Битката в Северодонецк – сражения за всяка улица в града

Руски ракети поразиха Киев за първи път от повече от месец
6 юни 2022 11:00, Елка Василева
147
Битката в Северодонецк – сражения за всяка улица в града
Снимка: архив, БГНЕС

Руски ракети поразиха вчера Киев за първи път от повече от месец, пише британският в. "Таймс".

Руските сили продължиха вчера с опитите си да превземат Северодонецк, който е една от последните пречки пред тях за установяването на пълен контрол върху Луганска област, пише в. "Ню Йорк таймс".

Още по темата
Американското издание отбелязва, че украинските сили предприемат контраатаки и че са успели да си върнат някои части на града.

"Ню Йорк таймс" обръща специално внимание на вчерашното посещение на украинския президент Володимир Зеленски на фронтовата линия, минаваща близо до Северодонецк, и на думите на украинския лидер, че двете страни в конфликта се сражават за всяка улица на града.

Превземането на Северодонецк би гарантирало контрола върху Луганска област на руските сили и на проруските сепаратисти, които контролират и голяма част от съседната Донецка област, отбелязва "Ню Йорк таймс". Неспособността на руските сили и на съюзниците им бързо да превземат територии и уязвимостта, която проявяват те в сблъсъците с украинските бойци, показват, че военните действия не се развиват съгласно очакванията на Москва, изтъква американското издание.

Макар руските сили да са ангажирани в Източна Украйна, вчера Москва напомни, че разполага със силата да нанася удари по цялата украинска територия, като удари Киев за първи път от повече от месец, пише "Ню Йорк таймс".

Освен това руският президент Владимир Путин, който бе разгневен от изявленията на западни страни, че ще доставят ракети с голям обсег, предупреди, че Москва може да порази цели, които досега не са ставали обект на нападение от нейна страна, подчертава американското издание.

С вчерашната атака срещу украинската столица Киев се завръща в уравнението на войната, която започна на 24 февруари, пише испанският в. "Паис". Това беше първата атака срещу Киев от 28 април, когато на посещение в града беше генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Британският в. "Гардиън" също обръща внимание на визитата на Володимир Зеленски на фронтовата линия, а също така и на обещанията на Великобритания и Испания да помогнат на украинските сили, като им изпратят ракети с голям обсег.

Обещанието на Великобритания да предостави на Украйна усъвършенствани ракети провокира заплахи от Путин, пише в. "Дейли телеграф".

Великобритания обеща да изпрати на Украйна ракети с голям обсег, след като САЩ обещаха същото, изтъква британското издание. Тези обещания доведоха до заплахи от руския президент, че Москва ще порази нови цели, подчертава "Дейли телеграф".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
5
 
! Отговори
Странна война е тая преди 1 година
Големия брат уж се бие с по-малкия ама го пази. Оня обаче обезумял от бяс и подстрекаван от околните се прави на велик. Позната история от тези дето имат малки братя....
105
1
 
4
 
! Отговори
Гарвана гого преди 1 година
Не мога дса разбера Путин кво ги бави краварите и урките и що не ги отпука с по големи бомби - и да се приключи с тая англосаксонска ***
104
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До евротузар. Заемите ние ще ги връщаме с лихвите. Ние европейските народи ще връщаме и на САЩ и на ЕС заемите за Украйна и парите за бежанците.
103
4
 
10
 
! Отговори
юсуф преди 1 година
А трябва по- често по Киев. Зеления да не мисли ,че ще го оставят.Западна *** такава.
102
3
 
2
 
! Отговори
До факти. преди 1 година
Изнеси се във времето на Каин, че ти приляга укричке..
101
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой да напише нещо за краварсите рамбовци които избягаха позорно от украйна след срещата си с рашките_ отидоха като аслани ама избягаха тутакси като нас.......рани.
100
16
 
10
 
! Отговори
факти. преди 1 година
руските фашисти, нападнаха вероломно и предателски братята си. Те са наследници на Каин. Съдбата им е ясна. Ще бъдат победени и изгонени.
99
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1000 години руснаците тормозят местното население, вече е време да бъдат унищожени
98
14
 
8
 
! Отговори
Парадокси преди 1 година
1. Путин защитава православието, като убива православни с помощта на фанатизирани мюсюлмани.2. Възраждане се бори за мир, като призовава Русия да ни избие с ядрени или други ракети.3.Русия отстоява на санкциите, като в близко бъдеще ще произвежда дори и Москвич, без ABS, защото това е скъпа есктра.
97
2
 
3
 
! Отговори
:) преди 1 година
Война за ГАЗ за стотици милярди на година. https://dnes.bg/redakcia/2014/04/28/bitkata-v-ukraina-za-gigantsko-nahodishte-na-shistov-gaz.223791
96
7
 
10
 
! Отговори
овпутин преди 1 година
Гайдай обобщи: Общо през изминалото денонощие бяха отблъснати 7 вражески атаки, унищожени са 4 танка, 3 артилерийски системи, 8 бойни бронирани машини и 3 автомобила. Подразделенията за противовъздушна отбрана свалиха боен хеликоптер Ка-52 и един безпилотен летателен апарат."Припомняме , че на 5 юни президентът Владимир Зеленски посети ръководните позиции на украинските военни в Запорожска област, а след това и в областите Донецк и Луганск.
95
12
 
13
 
! Отговори
Помак преди 1 година
Жалко за мобилизираните украинци, които биват мобилизирани и насила пращани за пушечно месо, да *** и оставят костите си за интереса на едни продажни бо.. уци! Впрочем на фашизоидите от Азов и Айдар не им пука за цивилното население в Източна Украйна, защото то е с руско самосъзнание - това е и причината да се окопават в градовете и да ги ползват за жив щит. Когато войната стигне Лвов, където са бащите и майките им, гарантирам, че няма да се води войната в града!
94
11
 
16
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 1 година
да де, ама dnes пак са избързали прекалено с възхвала на военните "успехи" на укро-вермахта. Не се знае колко уж са си "върнали" нацистите в Северодонецк, ама се знае, че пак са им го взели. Излиза, че и прехвалените гастарбайтери от наемническите батальони не са могли да им помогнат. Но е много добре, че са се замъкнали в Северодонецк - така ще бъдат изтребени заедно с укро-нацистите, за да не се мотаят и да не пречат по-нататък в следващите атаки и оперции
93
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До евротузар. Заемите ние ще ги връщаме с лихвите. Ние европейските народи ще връщаме и на САЩ и на ЕС заемите за Украйна и парите за бежанците.
92
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Името на Донбас Донецки басеин или басейн на Дон а също и името на Донецк не идват ли от името на великата руска река Дон която изцяло тече в Русия. Защо тогава чисто географски Донбас бил в Украина след като логично е да е в Русия или поне да не е в Украина а в ЛДНР.
91
19
 
13
 
! Отговори
Българин преди 1 година
пълна подкрепа за Украйна
90
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хора тези хора които сега управляват САЩ Испания Великобритания и Запада като цяло ни водят към европейска и дори ТСВ.
89
18
 
29
 
! Отговори
Българин преди 1 година
В началото всеки си мислеше, че времето ще е срещу Русия. Но всъщност се видя, че Русия с времето става по-консолидирана и по-устремена. Мечтите за санкции и фалит на Русия се оказаха фикция. Рублата в момента е в пикови стойности спрямо еврото. Така че Русия вече не бърза да приключва с Украйна и реално воюва с пъти по-малка като брой армия. В Украйна вече обявяват четвърта вълна на мобилизация и буквално хората им стават на пушечно месо.
88
11
 
28
 
! Отговори
Реална информация преди 1 година
Това е такава опашата лъжа! Току що в телеграм канала на Кадиров, неговите хора качиха клипче от центъра на Северодонецк, в който няма нито един украински войник от 3 дни. Разхождат се спокойно чеченците с огромен зелен джип с номер AKHMAT. Говорят си с хората. Да обстрел има, но украински войници, не. Кофти е да признаеш, че си загубил такъв град, разбирам ги украинците, че не им се признава, но живеем в 21 век, почти нищо не може да се скрие за прекалено дълго време.
87
8
 
14
 
! Отговори
Евро Тузар преди 1 година
Ние помагаме на Украйна.... даваме им заеми , които после ще връщат!!!