Кулеба: Мариупол вече не съществува

"Азовстал" е подготвен за дълга отбрана
18 апр 2022 07:18, Александър Попов
106
Кулеба: Мариупол вече не съществува
Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи на Украйна заяви, че град Мариупол "вече не съществува".

Югоизточният пристанищен град е опустошен от непрекъснати руски атаки от началото на войната, започнала преди близо два месеца.

Дмитрий Кулеба заяви в предаването "Лице в лице" по CBS, че нахлуващите руски войски са "решили да изравнят града със земята на всяка цена".

Украинските войски, които защитават огромния стоманодобивен завод "Азовстал" в Мариупол, могат да издържат дълго време с партизанска тактика, използвайки неговите ядрени бункери и тунели, твърди военен експерт пред Би Би Си.

Джъстин Крамп от консултантската компания за сигурност „Sibylline” заяви пред Би Би Си, че "те са наистина добре подготвени за отбрана", тъй като са имали повече от 50 дни, за да укрепят обекта и да изградят подземни пътища за бягство.

"Подозирам, че ако не бъдат унищожени, ще бъдат там дълго време - могат да правят неприятни неща през нощта и да се връщат обратно".

По негови оценки до 800 бойци защитават заводите, водени от крайно десния батальон "Азов" - група, описана от Русия като "неонацисти".

"Войниците там не искат да попаднат в плен, не мисля, че ще се предадат. А Русия не иска да влезе и да го разчиства метър по метър, под земята, това би било ужасно", каза той.

Украйна е успяла да снабдява с провизии и боеприпаси обсадените си сили в Мариупол с много рисковани нощни мисии, каза Крамп.

Стоманодобивният завод е ключов промишлен обект и ако Русия получи контрол над него, "може би китайците ще го върнат в експлоатация, тъй като те искат стоманата", каза още Крамп. Но възстановяването на опустошения Мариупол ще отнеме години, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
22
 
25
 
! Отговори
Галичина преди 2 години
Украйна вече е история, бавно и стремително. Руснаците ще я изградят наново, защото и без това там беше пълна разруха. Забатлачена и ограбена държава като нашата.
12
18
 
16
 
! Отговори
Мурджо преди 2 години
Да им пуснат от 9000 килограмовите бомби и ще си направят Лунапарк.
11
19
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще издържат дълго време, направо векове ако Русия им запечата изходите..
10
21
 
19
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Няколко фосфорни бомби - и с криещите се в подземията е свършено. Защо трябва да слизат и да ги разчистват метър по метър?
9
24
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този министър с това Румънско име,на Румъния или на Украйна е министър? Украйна ще стане ничия земя! Азовците трябва да бъдат премахнати!
8
14
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Z
7
24
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На храбрите журналисчета им треперят гащите да напишат истината
6
30
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фашагите се предават на тумби до завода ,нито дума обаче за това по нашите смешни телевизийки ?!
5
22
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро и Украйна няма да съществува,не само Мариупол
4
27
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците провеждат много меко операцията.Добре е да въведат в действие вече голямата ,,Берта" и да приключват.
3
39
 
23
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 2 години
До 3Тази опорка я копи пействаш вече 3ти ден. Яко плащат в рублаци явно.Могъщата савецка армия 2 месеца завземат един град. Даже и Масква я няма вече заедно с екипажа
2
13
 
29
 
! Отговори
ATAKA_FOREVER преди 2 години
Бате Си-Дзин-Пин...тъй и тъй ще Вземе тоз Комбинат, да му работи на Ишлеме....що не Прати един малък Взвод Китайци (18хил.) Да Ги ошетат за 24 часа тез Азов ли да Камазов ли....
1
20
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълнете с вода тунелите и викайте бетоновозите ,а и армирайте бетона ! Да почиват вътре колкото си искат в мир , фашисти