, дори CO2 negative държава в ЕС. И въпреки това плащаме скъп ток. Защо?