Ресторантьори питат защо ги затварят, след като персоналът е ваксиниран

Ограниченията удряли не само тях
130
Ресторантьори питат защо ги затварят, след като персоналът е ваксиниран
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изразяват искреното си недоумение от решението на българското правителство да остави без работа най-високоваксинираната част от населението. А именно – трудещите се в секторите, за които от месеци важи изискването за „зелен сертификат“.

„На нас тази логика наистина ни убягва – да задължиш работещите в даден сектор да се ваксинират, след това да им кажеш, че не е имало смисъл и да ги затвориш, ограничиш и оставиш без препитание, за нас, за нашите клиенти и за обществото е абсолютно грешно, вредно, нелогично и дори антиваксърско! А ние ще премахваме "зеления сертификат" при 60% ваксинирани??? Дами и господа, в нашия сектор 8 от 10 човека са с ваксини! Това не прави ли 80%?!“, посочват от двете организации.

„След въвеждането на „зеления сертификат“ болшинството от служителите в нашия сектор се ваксинираха, което повиши значително и средния процент за страната. Сега предстои те отново да бъдат ограничени в правото си на труд за сметка на множество сфери, в които „зелен сертификат“ не се изисква и респективно много малко хора се ваксинират.  Това е поредно отблъскване на българите от процеса за ваксинация!  Може да не сте наясно, но с действията си удряте не само заведенията. Удряте и събитийната дейност и множество организирани вече концерти и събития, за които са продадени билети. Това е една много широка мрежа от артисти, изпълнители, технически екипи, охранители, рекламни агенции, транспортни фирми, почистващи фирми и др. Всички те до момента, работили със „зелен сертификат“, сега са на улицата“, отбелязват още те.

„И желаем да напомним, че въпреки закъснелите решения за „зелен сертификат“ в Народното събрание, Министерски съвет, държавната и общинска администрация, в един момент се появи дата 24 януари, при която той да важи поне за част от тях. Това е утре. Молим за отговор – въвежда ли се такъв някъде от утре и къде точно? И последно, но не по важност – представени бяха няколко здравни плана. Тяхната логика и ефективност не е от нашата компетенция, макар че имаме основателни съмнения за правотата им. Но не беше представена нито една работеща мярка за подпомагане на бизнеса. Всичко, което видяхме до сега е зле преработено старо с явната цел да не можем да се възползваме от него поради непосилните условия“, пишат още организациите в отворено писмо до премиера.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още по темата: заведения
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да няма сърдити и недоразумения всеки да пита. Защо нас ни затварят? Трябва тотален Локдаун в големите градове. Това е единственият начин да се предотврати огромната смъртност, която ще се стовари през следващите две седмици.
59
3
 
27
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Ами, мили ресторантьори, понякога наказанието идва по-бързо, понякога по-бавно. Но всеки си го получава. Явно още не ви е дошъл умът в главите и не осъзнавате какво се случва - продължавате да настоявате за масова ваксинация и вярвате, че това ще ви реши проблемите. Няма да ги реши - не е това идеята.
58
0
 
16
 
! Отговори
Не не и пак не преди 2 години
До Анонимен 75 Не се знае как действат тези препарати, но е очевидно, че след като се боднат наистина стават агресивни, но и за това си има лек. При агресия и нападение от ваксани винкело успокоява нервите.
57
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото Вакснатите стават все по-агресивни от препаратите.
56
0
 
10
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Айде на четвърта доза,там е спасението.
55
1
 
13
 
! Отговори
Не не и пак не преди 2 години
До СобственикНяма лошо да работиш. И да,всеки има нужда от пари,за да оцелее,но ако е на цената на здравето и живота си личното ми мнение е,че не си заслужава. Дано не си от тези,които си принудил работниците си да се ваксат против волята си,защото яко е така жалко,защото очевидно не си е заслужавало. Хем ваксани,хем без клиенти и работа. Кофти работа. Аз лично не съм ваксан,защото си имам своите съмнения, а това, че не ходя по заведения, защото нямам зелен сертификат ми е най-малкият проблем.
54
0
 
14
 
! Отговори
*Джеми* преди 2 години
До Всички това питат: "Кофтито е че повтаря, но иначе е като настинка" - ми, то, и настинката повтаря. Понякога по 2-4 пъти годишно. А се заразявате, защото реално никой никога не ви е обещавал, че няма да се заразите. Като изключим ТВ пропагандата от г-н Не излизате и Чекмеджойко.
53
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щот сте кухи вакси!
52
3
 
6
 
! Отговори
Един класен преди 2 години
Ресторант , клуб или диско клуб е в пъти ама яко в пъти по СейФти от колкото Кауфланд Лидл и други такива места за масово натискане на хората един върху друг !!
51
2
 
20
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Оставка и бесило за лъжеца Кирил Петков! Канадеца подведе, излъга и ограби цял един народ! Разкайваме се, че те избрахме, но така ще те изпратим, че историята ще го помни...
50
1
 
17
 
! Отговори
Собственик преди 2 години
Ще работя !!! Имам да плащам , заплати , осигуровки, ток , вода , наем , телефони , наем и към общината за външната градина , като цяло имам все да ПЛАЩАМ !!! От Държавата съм видял един голям и то черен !!! Кредити съм изплатил но много от колектива имат текущи кредити на които аз съм Гарант !!! Ще се работи до дупка , ако трябва ще се бием , мирно не става , всички го разбраха.
49
0
 
13
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Защото имаме нов здравен министър - още по-готин от предишния. А всички останали жертви питаме - защо заради ресторантьорите Кацарката принуди и други групи трудещи се да си вадим зелени сертификати - ако ни беше питал, щяхме да му кажем, че се отказваме да посещаваме заведения "до края на пандемията".
48
0
 
23
 
! Отговори
Прави са !!! преди 2 години
Ваксинираха ги против волята им , само да си запазят работата , сега и това не е достатъчно...!!! Пълна пародия
47
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Надули цените до небесата и се чудят защо нямат клиенти?! И намериха оправдание в сертификатите.
46
1
 
14
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
В този случай правилно питат
45
0
 
15
 
! Отговори
Не не и пак не преди 2 години
Въпрос на време е да фалират всички, които искат зелен сертификат.Работата и парите не са най-важното на този свят, защото от здравето по-ценно няма.
44
0
 
16
 
! Отговори
Стига преди 2 години
Който иска ходи където иска , няма контрол, освен ако не искат да глобят яко някой собственик дето конкуренция или политици искат да изхвърлят за да му вземат бизнеса! Така че не е повод за драми този неспазван от никого сертификат!
43
0
 
25
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 2 години
Като рипнахте с четирите крака в примката, мислехте че само ще ви решат в кошарата, ама не помислихте че може и ножа да ви теглят. Но офцете не обичат да размишляват и да внимават. Обичат да се хващат в капана, ако им обещаят зоб.
42
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото спите и чакате да ви падне от небето.
41
1
 
31
 
! Отговори
Не не и пак не преди 2 години
Чак сега ли се усетиха ваксаните, че са прецакани? Ха ха ха. И без да ги затварят ще фалират, защото няма толкова ваксани, които да им пълнят заведенията и съответно джоба. Сега хем са ваксани, хем са затворени и два пъти прецакани. Никой не им е крив. Те сами са направили своя избор, както и останалата част от хората. Това е то, свободен избор. Ресторантьорите се надяваха, че насилствено ще принудят хората да се ваксат и хоп заведенията им пълни. Да, ама не. Аз мога и без заведения и МОЛ.