Родните дини останаха на полето, гръцките заливат пазара

Разходите са скочили с 30-40% при двойно по-ниски изкупни цени
141
Родните дини останаха на полето, гръцките заливат пазара
Снимка: Pixabay

Тонове дини останаха по полето заради липса на пазари. Евтина гръцка продукция измества трайно родното производство. Няма контрол на вноса от страна на държавата, разходите са скочили с 30-40% при двойно по-ниски изкупни цени. Такава е равносметката в разгара на лятото на Янко Янев, един от големите производители в Любимец, предаде БНР. Той обработва 110 дка площи, засети със сортовете „Соренто“ и „Романза“.

Стопанинът, който е в бизнеса от 10 години, разказа, че през миналата година изкупната цена на дините е била 30 стотинки за килограм, а сега е 10-15 стотинки. Той пресмята, че средните разходи за декар възлизат на 1000 лева, което означава, че изкупната цена за килограм трябва да е поне 25 стотинки, а сега се продава на загуба.

Въпреки сложната ситуация в сектора Янев успява да реализира около 500 – 600 тона собствена продукция на вътрешния пазар, основно по борсите в Пловдив и Пазарджик, при среден добив 5 тона от дка.

"В София няма дини от Любимец, няма родно производство, всичко е от Гърция от години. Къде са търговските вериги, къде е държавата", пита стопанинът.

Евросубсидиите за производство на плодове и зеленчуци у нас са изключително ниски. В същото време в съседна Гърция получават много повече средства от ЕС за развитие на сектора, подчерта Янев.

Събеседникът акцентира и върху друг сериозен проблем, за който държавата нехае. Той е един от малцината регистрирани земеделски производители в Любимец, като в същото време има много други в сивата икономика, които "нито плащат данъци, нито осигуровки".

Някога сладките дини и пъпеши бяха запазена марка за плодородните земи на Любимец и основен поминък за местните хора. Днес ситуацията е коренно различна. Пъпеши почти не се отглеждат, а бизнесът с дини става все по-труден. Янко Янев обмисля да намали наполовина обработваемите площи догодина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още по темата: дини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До готин ходи да отглеждаш дини ,като мислиш че се изкарват много пари. Кажи това и на земеделците от кюстендилско дето почнаха да си режат дърветата
107
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 114 и 115 на глуnaви ли се правите или в чуждото канче се смята лесно. Забравяте да сметнете че от Тея пари трябва да плати данъци, да обработи земята, да подготви разсад,да плати заплати,да полива и да натори . Всичко това са разходи. И за декар ако УНСС взимат 20лв субсидия в Гърция взимат да речем 50 евро. И ето от къде малаките почват да правят дъмпинг на нашите цени
106
3
 
1
 
! Отговори
Берта преди 1 година
Ja, ja. Wunderbar. Ние чистачките в Бундесбанк получаваме 5к евро или 10 хил. лева на месец, тоест колкото българските програмисти. Дори бай Тошо си призна че "гениалните" компютри Правец едно време бяха крадена технология от американците ( Apple II ).
105
3
 
1
 
! Отговори
Готин преди 1 година
Та значи! Гръцките дини убивали пазара на нашите производители. Та, на този са му малко 140 000 лева за един сезон, а на гръка са му достатъчно и по малко от това. Хем гърците са свикнали на по-големи заплати, хем взимат по малко пари за продукцията си. Значи! Нашенците или са много алчни, или много мързеливи. А, тези разходи дето ги е посочил за декар, са пълни глупости. Ние доматите ги ядем с колците. Нали!
104
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че кое му е малкото????? 100 000 лв. от 100декара земя.....айде стига сте се оплаквали....
103
2
 
2
 
! Отговори
До 111 преди 1 година
Българските програмисти получаваме колкото немските такива. Далеч ти е представата за доходите ни. Между 8к и 10к лева средно нетни възнаграждение как ти се струва?
102
6
 
4
 
! Отговори
Ханс преди 1 година
Българските програмисти са добре платени и получават колкото германските чистачки. Заплатите в България са ниски защото никой не иска да инвестира в мафиотска държава по руски модел, която утре може да ти открадне завода или хотела.
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 109 "Основния проблем на производителите е, че отказват да станат и търговци" Да... После се оплакваме, че у нас всеки билч специалист по всичко... Пък ей на, виж, че се налага да е така! Само дето като някой е специалист по всичко, тогава и работи наполовина по всичко и не е ефективно. Но иначе си прав, налага се да са и търговци...
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 108 Да ги продават на пазари, до които имат достъп. Или да се кооперират с други дребни производители и да правят търговски обекти, в които да ги продават. ИЛи да търсят малки търговски обекти на други, на които да ги продават. Основния проблем на производителите е, че отказват да станат и търговци, или поне да се научат как да търсят търговци за стоката си.
99
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Реален случай Хубаво де, а кво правим с проблема на дребните производители, които си изхвърлят дините? Да си дойдем на думата все пак.
98
1
 
2
 
! Отговори
Реален случай преди 1 година
До 103 Точно тия с Майбасите нищо не изхвърлят, макар че и те понякога реват за субсидиите. Затова казвам, че си управляват земеделието като фирма - не пропускат да реализират и най-малката полза. Има някои като тоя с дините, дето пишман ще стане, но да се показва какво магаре е. И разбира се, това няма нищо общо с дребните земеделци, от името на които този НЕдребен земеделец си позволява да говори.
97
0
 
2
 
! Отговори
R2D2 преди 1 година
Доган се налива с водка по цял ден, самотно в сараите и си говори: "Аз съм велик политик, аз съм велик бизнесмен, аз съм велик архитект, аз съм пазител на етническия мир..." А реално е една дърта пръдня която позволи да му откраднат партията под носа.
96
4
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Тези с Майбасите са зърнарите които точат пари от Брюксел. В България няма капитализъм а по-скоро феодализъм. Но американците изгониха въшливите руснаци от България. Така че най-доброто предстои.
95
0
 
4
 
! Отговори
Димитричка преди 1 година
Корупцията тръгва от Брюксел, така че най-корумпирани са фон дер Лайен и останалите евро-пиявици. Например това безумие "къщи за тъщи"... няма нищо общо със земеделието. Брюксел не контролира нищо за да насърчи кражбите и корупцията. И накрая се правят на изненадани: "ама то май някои хора са злоупотребили с европейските пари". Англичаните затова се махнаха от Брюкселската ***.
94
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 101 Управляват земеделието си като фирма и затова накрая си изхвърлят продукцията, защото не могат да я продадат, а с парите си купуват Майбах! Ама разбира се, логично е! Как не се сетих! Добре, че ме просвети!
93
2
 
5
 
! Отговори
Станчев преди 1 година
Искам да насърча младите хора да емигрират на запад, където ще получават не 400 евро, а 2400 евро на месец. А ако са добри в професията си ще получават и 3400 евро. Никога не е късно да се махне човек от тази имитация на държава.
92
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
99 После не се чудете, че всичко е батак. В общи линии, обобщението ти няма абсолютно нищо общо с написаното от мен. 1) казах, че тия с Майбасите са повече бизнесмени отколкото земеделци, защото управляват земеделието си като фирма. 2) Майбасите си ги купуват с печалбите, а не със субсидиите 3) аз лично не съм писал абсолютно нищо такова за "земеделците" (и за двете ти смешни "твърдения"). Мила родна картинка е целия ти пост, в което не успя да уцелиш ЕДНО нещо да напишеш вярно ...
91
1
 
3
 
! Отговори
Джо преди 1 година
Един от хората които съсипаха българското земеделие е Бойко Борисов /и Доган/. Внасяха 20-30 години контрабанда зеленчуци без да се обмитяват и така убиха българските производители. България се "развиваше" по руски модел 80 години и затова станахме почти африканска държава /предимно старци щото младите избягаха/.
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 97 Значи да обобщим: казваш, че е правилно парите от евросубсидии се дават вместо на земеделци, на бизнесмените да си купуват Майбах с тях, а земеделците да си гледат работата и да фалират щом не са бизнесмени и не искат Майбах? Мила родна картинка...
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е , заради сбърканата политика по земеделие , от години назад ! Никъде няма , като българските плодове и зеленчуци ! Ако и това не съхраним , ще ощетим, децата и внуците си и ще ги лишим да познават , вкусът на родното! За това , тази лаборатория на Капитан Андреево , трябва да се заличи със земята ! Тези ни изтровиха и поколенията , само и само да се нагушкат с милиони на месец .