Как талибаните превзеха Кабул без нито един изстрел

Тайни служители с години са работили под прикритие
31 дек 2021 23:15, Александър Попов
59
Как талибаните превзеха Кабул без нито един изстрел
Снимка: БГНЕС

Агенти на талибаните под прикритие – гладко избръснати, облечени в дънки и носещи слънчеви очила – са прекарали години, прониквайки в афганистанските министерства, университети, предприятия и хуманитарни организации.

Когато американските сили завършваха изтеглянето си през август, тези оперативни служители излязоха от сенките в Кабул и други големи градове в Афганистан, изненадвайки своите съседи и колеги. Изваждайки оръжията си от скривалищата, те помогнаха на талибаните бързо да вземат контрол върху системите, в които са били внедрени, разказва The Wall Street Journal.

Основната роля на тези тайни клетки стана очевидна месеци след изтеглянето на САЩ. По това време афганистанските градове падаха един след друг като домино с малка съпротива от подкрепяните от САЩ войски на правителството. Кабул рухна за броени часове, без почти нито един изстрел.

„Имахме агенти във всяка организация и отдел“, похвали се Маулави Мохамад Салим Саад, висш лидер на талибаните, който ръководеше операции за самоубийствени атентати и убийства в афганистанската столица преди падането й. „Частите, които вече имахме в Кабул, поеха контрола върху стратегическите места."

Хората на Саад принадлежат към така наречените сили "Бадри" от мрежата "Хакани", част от талибаните, които САЩ определят като терористична организация поради връзките им с "Ал Кайда". Седейки пред мониторите за наблюдение в командния център за сигурност на летището в Кабул, което сега управлява, той добавя: „Имахме хора дори в офиса, който заемам днес."

20-годишната война в Афганистан често се разглеждаше като битка между банди талибански бунтовници – брадати мъже, действащи от планински укрития – и афганистанските и американските сили, които се борят да контролират селските райони. Последната битка обаче беше спечелена от голяма подземна мрежа от градски оперативни работници.

На 15 август, след като афганистанският президент Ашраф Гани избяга от Кабул, тези мъже завзеха столицата, докато по-конвенционалните сили на талибаните останаха извън града.

Мохамад Рахим Омари, командир от средно ниво в силите "Бадри", работеше под прикритие в семейния бизнес за търговия с бензин в Кабул, преди да бъде призован в действие този ден, разказва WSJ. Той и дузина други са били изпратени в комплекс на афганистанската разузнавателна служба в източната част на града, където са обезоръжили дежурните офицери и са им попречили да унищожат компютри и файлове.

Други клетки се разпръснаха, за да превземат други правителствени и военни съоръжения и стигнаха до летището в Кабул, където САЩ провеждаха масивна евакуация. Те поеха контрола над периметъра на летището, докато сутринта на 16 август от провинцията не пристигнаха по-добре въоръжени талибански войски. Един агент, Мула Рахим, дори беше изпратен да защити Афганистанския институт по археология и неговите съкровища от потенциални грабители.

Омари каза, че "Бадри" са имали отделени клетки, работещи по различни задачи – въоръжени бойци, хора, набиращи средства, и тези, които се занимават с пропаганда и вербуване.

„Сега тези три вида муджахедини се събраха отново“, каза той. Самият Омари сега е заместник-началник на полицията в 12-ти район на Кабул.

Техният успех помогна за засилване на влиянието на "Хакани" в цялостното движение на талибаните. "Бадри" е основана от Бадрудин Хакани, който беше убит при удар с безпилотен самолет на САЩ в Пакистан през 2012 г. Сега групата е под върховното командване на брат му Сираджудин Хакани, който отговаря за вътрешната сигурност на Афганистан като новия министър на вътрешните работи.

Именувана в чест на Битката при Бадр, спечелена от пророка Мохамед през 624 г., "Бадри" включва няколко подгрупи. Най-известната е нейният отдел за специални операции, "Бадри 313", чиито бойци с най-високо качествено оборудване бяха разположени до американските морски пехотинци на летището в Кабул през двете седмици между падането на Кабул и завършването на американската въздушна евакуация.

Камран, който не се споменава фамилията му, е бил натоварен със задачата да превземе своя алма матер, Кабулския университет, и Министерството на висшето образование.

30-годишният талибан от провинция Вардак западно от Кабул, казва, че се е присъединил към талибаните, когато е следвал магистърска степен по арабски в университета през 2017 г. Той смята, че през годините е убедил около 500 души, предимно студенти, да се присъединят към движението. За да запази прикритието си, той обръсва брадата си, носи слънчеви очила и се облича в костюми или дънки.

„Много от нашите приятели, които имаха бради, бяха мишена“, спомня си той. „Аз бях извън всякакво подозрение. Докато много от нашите нископоставени приятели бяха арестувани, аз не бях. Въпреки че бях техен водач.”

Много от познатите му – бивши съученици, учители и охранители – за първи път разбират, че е член на талибаните, когато се появи с пистолет на 15 август. „Много служители на министерството и целият персонал на университета ме познаваше. Бяха изненадани да ме видят така“, каза Камран, чиято нова работа е ръководител на охраната в няколкото университета в Кабул.

Оттогава Камран се е върнал към запазената марка на талибаните: черен тюрбан, бял шалвар камиз и дълга брада. Що се отнася до костюмите и дънките му, те събират прах в гардероба. „Това не са нашите традиционни облекла“, каза той. "Не мисля, че ще се наложи да ги нося отново."

Продължението на анализа четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: Афганистанталибани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
BG пословица преди 2 години
Насила демокрация не става!
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А като почне третата световна ,братушките на вторият ден ще паркират Катюшите пред белият дом !
43
1
 
6
 
! Отговори
Ти да видиш какво ни преди 2 години
Гласят тук краварете.Ще пуснат някоя и друга ракета по Русия.Ще. избягат и гледай каква гореща попара ще сърбаме ние бугараците дет сме ги пусанали тук
42
3
 
5
 
! Отговори
геополитикатамомци преди 2 години
Каква публикация само,каква дълбочина на анализа само ,че поредната манипулация по фашингтонски сценарий!Това си е трети етап на геополитическият сценарий на янките!Първо-да вкарат СССР в Афганистан,вториямна 11.09 те да влезат там,сега е третия да блокират световните артерии!Започнаха със суецкия канал,сега искат да разпалят война между Кабул и таджиките и после с останалите бивши републики!Цел блокиране пътя на коприната и блокиране на Китай!Написаното е за холивуд от ЦРУ!
41
1
 
7
 
! Отговори
Да бе преди 2 години
До АнонименВерно, къде е ковида в Афганистан? Тия би трябвало да са измрели, ако ковид-пропагандата беше истина... Впрочем, за Палестина също нищо не се е чуло, а там дори нямат държава да се "грижи".
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С пари , така го превзеха. Чичо тръмп каза че вече няма келипир в наливането на милиарди и верните нему афганци си потърсиха нов спонсор, тогава внедрените започнаха разяснителна кампания , как който иска да не е гладен е добре да подкрепи терористите, защото в противен случай ще навестят семейството ти ....
39
1
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Кабул наш не е на ФАЩ :)))
38
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе защо няма измисления ционистки Ковид в Афганистан при талибаните ? Са , сетих се бе ! Ковида ходи само по наведените евроатлантически държави
37
2
 
2
 
! Отговори
Чък Норис преди 2 години
Тия само ние спец частите ги оправяме.
36
2
 
14
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Талибаните вече няма да воюват с американците, а напротив те стават техни клиенти и слуги!Как става това???Когато оставиш военна техника и продукция за стотици милиарди долари в техните ръце и ги въоръжиш!Сега един самолет,въртолет ,артилерия да се окомплектова и наистина да стане бойно оръжие, изисква снаряжение,комуникационни и радарни установки,обучени кадри,експерти и поддръжка,писти и съхранение!Кой може да го даде всичко това на талибаните?Селяни прости всичко е изкуство!Агент Касиди!ЦРУ!
35
0
 
19
 
! Отговори
Хм преди 2 години
А на някой не му ли минава през ума, че афганистанците просто си харесват талибаните и начина на живот при тяхното управление? И не си падат по американските ценности.
34
4
 
10
 
! Отговори
Пророк Антиваксарии преди 2 години
Приказки за найвници ! За да оправдаят оставената за милиарди техника ! Няма начин щатите да не са можели да изтеглят или унищожат техниката ,това изтегляне се планира 2-години значи са планирали как да го направят ,че да има със какво талибаните да воюват и да притесняват Русия ,във всеки случай сега са много добре екипирани и малко западни държави могат да им се противопоставят без да дадат неприемлив брой жертви .
33
0
 
6
 
! Отговори
info. преди 2 години
Това е по-правилно!Как турците превзеха България без нито един изстрел.
32
0
 
3
 
! Отговори
info. преди 2 години
Тоба е по-пражилно!Как турците превзеха България без нито един изстрел.
31
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми щото миротворците от нато са без топки. Подвиха опашки и избягаха и дим да ги няма, а пак дадоха жертви, бягайки позорно.
30
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Обективно По принцип си прав, ама с това че са по-въоръжени от който и да е... нз как си го измисли. Говорим за армия с витлови самолети в 21ви век.
29
6
 
23
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Превзеха Кабул, защото наистина бяха готови да се сражават до смърт. Правителствените сили на Афганистан бяха по-добре въоръжени от всяка армия на НАТО, но се страхуваха да умрат и бягаха като зайци. Воюват хората, а не оръжията. САЩ могат да разбомбят почти всяка държава, с изключение на Русия и Китай, но могат да контролират само народите, които не желаят да се съпротивляват. Сирия, Виетнам и Афганистан доказват, че ако народът има воля за борба, всяка окупация се проваля, независимо от оръжия
28
0
 
16
 
! Отговори
Поговорка преди 2 години
Талибанът кожата си мени, но нравът, не.
27
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България, чакаме от Новото Правителство, да ЗАКРИЕ и събори сградата на Агенцията за бежанци... Да ИЗГОНЯТ всички мошеници- Предатели и арабски ШПИОНИ, които са там... А после може да ПРЕИМЕНУВАТ "" Агенцията за българи в чужбина"" на ""Агенция за ИСТИНСКИ бежанци- българи""..
26
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега внедряват агенти из цяла Европа.