Папата: Войната в Украйна може и да е била провокирана

Франциск осъди свирепостта и жестокостта на Русия
14 юни 2022 12:00, Елка Василева
61
Папата: Войната в Украйна може и да е била провокирана
Снимка: архив, БГНЕС

Папа Франциск за пореден път разкритикува Русия за действията й в Украйна. Светият отец каза, че руските войски са брутални, жестоки и свирепи и похвали, по думите му, смелите украинци за това, че се сражават за оцеляването си, предаде Ройтерс.

Още по темата
Но в хода на разговора си миналия месец с главни редактори на йезуитски медии, публикуван днес, Франциск също така казва, че ситуацията не е чернобяла и войната „може би по някакъв начин е била провокирана“.

Осъждайки „свирепостта и жестокостта на руските войски, не трябва да забравяме истинските проблеми, ако искаме те да бъдат решени“, казва Франциск, като включва оръжейната индустрия сред факторите, които са стимул за войната.

„Вярно е също, че руснаците си мислеха, че всичко ще свърши за седмица. Но сметките им не излязоха. Те се сблъскаха със смели хора, с хора, които се сражават за оцеляването си, които са го правили и в миналото“, посочва папата.

Франциск изтъква още, че няколко месеца преди президентът Владимир Путин да изпрати войските си в Украйна, той се е срещнал с държавен глава, който изразил опасения, че НАТО „лае пред портите на Русия“ по начин, който може да доведе до война.

В отговор Франциск казва, че „не виждаме цялата драма, която се разгръща зад тази война, която може би по някакъв начин беше или провокирана, или непредотвратена“.

Задавайки си риторично въпроса дали това го прави поддръжник на Путин, папата отговоря: „Не, не съм. Би било опростенческо и погрешно да се каже такова нещо“.
/БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Месеци наред Русия предлагаше на запада гаранции и договори за мир и ВЗАИМНА сигурност, които бяха приети с присмех ... не знам защо сега не се присмиват...
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 42САЩ не искаха да нападат Русия, защото цялата власт в Русия по времето на късния Горбачов и след това се контролираше от ЦРУУ, само че мача претърпя обрат и сега ситуацията е друга.
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАТО лае пред портите на Русия по начин, който може да доведе до война. Браво на папа Франциск, който казва истината, за разлика от дезинформатори и фейкнюзаджии. безбожните хора истината не търсят...
49
4
 
2
 
! Отговори
Папа Франциск преди 1 година
Аз съм служител на сатаната!
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно прозрение на папата.
47
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПОПЕ ТАКА РУСНАЦИТЕ ЗАЩИТАВАТ РОДИНАТА СИ ОТ УКРОНАЦИСТИ ЕВРОФАШИСТИ И ТЕХНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ГОСПОДАРИ
46
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Папата е по-искрен от цяла Европа взета заедно. Войната беше провокирана, с цел военно-промишления комплекс и всички ивеститори в него да изкарат трилиони на гърба на данъкоплатците, и като страничен ефект, а унищожат Украйна и да фалират Русия. Фалирането на ЕС не знам дали е било част от началните цели, но нещата отиват натам.
45
12
 
4
 
! Отговори
До 42 преди 1 година
След разпада на империята на злото - СССР Украйна предаде своите ядрени ракети на Русия по настаняване на САЩ, които заедно с Русия станаха гарант на Украйна за нейната териториална цялост.Така, че тези митове, че САЩ иска да напада Русия са пълен ***!
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не останаха мюсюлмани за трепане та за това християните по между си.. То така става който нож вади от нож умира.
43
4
 
5
 
! Отговори
Rrr преди 1 година
такой же лжец как и вся европка. ваше мнение Россию уже не интересует. Россия делает то, что считает нужным
42
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната я започна САЩ опитвайки се да разположи и в Украйна оръжия, както вече направи с другите бивши соц.държави в Европа, обкръжавайки Русия с цел унищожението на Русия. Очевидно Русия нямаха избор и за да оцелеят трябваше да започнат специалната военна операция в Украйна.
41
8
 
6
 
! Отговори
3456 преди 1 година
До Анонимен 41. Това е продължение на студената война. ВСВ беше продължение на първата, загубилата ПСВ Германия не се примири и Хитлер започна ВСВ. Загубилия студената война СССР не можа да се примири , че вече не е велика сила , а рагионална и Путин започна украинската война. Историята се повтаря
40
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕЩО СПИРАТ "ПОМОЩИТЕ" ЩОТО НЕ ДОСТИГАТ ДО КЪДЕТО ТРЯБВА. "КАЛИБРИТЕ" И "КИНЖАЛИТЕ" ГИ "ИЗЯЖДАТ" ОЩЕ ПО ПЪТЯ.
39
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 37 - Не, това е продължение на ВСВ защото тогава нацистите не бяха изтрепани, сега Путин ще ги довърши.
38
6
 
12
 
! Отговори
дяконЪ преди 1 година
Светият отец да си гледа скандалите със светите педофили и в Северна и в Южна Америка и в ЕС.Католицизма е свързан с изотзадзе за съжаление религията изкривява реалността и бог е високо, а царя е далеко ...всъщност Царя си дойде, поприватизира и си гледа рахата и раята.....63:0.01(в лазарета 63 (укро-католици и от тях един поляк се срещнаха с бог :0.01 - (безименен пръст ляв крак...ще мине като на куче)Скоро Одеса
37
4
 
17
 
! Отговори
ПАПА ФРАНЦИСК преди 1 година
Се осъзнава ПАПА ФРАНЦИСК казва истината. А вие които произвеждатЕ и продавате оръжия се за мислете. И вие които поддържате бай-дън и зельо се за мислете. МОГО ТОЧНО. ДРЪНКАТОРЪЖИЯ ПРЕД ДОМА ТИ А ТИ СПИШ. НЕ СТАВА.
36
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дайте на неадекватен човек оръжие и чакайте резултати. Особено ръководител на подобна държава използваща суровините си за прокарване на интереси.
35
24
 
7
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 година
И к'во намеква папата, че путин освобождава Украйна, пък те смело се съпротивляват ?!___Украйна не е станала член на НАТО, така че агресията на рашиститие е необоснована !!!___Освен това рашистан ГРУБО погази договорът от Будапеща 1994 и то още през 2014 !!!___русия е агресор, сравним с нацистка Германия и трябва да бъде УКРОТЕН, иначе ни чака ТСВ !!!
34
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аржентинския папа не е наред. Още преди да стане папа, кръга от римокатолически свещенници го обявиха агресор и луд. Този по-опасен и от нацистите от Азов!
33
5
 
28
 
! Отговори
Размисъл преди 1 година
Точно в добрият тон, папата намеква, защо точно там започна конфликта. Оставаше да беше припомнил, къде бадъна беше в последните няколко години, и къде е синът му сега. Защо една от най-мощните финансови фирми е точно тяхната при укрите, и пъзелът се нареждаше окончателно. Няма случайни работи.