Папата: Войната в Украйна може и да е била провокирана

Франциск осъди свирепостта и жестокостта на Русия
14 юни 2022 12:00, Елка Василева
61
Папата: Войната в Украйна може и да е била провокирана
Снимка: архив, БГНЕС

Папа Франциск за пореден път разкритикува Русия за действията й в Украйна. Светият отец каза, че руските войски са брутални, жестоки и свирепи и похвали, по думите му, смелите украинци за това, че се сражават за оцеляването си, предаде Ройтерс.

Още по темата
Но в хода на разговора си миналия месец с главни редактори на йезуитски медии, публикуван днес, Франциск също така казва, че ситуацията не е чернобяла и войната „може би по някакъв начин е била провокирана“.

Осъждайки „свирепостта и жестокостта на руските войски, не трябва да забравяме истинските проблеми, ако искаме те да бъдат решени“, казва Франциск, като включва оръжейната индустрия сред факторите, които са стимул за войната.

„Вярно е също, че руснаците си мислеха, че всичко ще свърши за седмица. Но сметките им не излязоха. Те се сблъскаха със смели хора, с хора, които се сражават за оцеляването си, които са го правили и в миналото“, посочва папата.

Франциск изтъква още, че няколко месеца преди президентът Владимир Путин да изпрати войските си в Украйна, той се е срещнал с държавен глава, който изразил опасения, че НАТО „лае пред портите на Русия“ по начин, който може да доведе до война.

В отговор Франциск казва, че „не виждаме цялата драма, която се разгръща зад тази война, която може би по някакъв начин беше или провокирана, или непредотвратена“.

Задавайки си риторично въпроса дали това го прави поддръжник на Путин, папата отговоря: „Не, не съм. Би било опростенческо и погрешно да се каже такова нещо“.
/БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
6
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Кво ме интересува, кво казал някакъв си папа. Той да гледа да не се появи някой нов Али Агджа... Да се прибира в поките си и да се моли за грешните си попове пeдoфили...
31
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
A добър ден. Цяло лято подводници и десетки кораби в черно море под носът на Путин си стреляха и тренираха уж. Никак не е провокация това. Що ги няма сега да си тренират още. Изнесоха се като фъсня в ***.
30
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво общо има православието? Това да не да религиозните войни от Средновековието, или географските открития с покръстване на местните? Никоя религия не призова за война, а се тълкува удобно от властниците да водят войни.
29
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РФ не иска да ескалират нещата, гответе за военна операция като на Петър Първи,продължила 21 години, 30 годоини обработваше запада поколения украинци, ще е нужно доста време да се поправят нещата, но един път тръгнали,ще се до стигне крайната цел,обединение на Православието.
28
16
 
12
 
! Отговори
Любо преди 1 година
Абсолютно провокирана война. Няма как някаква си Украйна да може свободно да избира как иска да се развива и в кой съюз иска да участва. Ами от къде на къде? Не знаят ли, че така ще провокират ордите на Мрака и мюсюлманския брадат сол-таш*к а Путин, който му крепи мъдете да не паднат? Прав е папито. Свободата провокира!
27
4
 
19
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Този откри топлата вода.
26
0
 
12
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Ееее, щом може...
25
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо ново не е научено от последна световна война с много жертви и разрушения в Европа.
24
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Папата християнин ли е или антихрист. Християните са милосърдни и никога не одобряват войната, отричат я и са мъченици за мир. Ако те ударят по едната буза, подай си и другата. Да четете нещо подобно тук казано от папата? Християнин ли е папата или антихрист?
23
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Папата да не би да адвокатства на Путин? Да се търсят оправдания за неадекватното поведение на взел се за съвременния Петър I и то от папа дето се има за представителя на Господ на земята?! Няма оправдание за отнемането на човешки животи чрез война в 21 век, след двете тежки такива преди време в Европа. А папата да си припомни кръстоносните походи, особено походът на децата. Пари и власт, пък оправдани с вяра.
22
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Байдън изкара ватиканската марионетка да свърши малко работа. Да сте чули Ряпата да осъжда американската агресия в Близкия изток или бомбардираната болница в Кундуз?
21
8
 
22
 
! Отговори
Асан преди 1 година
НАТО лае пред портите на Русия по начин, който може да доведе до война. Бий сега тоя бесен пес НАТО :)))
20
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едните смели а другите жестоки... А какви са украинците от гледна точка на Донецк и Луганск?
19
3
 
14
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Майната му на папата той у казармата не е ходил :)))
18
7
 
1
 
! Отговори
читалище заря преди 1 година
До Анонимен17 днеска поддържащия пак ли е xюмнето с килийно? не харварТ, БОКФАР сме завършили, кьопек
17
10
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До Отегчен оценката на държави като сърбия и русия, изобретили собствена религия, и ползващи църковен календар, "изобретен" от сръбски математик, е една - схизматици и еретици.
16
26
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ПАПА ФРАНЦИСК: ВОЙНАТА БЕШЕ ПРОВОКИРАНА С ТОВА, ЧЕ УКРАЙНА ОТКАЗА ДА ПРЕДАДЕ ДОБРОВОЛНО ТЕРИТОРИЯТА СИ НА КОМУНДЕЛИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ!
15
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо да зове за мир тръгнал да насърчава укрите да воюват. Какъв "свят отец" е тоя клоун бе, под лога отвсякъде.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"ама ойрото в рублички нали ?за газчица" _____________________________________ Само след дни ни предстои да наблюдаваме огледалния вариант "рубли в ойро". Русия заяви, че има достатъчно пари да си плаща външния дълг и ще го плаща в рубли, а инвеститорите да си отварят сметки в руски банки и да си превръщат рублите в официалните валути, в които е отпускан дългът.
13
4
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До Анонимен3 седни си, две. според християните, тоя несретник е еретик и трябва да гори на кладата, до гундяев и сърбина.