Кулеба: Мариупол вече не съществува

"Азовстал" е подготвен за дълга отбрана
18 апр 2022 07:18, Александър Попов
106
Кулеба: Мариупол вече не съществува
Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи на Украйна заяви, че град Мариупол "вече не съществува".

Югоизточният пристанищен град е опустошен от непрекъснати руски атаки от началото на войната, започнала преди близо два месеца.

Дмитрий Кулеба заяви в предаването "Лице в лице" по CBS, че нахлуващите руски войски са "решили да изравнят града със земята на всяка цена".

Украинските войски, които защитават огромния стоманодобивен завод "Азовстал" в Мариупол, могат да издържат дълго време с партизанска тактика, използвайки неговите ядрени бункери и тунели, твърди военен експерт пред Би Би Си.

Джъстин Крамп от консултантската компания за сигурност „Sibylline” заяви пред Би Би Си, че "те са наистина добре подготвени за отбрана", тъй като са имали повече от 50 дни, за да укрепят обекта и да изградят подземни пътища за бягство.

"Подозирам, че ако не бъдат унищожени, ще бъдат там дълго време - могат да правят неприятни неща през нощта и да се връщат обратно".

По негови оценки до 800 бойци защитават заводите, водени от крайно десния батальон "Азов" - група, описана от Русия като "неонацисти".

"Войниците там не искат да попаднат в плен, не мисля, че ще се предадат. А Русия не иска да влезе и да го разчиства метър по метър, под земята, това би било ужасно", каза той.

Украйна е успяла да снабдява с провизии и боеприпаси обсадените си сили в Мариупол с много рисковани нощни мисии, каза Крамп.

Стоманодобивният завод е ключов промишлен обект и ако Русия получи контрол над него, "може би китайците ще го върнат в експлоатация, тъй като те искат стоманата", каза още Крамп. Но възстановяването на опустошения Мариупол ще отнеме години, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
4
 
! Отговори
До 47 преди 2 години
Доказателства нямаш! Но не ти и трябват. Щом си верен *** фактите нямат значение.
32
17
 
9
 
! Отговори
Геноцид преди 2 години
Лъжата, че ще се поразяват само военни и стратегически обекти рухна. Един красив и мирен град, вече го няма. Извършва се геноцид!
31
7
 
14
 
! Отговори
Мефистофел преди 2 години
Под сянката на православието се крие един нещастен монголоиден мизантроп който е построил достатъчно джамии на своя идол мемет!
30
16
 
15
 
! Отговори
До 39 преди 2 години
Какво православие те гони, бе нацистки безбожнико? Лилипутин с онзи мерзавец патриарха от КГБ, с ислямистите на Рамзи и Асад, с монголските алкохолизирани орди, това ли са ти пазителите на православието? Кажи, ти в църква трезвен влизал ли си?
29
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** газ пик-ят . Сринатият авторитет на Русия удря по най скъпото им: сталино-путинските идеали. По-зле от Ислямска държава, която си признава тероризма. А тези лъжат, мажат,избиват наред. С нетърпение чакам да резнат главата на Путин. Русофилите ще получат инфаркти повсеместно и ще си отдъхнем от ***-отизми и изрожденци.
28
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не се радва толкова много. Ще дойде ден и Лвов вече да не съществува. Тогава ще искат мир отчаяно, но ще е твърде късно.
27
11
 
15
 
! Отговори
Чеченското космато преди 2 години
ПраaSе - Днес превземе кметството(за десети път) и понеже нямаше никой пуцахме в тавана от радост, двама загинали и осем ранени! Чакаме мотокар да изнесем жертвите, тежат чували те му с оборска тор пък и ние сме смъртно уморени от атаката! Като се възстановим другата седмица пак ще го превземем.!.
26
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха хааа! Комунистическият пенсионер по-долу изпадна в истерия, че му отнеха партийните благинки. Пяна на устата. Изцъклен поглед. Инфаркт. Край.
25
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Азовците - в Азовско море! На мястото на ДНР щях да продавам лицензи тип 007 за участие в комбат играта Steelworks.
24
11
 
10
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
До 25Ти не си наясно. Прочети как е бил унищожен Хамбург през юли 1943. Фосфорните бомби гълтат кислорода от въздуха и става невъзможно да се диша. Там хората са изгаряли живи в подземните скривалища.
23
25
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво пречи да запълнят тунелите с вода и плъховете сами ще изплуват.Израел така ги вади палестинците от тунелите
22
24
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Азов ще разплаче още стотици руски семейства...
21
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очаквам изненади. Но не откъм руснаците. Те са прозрачни
20
20
 
33
 
! Отговори
ДаКастрирамеПаситто преди 2 години
Смърт на дрогиращите се фашистки плъхове,пардон -я(а)зовци!Няма лабаво!Не смеят да се предадат,защото знаят какво ги чака, заради безчинствата и убийствата,които са вършили !Ще бъдат съдени и обесени,а месищата им дълго време ще вонят и разкапят на площада в Киев, за назидание на англо- краварските им господари.
19
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 24.. В Германия може да те вкарат и защото си хетеросексуален..
18
14
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Украинските войски" не защитават Мариупол или завода, те просто са се барикадирали там, щото има нещо неудобно. Града е паднал, кметство, всичко е в ръцете на руснаците
17
32
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Случаен минувач Изобщо не знаеш за какво става въпрос. Русофилската глaва не може да възприеме загуба на Русия. С конвенционално оръжие Азовстал не може дя бъде превзет. Той е строен да работи и при ядрена война. Докато имат провизии и муниции няма как да го превсемат рашистите. Минимум 3 месеца ще издържи. До 2-3 седмици украинците ще са взели Мариупол обратно.
16
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 14 - за използването и подкрепата на руССо-фашистката фастика Z в Германия вече може да се влезе в затвора, така както и за Хитлериския пречупен кръст! Споделям, за да сте наясно, какво подкрепяте!
15
15
 
9
 
! Отговори
До Случаен минувач преди 2 години
А, не става! Никакви фосфорни бомби - може да има един-двама цивилни. Те руснаците пазят живота на цивилните, грижат се за населението. Затова и изравняват града със земята - да е по-лесно за ходене
14
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 19.. Чрез плейстейшъна..