Живодар Терзиев: По-скъп петрол ще е пагубен за индустрията

България трябва да поиска изключение от ембаргото
Обновена: 9 май 2022 13:24 | 9 май 2022 10:12, Камелия Цветанова
19
Живодар Терзиев: По-скъп петрол ще е пагубен за индустрията
Снимка: БГНЕС

България трябва да застане по-твърдо и да поиска изключение. Ако пък е поискала и ѝ отказват, да предизвика вето върху така предложените санкции, заяви пред БНР Живодар Терзиев от Българската петролна и газова асоциация.

"Това ще бъде тежко за нас като най-бедната страна в Европейския съюз. Ще попаднем в адска преса на няколко държави пред и зад нас по поречието на Дунав, които ще имат достъп до руски нефт, а ние ще сме принудени да купуваме по-скъпа суровина, което ще доведе до пагубно състояние на нашата индустрия", предупреди той.

Още по темата

От 60-те години българската рафинерия е ситуирана на Черно море, за да получава нефт от руски пристанища, основно Новоросийск, поясни Живодар Терзиев. Той посочи, че логистиката на нефт, преминаващ само и единствено през Босфора, крие рискове.

Каквото и да направи индустрията днес, ще бъде по-скъпо, отколкото можем да го получим през рафинерията в Бургас, допълни той.

Не е нито бързо, нито технологично лесно да бъдат пренастроени веригите на доставки, уточни Терзиев.
По думите му, ако "Нефтохим" започне да преработва други суровини, капацитетът на комбината ще падне значително.

На въпрос какво ще се прави, ако Русия спре доставките на нефт, Живодар Терзиев отбеляза, че някои от търговците са заделили в български хранилища част от резервите, които са в чужбина.

За чисто българските компании проблемът ще е най-голям, защото в последните години са разчитали на 80-90% доставки през бургаската рафинерия, предупреди експертът.

"Не би трябвало да има проблем с доставките на чуждо представените компании наши членове. Българският пазар разчита на помощ от фирмите майки в Гърция, в Румъния, в Сърбия", каза Терзиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Сега преди 1 година
Това нещо Живодарчо го кажи на Василев не на нас ние това го знаем
10
3
 
3
 
! Отговори
Putko Mafani преди 1 година
Живодар, к'во е туй ими, бе!?
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен - няма смисъл да ти се обяснява пич. Нямаш капацитета да го разбереш, но принципно няма проблем вместо 20-30% да внасяш още 70-80% само в случаите когато има капацитет. Когато всички около теб искат тези 70-80% цените просто се качват. А аз лично само това не искам - и да си кажа, въпреки про-европейската риторика си искам цената от 1.80, вместо тези 3.05 които плащам сега.
8
0
 
1
 
! Отговори
ДО №2 преди 1 година
До Анонимен 2 . Вероятно говориш за Турция и Русия ! Така ли да разбирам ?
7
4
 
8
 
! Отговори
30 ГОДИНИ Е ТАКА ! преди 1 година
Защо индустрията или строителството лъжат че ще фалират ? Вече тридесет години ние гражданите фалираме а голямата индустрия и строителството забогатяват ! ! Раждаемостта значително спадна заради печалбите на посочените индустрии . Защо трябва ние от нашите пари от нашите данъци да плащаме за да спасяваме индустрията и стрителството , хотелиери , ресторантьори и хора превърнали правото и правосъдието в средство за лично обогатяване ? Нека и те като нас да не получават пари от държавата !
6
1
 
9
 
! Отговори
Пореден преди 1 година
Добър ден дупедавцu
5
3
 
19
 
! Отговори
Живодер Бензинов преди 1 година
Електоратът да се готви за бензин 5лв/литъра! Тъй наредиха от краварника за по-бързо обезбългаряване на територията.
4
6
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ТЪЙ, ЧЕ ПРОБЛЕМА ВЕЧЕ Е ФАКТ И НЕ Е ЕС ВИНОВНОТО ЗА НЕГО!
3
12
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ПЕТРОЛА ВЕЧЕ Е БЕЗОБРАЗНО СКЪП!! ДА БЛАГОДАРИТЕ НА КОМУНДЕЛИСТАН И КА ПУТИН ЗА ТОВА
2
0
 
23
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Каквото и да правим ние сме последни в европа и дори в света никой не се съобразва с нас и правилно,най бедната държава в европа с най продажбите политици е ще ни връткат както си искът и ние нищо неможем да направи ,12% инфлация смях в залата тоя дето го твърди това или не може да смята ,или е купен а най вероятно и двете.
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
когато един народ спре да покорява и почне да бачкоти, почва да деградира във всяко отношение до пълното си унищожение!