Западен печат: Путин може да използва преговорите като димна завеса

С маневра "клещи" руските сили може да хванат в капан силите на Украйна около Донбас
29 мар 2022 10:08, Елка Василева
55
Западен печат: Путин може да използва преговорите като димна завеса
Снимка: архив, БГНЕС

Путин се опитва да потисне съпротивата на Донбас, пише британският в. "Таймс" по повод съобщения от Киев, че украинските сили са отблъснали подновените руски атаки срещу региона и са си възвърнали местни градове и села. Ограниченото напредване на руските войски там изглежда е възпряно от съпротивата на Украйна, добавя вестникът.

Руските военни ще се стремят да приключат битката за пристанищния град Мариупол, преди да предприемат маневра "клещи", за да хванат в капан и да разбият най-добрите сили на Украйна около Донбас, смятат аналитици, цитирани в друга статия в "Таймс".

Още по темата
Това много тревожи западните представители - подобен ход може да осигури на руската армия напредване на север по река Днепър. Тогава руските сили биха могли да обкръжат украинските на изток, пречейки им да се оттеглят на запад - потенциално да обърнат хода на битката за Донбас, посочва изданието.

Германският в. "Ди Велт" описва ситуацията в Мариупол, който "очевидно е на ръба на падането" под натиска на руските сили. Според кмета Вадим Бойченко коридорите за бягство практически са изцяло под контрола на руските нашественици.

В самия град животът стана непоносим, няма ток, вода, парно, по думите на кмета. Според него само 160 000 от общо 450 000 жители все още се намират в града на Азовско море. Според украински източници близо 140 000 души може би са успели да избягат преди блокадата и още около 140 000 след това, от които 30 000 са отвлечени в Русия.

Според Украйна 90 процента от жилищните сгради в Мариупол са повредени в резултат на руските атаки, както и седем болници, три от които са напълно разрушени. Пострадали са 57 училища и 70 детски градини, като 23 от училищата и 28 детски градини са разрушени изцяло. Кметът призова за пълна евакуация на града, в която вижда единствената надежда, допълва "Ди Велт".

Инвазията на Русия в Украйна е "повторение" на войната в Сирия и повече от месец след началото на конфликта "военните престъпления се множат". Това констатира в годишния си доклад, представен вчера, "Амнести интернешънъл", отбелязва френският "Монд".

"Виждаме умишлени нападения срещу граждански инфраструктури, жилища", бомбардировки на училища, цитира всекидневникът думи на Аниес Каламар, генерален секретар на организацията. "Наши разследващи на място в течение на десет дни документираха използването на същите тактики като в Сирия и Чечения", включително атаки срещу цивилни и употреба на оръжия, забранени от международното право, е заявила междувременно Мари Струтерс, директорка на АИ за Европа и Централна Азия.

Изглежда нито Москва, нито Киев са в състояние да постигнат решителна победа. Единственият изход от кризата явно е да се договори примирие и споразумение за политическо и териториално уреждане, резюмира френският "Фигаро".

Изданията коментират очакваното днес начало на нов кръг преговори "на живо" между Москва и Киев в Истанбул. В центъра на дискусиите ще бъде евентуалният неутралитет на Украйна, пише френският "Либерасион".

През седмиците досега нямаше ясни дипломатически стъпки за спиране на войната, припомня "Ню Йорк таймс". Говорителят на Путин Дмитрий Песков каза в понеделник, че решението да се продължат преговорите очи в очи е важно, но "все още не можем да говорим за напредък и няма да го направим".

В интервю в неделя за независими руски медии, цензурирано в самата Русия, украинският лидер Володимир Зеленски потвърди готовността си да приеме поне някои руски искания.

"Гаранции за сигурност и неутралност, безядрен статут на нашата държава - готови сме на това", каза той.

Не е ясно обаче какво би означавала неутралността. Путин настоява, че Украйна никога не трябва да влиза в НАТО, искане, което Зеленски изглежда е приел, но също така и да се демилитаризира - термин, който не е дефиниран. Остава неясно също дали Путин ще приеме и присъединяването на Украйна към Европейския съюз, пита се "Ню Йорк таймс".

Русия вече не изисква от Украйна "денацификация" и е готова да позволи на Киев присъединяване към ЕС, ако той не се включва във военни съюзи. Това пише британският "Файненшъл таймс", като се позовава на четири източника, запознати с хода на преговорите между Киев и Москва.

Русия и Украйна ще разискват днес в Турция спиране на огъня и съответните проектодокументи не съдържат според тези източници три от първоначалните основни искания на Москва - "денацификация", "демилитаризация" на Украйна и законова защита на руския език в съседната страна.

Но Украйна и подкрепящият я Запад остават скептични относно намеренията на Путин - опасяват се, че руският президент може би използва преговорите като димна завеса, за да попълни изтощените си войски и да планира нова офанзива, изтъква "Файненшъл таймс".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
17
 
4
 
! Отговори
Cartman1912 преди 2 години
До ИстинатаКво пази? Мариупол и Харков, които са предимно населени с рускоговорящи ги съсипаха от бомби и ракети. Избиват цивлни и деца. Има видеа как стрелят безразборно по коли на цивилни опитващи се да избягат. Единствената причина да не са сринали и избли всички до сега е, че нямат пари за толкова бомби и ракети.САЩ поне се преструват да използват по-прецизни оръжия. Руснаците даже не се преструват и изравняват всичко със земята. Всички умрели цивилни и деца после се пишат нацисти.
19
5
 
17
 
! Отговори
ПОЛКОВНИК преди 2 години
Укро армията край донбас е в чувала от 20 дена.В началото на операцията бяха 80 000 сега са по малко от 40 000. Огромна част са се предали . Дори в момента отряди се предават. До 72 часа тази армия ще е история с или без преговори !
18
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПАК ПРОПАГАНДА, МОЖЕ, ЩЯЛ, СИГУРНО, АХАХАХА ТАКА РАБОТИ ЗАПАДНАТА ПРОПАГАНДА
17
7
 
4
 
! Отговори
съмнение преди 2 години
Абе, Путин жив ли е още? Това дето го показват да не е компютърна симулация? Нали за Шойгу разправяха че участвал в разговори с Путин, а се оказа монтаж от стари кадри някакви?А може да показват истински човек, но не Путин, а негов двойник?Кой знае колко двойници има Путин, след като Сталин е имал много?
16
11
 
5
 
! Отговори
Който преди 2 години
Е на страната на Путин доброжелателно или доброзорно да пратим в Сатрапистан и там да величаят и възхваляват техния ИдолбоК. България има про ЕС и НАТО път
15
0
 
16
 
! Отговори
мнение преди 2 години
Абе с евреин не можеш да се спазариш - азбучна истина! Имаше един руски скеч, за някакъв евреин когото уличен бандит напада с пистолет и го обира. И евреина му дава всичко - ето вика портфейла, парите, смартфона, други вещи, бижута, злато, камъни, всичко. И после почва да му чете статии от наказателния закон, дава си и визитката, която се оказва че е на адвокат, вика а сега ми дай всичко, заповядай в кантората ми за консултации, но ще ти струва еди колко си, и т.н.Накрая той обра бандита!
14
7
 
5
 
! Отговори
ИнХП преди 2 години
Жив ли е путин? Аки не се спре на първо място информационната война на пуутя,то конвенционалната също няма да спре. Закон за троловете и поддръжници на войната трябва да се приеме от ЕС!
13
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добро утро, путински л изачи. Виждам, че вече сте на смяна под статията. Опорките са готови и на амбразурата. Ще громим пропадналия запад и ще величаем убийците на жени, деца и мирно население. Напред.
12
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ги хваща по-скоро тия сили в Донбас, да ги свършва. Писна ни вече всеки ден да ни обливат със инфантилна пумия, писна ни да гледаме нахални бежанци с коли за по 200-300К. Да се омитат при Зельо в самосъсипаната им жалка държава.
11
4
 
10
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Какво се случва? Това,че украинците печелят време и е под съмнение,че имат ,поне на този етап,интерес от мир. Защо? Украинците са евреи. Евреите винаги оцеляват,разпръсквайки се навред. Така Франко и Хитлер,а после и американците ги вкараха във Франция,която днес е една абсолютно смазана етнически "държава". Цел на Зеленски и да разпръсне навсякъде по света евреите укри. Бежанците са евреи.
10
8
 
18
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Путин ще ги...нарите всичките...поетапно.Преговорите са за...парлама.Единствено,ако Зеленски не се предаде веднага,но това няма да направят...фашагите около него. Те ще трепят до...последно,де когото сварят,докато не бъдат...прочистени физически.
9
9
 
22
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Русия внимава и пази мирното население,затова напредва бавно и внимателно ако бяха нато или сащ до сега да са избили хората и разрушили Украйна.
8
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди месец русоробите се кълняха в пророка ***...кин, че " никога" нямало да нападне Украйна...ЛЪЖА
7
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Битката за Мариупол е приключила. Сега там има прочистване което е работа на специални части а не на армията. Най мотивираните от ВСУ са аут от играта. Пише се че Русия изпращала наборници. Да не забравяме че и украинската армия се състои от наборници и от запасняци до 60 години
6
9
 
26
 
! Отговори
Двойни стандарти преди 2 години
А защо запада мълчи за зверствата та нацистите който не пускат хората и ги държат за жив щит и ги убиват ако искат да избягат?!
5
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пропагандата и двете страни е потресаваща. Явно са в патова ситуация. Русия не може да наделее военно, а пък Украйна е пред хуманитарна катастрофа.
4
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На чух Амнести да реагират когато САЩ сринаха Ракка, камък върху камък не остана, за жертви да не говорим. Сега реват, но укрите не пускат хората да излязат, трябва им жив щит на бандерафашистите. Вчера даже гледах интервю на един американец, живял 15г. в Донбас, каза същото.
3
8
 
19
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
ЗападНАЛИЯ печат демек....Носете маски, бийте се за оЛИо и горете руското знаме!!! А който приеме бежанци в гарсионерката си ще има отстъпка за нафта и газ на ОМВ.
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То ако питаш Запада наближава Лято, а Не Пролет, а ако САЩ им наредят то може да наближава и Есента или все още да бъде Зима !
1
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След разпространяваните фалшиви новини за отровена украинска делегация, мисля че трябва да си дадем почивка от "западния печат"