Токът за бизнеса можело да скочи до над 1000 лв. през януари 2022 г.

За Васил Велев не може да има таван на компенсациите
59
Токът за бизнеса можело да скочи до над 1000 лв. през януари 2022 г.
Снимка: Pixabay

Не може да има таван на компенсациите заради високите цени на тока, те трябва да са функцията на цената. За това обяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев пред БНТ.

За бизнеса това, което ние предлагаме, е възстановяване на надвзетите суми от енергетиката, подобна мярка ще даде предсказуемост, посочва Велев.

Още по темата
"Разликата между борсовата цена и цената по мораториум за домакинствата, от нея три-четвърти да се компенсира, да се възстанови", обясни Васил Велев.

Цените за бизнеса ще е възможно да отидат и над 1000 лв за януари 2022, прогнозира Велев.

Той допълни, че Министерския съвет продължават обсъжданията на този въпрос, но АИКБ не участва в тях.

На въпроса дали липсата на мерки ще доведе до съкращения и вълна на безработица, Васил Велев отговори, че всичко зависи от тази абсолютно екстремна извънредна ситуация с цента на енергията.

"Имаме златен шанс не да съкращаваме, а да назначаваме, защото се преразпределят, скъсяват се веригите на доставки. Има голям интерес към нашите предприятия, които да поемат доставки, които са били досега от Далечния изток, и това което пречи е неяснотата и екстремните цени на електроенергията. Ако те бъдат разумно компенсирани, така както правят на другите места, където има такива явления в ЕС, ние имаме възможността не да съкращаваме, а да назначаваме и увеличаваме заплатите, увеличавайки с двуцифрен процент продажбите на нашите предприятия", заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: токбизнесВасил Велев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
9
 
! Отговори
Цъ преди 2 години
А тия компенсации КОЙ ГИ ПЛАЩА?! ДА НЕ ПАДАТ СВИШЕ? ОТ НАШИЯ ДЖОБ СА.
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонимеН ///"Продължава да расте цената на тока на европейските енергийни борси. Тя отбеляза рязко повишаване до рекордните близо 400 евро за мегаватчас. В България също стигна нов рекорд - 342 евро за мегаватчас. Повишението е с 12.5%. У нас обаче тя все още е една от четирите най-ниски в Европа." - и за какво е виновен Радев?
8
1
 
3
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Скача.
7
1
 
19
 
! Отговори
Къде е смисъла преди 2 години
Къде е смисъла, да се въведат борси, от които спекуланти печелят милярди, а после държавата от данъците на хората да компенсира предприятията
6
6
 
3
 
! Отговори
Урааааа преди 2 години
Промяната дойде!!!!
5
1
 
13
 
! Отговори
Неразбрал преди 2 години
Добре де..всеки ден чета за скока на тока!Ама къде е първопричината тока да скочи ей така от самосебе си!?По целия свят из един път скочи всичко ток,,газ,,горива,,стоки,,!И странно съвпадна точно с пландемията!Всичко е добреорганизирана отначало но после изтървано което доведе до тоя хаос!
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опитват се да затрият индустрията в България.
3
2
 
8
 
! Отговори
Боби преди 2 години
Велев, дайте да дадем, а? Що никой не адресира Кадиев, Р. Овч., Ковачки, Прокопиев с фотоволтаиците в добричко, на баце калинките по кевр, енерг холднг и безименни посредници?? Никой дума не обелва, как се стигна дотук, премиерчето се хили кат напикано... АЕЦ-а стана по-богат от повечето банки, изнасяйки навън, това ли е целта. Съвсем отделно, въртeне-сyчене - това ли е жyрналистика?
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дойде фактурата за един от обектите на фирмата миналия месец - изразходвана електроенергия - 2 лв. такси - 48 лв. Общо- 50лв. И това е така от както пазара се "либерализира" и се накачиха една камара допълнителни такси за да могат всички кърлежи които са се наредили там да смучат. Реално не ми пука дали тока щели да го компенсират - той е 2 лв - таксите са високи.
1
17
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
РАДЕВИСТИТЕ ЛЪЖАТ ТА СЕ ПУШЕК ВДИГА!!! ЦЕНИТЕ НА ТОКА И ГАЗТА СЕ СРИНАХА НА БОРСИТЕ И ОТ 1 ЯНУАРИ ВСИЧКИТЕ ТРЯБВА ДА СА ЗНАЧИТЕЛНО НА ДОЛУ НО ЩЕ ГИ ЗАМРАЗЯТ ЗА ДА ИЗДОЯТ НАРОДА И РАДЕВ ДА СИ ИЗБИЕ ДАДЕНИТЕ ПО 120 ЛЕВА НА ПЕНСИОНЕРИТЕ! ПЛЮС ДА СЕ НАПЪЛНЯТ ГУШИТЕ НА ОЛИГАРСИТЕ КАТО ЧЕЗ И ЗА РАДЕВ ДА КАПНЕ НЕЩО!