Кулеба: Мариупол вече не съществува

"Азовстал" е подготвен за дълга отбрана
18 апр 2022 07:18, Александър Попов
106
Кулеба: Мариупол вече не съществува
Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи на Украйна заяви, че град Мариупол "вече не съществува".

Югоизточният пристанищен град е опустошен от непрекъснати руски атаки от началото на войната, започнала преди близо два месеца.

Дмитрий Кулеба заяви в предаването "Лице в лице" по CBS, че нахлуващите руски войски са "решили да изравнят града със земята на всяка цена".

Украинските войски, които защитават огромния стоманодобивен завод "Азовстал" в Мариупол, могат да издържат дълго време с партизанска тактика, използвайки неговите ядрени бункери и тунели, твърди военен експерт пред Би Би Си.

Джъстин Крамп от консултантската компания за сигурност „Sibylline” заяви пред Би Би Си, че "те са наистина добре подготвени за отбрана", тъй като са имали повече от 50 дни, за да укрепят обекта и да изградят подземни пътища за бягство.

"Подозирам, че ако не бъдат унищожени, ще бъдат там дълго време - могат да правят неприятни неща през нощта и да се връщат обратно".

По негови оценки до 800 бойци защитават заводите, водени от крайно десния батальон "Азов" - група, описана от Русия като "неонацисти".

"Войниците там не искат да попаднат в плен, не мисля, че ще се предадат. А Русия не иска да влезе и да го разчиства метър по метър, под земята, това би било ужасно", каза той.

Украйна е успяла да снабдява с провизии и боеприпаси обсадените си сили в Мариупол с много рисковани нощни мисии, каза Крамп.

Стоманодобивният завод е ключов промишлен обект и ако Русия получи контрол над него, "може би китайците ще го върнат в експлоатация, тъй като те искат стоманата", каза още Крамп. Но възстановяването на опустошения Мариупол ще отнеме години, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха хаа, още рашки ракеносителя са сдали багажа. Еййй, напълниха сврта със старо желязо рашките инати. Путин да се прекръсти на Жрлязко РживЬ¡Й
52
8
 
6
 
! Отговори
До 71 българин преди 2 години
Ти си монголо-бурятски ром. Никакъв българин не си, гречкояден самогонопиец. Самозатрий се!
51
14
 
25
 
! Отговори
българин преди 2 години
Предлагам ,д си остане така в руини,и стане паметник на културата! Бъдещите украински поколения,да не връщат фашизма и гонят такива като Азовците!-:)))
50
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Божеее, путибизитаните комунисти си правят сутрешната мантра във форума, но тя е клизма. Изпънати жили, изцъклен поглед и - едно дребно *** като Путин ланце.
49
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 67 Zаа ха ха , ти ако си без мозак руснаците не са. Те започнаха с тежки бомби да зариват укрофашистите в подземията на азостал и живи ще ги пограбат като мвумифицирани и след столетия като ги ископаят ще приличат на фараонски мумии. Егаси кефа !
48
8
 
7
 
! Отговори
Z преди 2 години
Безаналоговая да влиза в тунелите като една нейна колежка едно време :))))
47
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сега като свърщи ще го построят......един бута - друг гради после.....
46
18
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бендеро-нацистите залегнали в подземните галерии на "Азовсталь" са подготвени за дълга отбрана, но вчера руските бомбардировачи Ту-22М3 най-малко 50 пъти им доказаха, че са готови живи да ги погребат с помощта на фугасните ФАБ 500 и най-вече със супермощните фугасни ФАБ 3000 (3 тона БЧ). След Мариупол следват Харков, Запорожие, Днепър, Одеса, Кременчуг, Кировоград, Киев, ..., Лвов, ... до пълна денацификация.
45
32
 
26
 
! Отговори
Руский корабль преди 2 години
Москва потъна. Ако руският народ не се осъзнае, путин ще потопи и цяла Русия.
44
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълни лъжи. С нищо не ги снабдяваг нямат вече нито продукти нито вода. И не те отказват да се предадат а другарчетата от Киев им забравиха, защото ще разкрият много неудобна информация и за Киев и за краварите. Затова искат да бъдат ликвидирани,никой да не излезе жив от тях
43
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много пушат руските моряци! Още две цигари и с руския черноморски флот е свършено! Путин да ги стегне!
42
19
 
9
 
! Отговори
анализатор преди 2 години
Е как ще не съществува? Според украински медии, в града са останали (заклещени) около 100 000 души. Докато има един жител поне, градът го има! Сигурно е искал да каже че е почти напълно разрушен. Руските фашисти обаче задължават жителите на Мариупол да носят бели ленти на ръцете и краката, и ги карат да разчистват труповете срещу ядене и вода!Азовци са укрепени в комбината и няма да се предадат!
41
31
 
19
 
! Отговори
Слава на Украйна преди 2 години
9 май наближава, лилипутин се разлага в бункера. Един град, една стратегическа цел не са превзели. Сополанковците станаха за смях пред цял свят квичейки за вода и гориво по радиостанциите. Генералчетата му измират като пешаци. Мародерства алкохолизъм, безчинства характеризират великия поход на руската търтей армия към Киев. Флотът им е повече от смехотворен. Ако изобщо може да се говори още за рашистки флот след неволното потъване на "убиеца на самолетоносачи". Изверги от дъното на цивилизацията
40
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да,благодарение на "прекрасния"киевски режим.Пак леко се разминавате след гнусните неща,които правите на хора, които не подкрепят вашите отвратителни нацистки политики,че ги и направили държавна структура даже.Хубостници.
39
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мъйнов може да осъди руския лъжец.
38
36
 
23
 
! Отговори
Слава на Украйна преди 2 години
Агресията винаги е дело на страхливци, а отбраната срещу нея на герои. Няма как дивашките орди на малкия бункерен злодей някога да излязат с чест от тази война, след като зверствата и мародерствата им са документирани. Мариупол вече не съществува, но отбраната му разяжда морала и на най-фанатизираните орди на Рамзи чеченския психопат. Ако издържат още седмица-две, има шанс за пробив на обсадата с новото въоръжение, което цивилизацията доставя на Украйна в битката срещу азиатските орди.
37
16
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кулеба: Мариупол вече не съществува" - и това е благодарение на "Азов" и зелясалия нар ко..*** н
36
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Земята няма значение без хората! Наративна на украинците е точно обратното.
35
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важна е земята. Опитва се да ви пречупят психически. Само земята има значение. Бой до дупка. Блоковете ще ги направите пак. След време. Много градове в историята са унищожавани днес са ги има .
34
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мъйнов не е казвал такова нещо. Лъжеш бетер от руснаците.