От Бурунди до Нигер: Кои са най-бедните страни в света?

Класацията е по данни от МВФ за размера на брутния вътрешен продукт
23 яну 2022 17:18, Петя Славова
77
От Бурунди до Нигер: Кои са най-бедните страни в света?
Снимка: БГНЕС

От Бурунди до Нигер - и десетте най-бедни страни в света се намират в Африка. Класацията по данни от МВФ е направена на базата на размера на брутния вътрешен продукт, предава "Дойче Веле".

Икономическата криза, предизвикана от пандемията, засяга особено силно по-бедните страни по няколко причини: инвестициите от по-богатите държави намаляват, международните инвеститори изтеглят капиталите си. Самите по-бедни страни нямат възможност да влагат средства в програми за развитие, а емигрантите изпращат по-малко пари на близките си в родината. Всичко това би могло да има сериозни последствия, най-вече за най-бедните държави, предупреждава Световната банка в актуалния си доклад.

Но кои са най-бедните държави в света? Методите, чрез които се измерва бедността, са от най-различен характер. Някои проучвания се фокусират само върху финансовите данни. Други се базират на допитвания за усещанията на анкетираните или пък отчитат фактори като достъпа до храна, образование и облекло.

Тази класация измерва брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението. Данните на МВФ са от 2020-а година, по-актуални от 2021-а още няма.

"Най-богата" от най-бедните е Нигер в Западна Африка, където БВП през 2020-а година е бил 568,49 долара на глава от населението. За сравнение - през същата година БВП на човек в Германия е възлизал на 46 216 долара.

Оттам нататък следват Малави, Конго, Сиера Леоне, Централноафриканската република, Мадагаскар, Мозамбик, Сомалия и Южен Судан, докато се стигне до "шампиона" - Бурунди. В тази държава БВП на глава от населението е бил едва 255,98 долара.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българския селянин много обича да се оплаква и самосъжалява, но не разбира че сам е виновен за нерадостната си съдба. В белите държави хората учат или работят, често и двете, също така участват активно в политическия живот, българския селянин е затънал в простотия, мързел и корупция, и чака някой да го спаси от самия него.
25
2
 
13
 
! Отговори
питам преди 2 години
И да се радваме , че сме пред Борунди ,ли !!1
24
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не сме много по-напред от тях, дори повечето страни в Африка са с по добри показатели от България.
23
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Африка има сериозен недостиг на вода, а в същото време стотици села и градове в България пустеят или са обитавани от ромове, вместо да заселим в тях няколко милиона африканци, които да съживят икономиката.
22
4
 
4
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 2 години
Хора товае ужасноЩе се метна уДУНАВА
21
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
97ма бяхме по зле и от Бурунди.Уравляваха ни другарете- Жан,Р. Овч.,ГечевЗаплата-Пет долара,Пенция-3 долара,Майчински -ЕДИН доларНинова окраде Техноимпекс.
20
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Африка е на светлинни години от българия.
19
12
 
13
 
! Отговори
СъдЗаШайката преди 2 години
Там,където империите на Злото и световните терористи {ФАЩ и Англия} са стъпили, резултатите са видими за столетия напред.
18
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 28 Не знам как си го представяш милиони жители на тези страни да ходят с едно копие в джунглата да търсят дивеч. Или да си направят хиляди салове и да влезнат в морето за риба. Ако утре те уволнят и нямаш работа,нито плодородна земя да сееш нещо с което да се прехранваш да те видим как ще оцелееш.
17
2
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До Анонимен 20/ ТОВА НЕ Е ВЯРНО! НИЕ СМЕ ФОРМА НА ЖИВОТ КОЯТО ЗНАЕ, ЧЕ ЗА ВСИЧКО МОЖЕ ДА ПИТА ГООГЪЛ И ДА ПОЛУЧИ НЯКАКЪВ ОТГОВОР , КОЕТО НИ ПРАВИ ДОСТА РАЗВИТА ФОРМА НА ЖИВОТ ! ДОРИ НА ВЪПРОСА КАКЪВ Е СМИСЪЛА НА ЖИВОТА ОТ ГООГЛЕТО ОТГОВОРА Е НИРВАНА/ НО ТОВА НА СНИМКАТА Е БЕЗУМИЕ, ЧЕ Е КЪМ ЧОВЕШКИЯ ВИД, А НЕ Е ОТДЕЛЕНО В ПОД ГРАФА ПРИМАТОПОДОБНИ ХОРА!
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най смешното е че тези от Снимката ако ги докарат у нас час по скоро ще гледат да избягат в Германия не щат тука що ли
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това доказва колко е близо България до Африка, във всяко оотношение, защото непосредствено зад изброените държави се нареждаме ние! И народът продължава да търпи това = съгласие.
14
6
 
16
 
! Отговори
Хамид преди 2 години
До номер 9. Говориш глупости. Сащ, Канада , Австралия, Нова зеландия и много други също са бивши колонии, но са топ страни в момента. Просто с населението на Африка не става. Силната страна им е близка до животинската.
13
2
 
27
 
! Отговори
123 преди 2 години
България води класацията! Западноевропейски цени, африкански доходи! Тръгнали еврото да приемат, *** къде бе???? Със 150 евро пенсия,,??
12
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' ЩЕ НИ СЧЕТАТ ЗА УЛТРА НИСША ФОРМА НА ЖИВОТ! '' ......................... за съжаление ние сме точно това - УЛТРА НИСША ФОРМА НА ЖИВОТ, мислеща се за център на вселената.
11
6
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
КАТО ГЛЕДАМ СНИМКАТА МЕ ХВАЩА СРАМ, ЧЕ СЪМ ОТ ЧОВЕШКИЯ ВИД, ЩОТО И ТЕ СА!! АКО ИЗВЪНЗЕМНИТЕ ПОСЕТЯТ ПЪРВО ТОВА СЕЛО ОТ СНИМКАТА ЩЕ НИ СЧЕТАТ ЗА УЛТРА НИСША ФОРМА НА ЖИВОТ!
10
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-неваксинирани са Бурунди, Конго и Хаити. До тях се нарежда и България.
9
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е една от най-бедните, защото покупателната способност е много малка. Цените са като за високо развита страна, а заплатите са като за Африка.
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да гледаме в България, какво ще се случи. Дали ще има недостиг на храна?
7
18
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бедни са, защото където е минала европейската колонизация - трева не никне! Всички тия държави са бивши колонии. Англия, Белгия, Франция - изсмуквали са ресурсите на тия държави, злато, диаманти, руда, каквото имат всичко са окрали. Сега правят същото под формата на ЕС - закриват ТЕЦовете, АЕЦове, приватизират предприятия, унищожават икономиката, държавите фалират, Кировците ходят да искат кредити, и ние ставаме модерното Бурунди на Балканите, модерна колония в Европа.