Изследване: Дъждовната вода по Земята е опасна за пиене

Открити са опасно високи нива на "вечни химикали"
8 авг 2022 21:30, Анисия Иванова
52
Изследване: Дъждовната вода по Земята е опасна за пиене
Снимка: БГНЕС

Според нови изследвания почти навсякъде по Земята дъждовната вода съдържа опасни нива на "вечни химикали".

Пер- и полифлуороалкилните вещества (PFAS) са голямо семейство химикали, създадени от човека, които не се срещат в природата. Те са известни като "вечни химикали", тъй като не се разграждат в околната среда.

Те имат незалепващи или отблъскващи свойства, така че могат да бъдат открити в домакински предмети като опаковки за храни, електроника, козметика и кухненски съдове.

Но сега изследователи от Стокхолмския университет са ги открили в дъждовната вода в повечето места на планетата - включително в Антарктида. Няма безопасно място, където да избягате от тях.

Безопасните препоръчителни нива за някои от тези вечни химикали са намалели драстично през последните две десетилетия поради новите познания за тяхната токсичност.

"През последните 20 години се наблюдава поразително намаляване на препоръчителните стойности за PFAS в питейната вода", казва Иън Кузинс, водещ автор на изследването и професор в катедрата по науки за околната среда в Стокхолмския университет.

За едно от добре познатите вещества - "причиняващата рак перфлуороктанова киселина (PFOA)", препоръчителните стойности за водата в САЩ са намалели 37,5 милиона пъти.

"Въз основа на последните американски насоки за PFOA в питейната вода, дъждовната вода навсякъде би била оценена като опасна за пиене", казва той.

"Въпреки че в индустриалния свят не пием често дъждовна вода, много хора по света очакват тя да бъде безопасна за пиене и тя захранва много от нашите източници на питейна вода."

Рисковете за здравето от излагането на тези вещества са широко изследвани. Учените твърдят, че те могат да бъдат свързани с проблеми с плодовитостта, повишен риск от рак и забавяне на развитието на децата.

Други обаче твърдят, че не може да се докаже причинно-следствена връзка между тези химикали и влошеното здраве.

Въпреки това и в резултат на новите изследвания някои призовават за по-строги ограничения за PFAS.

"Не може някои малцина да извличат икономически ползи, докато в същото време замърсяват питейната вода на милиони други и причиняват сериозни здравословни проблеми", казва д-р Джейн Мюнке, управляващ директор на Фондацията за опаковане на храни в Цюрих, която не е участвала в проучването.

"Огромните суми, които ще струва намаляването на PFAS в питейната вода до нива, които са безопасни, въз основа на настоящите научни познания, трябва да бъдат платени от индустрията, произвеждаща и използваща тези токсични химикали." Според нея времето за действие е сега. /БГНЕС, Евронюз


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълни глупости и щуротии пишете. Ами опасна е, но не за пиене, а при наводненията които стават заради запечатва нето на земята с асфалт, цимент и др. Тя не може да си намери жиците на потоците в земята, щото не може да попие, а седи отгоре. Има цели градове запечатани.
46
1
 
6
 
! Отговори
всеки ден преди 1 месец
като ви чета статиите, се чудя как съм още жив, като трябваше да съм умрял преди 15 години. Като тея вечни химикали, вдигннаха числото на 16.
45
1
 
5
 
! Отговори
Антиконти преди 1 месец
Хлъц!
44
3
 
6
 
! Отговори
Мдаа преди 1 месец
Еми така ще е - всяко *** в найлонче. Едно време продавачката пише на предния сметката с химикалка на амбалажната хартия, после ти сложи сиренето отгоре, плюнчи пръста да отлепи листа хартия в ъгълчето и после ти увие сиренето. До вкъщи хартията е полуразложена от водата. Махаш, измиваш химикалката от сиренето и го слагаш в метална тенджерка с вода или направо в чиния ако е малко и ще се изяде бързо. Нямало хигиена ама не сме умрели да ви кажа. И дъждовна вода съм пил, а сега валят жълти ***
43
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Веднага либерастията да обяви война на водата, водата е виновна за глобалното зтопляне!!!
42
4
 
2
 
! Отговори
Fool преди 1 месец
До 42 Анонимен. Спокойно индивиди като теб могат да дръпнат по чаша сода каустик и да намалят нуждата от такива химикали драстично :)
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То всичко е вредно.Животът е вреден!
40
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредната порция "научна простотия " ! Писна ми от длупостите Ви напук ще пию само дъждовна вода и да видим пък какво ще стане - Освен дъждовете от които се пълнят водоемите , снега и той ли е отровен , ще спрете ли да ходите на ски , Вие каква вода пиете - Йде сиктир с лъжите и всяването на психози ! Като ще се мре да се мре и Вие "учените" няма да сте вечни !
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До От Вселената__ А КАКВО ЗА ЕВРОПА ДЪЩЕРЯТА НА ФИНИКИЙСКИЯТ ЦАР АГЕНОР?!
38
1
 
2
 
! Отговори
…!! преди 1 месец
Пер- и полифлуороалкилови вещества - PFAS са синтетични химикали, използвани в съдове за готвене с незалепващо покритие, като тефлонови ***, както и в дрехи и опаковки за храни и напитки. Все повече се използват във водоснабдяването. Фталатите се използват в продукти за лична хигиена, козметика, както и в преработката на храни и детски играчки.Кемтрейлс:тежки метали-барий, кадмий,алуминий,титан, стронций, литий и др. - затъмняване на слънцето
37
4
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 1 месец
До 36 Анонимен? Ти знаеш ли от къде идва думата "Европа"? От Орфей Родопееца Канос! От думата "Орфей" от дясно наляво прочетена от египтените. -> Йефро -> Йевро -> Йевропа -> Европа. Първо Европа се е появила на картата на земята между планината Родопи и село Византия преди да стане Константинопол.
36
5
 
4
 
! Отговори
Видял преди 1 месец
Саудитска Арабия плаща на юса за засяване на небето всяка година минимум 10 милиона долара. Тази година не знам колко са платили за засявка със сребърен ходите, обаче валя в пустинята удави им и козите и агнетата....те не са виждали такива реки от стотици години. Да не се чудите къде е водата. Който плаща има!!!
35
5
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 1 месец
Миналата година с една прахосмукачка, за по лесно, напълних пластмасови бутилки с вода от един гьол и го дадох по магазините за продан! Оказа се че е, имало даже и опашки за мойте бутилки пълни с вода от гьола!
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доктор Радева казала на Рашков, че водата е само за миене. Дъждовната вода е за чистачите на колите. Някои си мият косите, но е риск..
33
4
 
5
 
! Отговори
Гадните преди 1 месец
Ханмериканци ни изтровиха всичко с техните химии от самолетите.НЕЗНАМ ЗАЩО НА ПОВЕЧЕТО *** ИМ СЕ СТРУВА ПРОСТО КОНДЕНЗ ХА ХА КОНДЕНЗИРАЛИ СА ВИ МОЗЪЦИТЕ С ТЕЗИ ВАКСИ И КОВИДИ.НЕ Е МНОГО ТРУДНО ДА СЕ ВИДИ,ЧЕ Е ТАКА!
32
1
 
6
 
! Отговори
Ще спре ли... преди 1 месец
...производството на виски Джак Даниелс, защитени ли са изворите в Тенеси, от които единствено се ползва изворна вода за правене на прочутата напитка. На почивка в Каварна научих за сребърната чешма, от която султана в стари времена е пълнил бъчви за производство на мастика. Сега май не смеят да пият от нея, защото карстовите извори в околността са замърсени. Сведенията на тая статия приемам 50на 50.
31
4
 
9
 
! Отговори
От Вселената преди 1 месец
Хората се молят на Бога да завали дъжд, че навсякъде е суша, а тия изследователи казват, че дъждът е вреден!
30
4
 
6
 
! Отговори
От Вселената преди 1 месец
Единствената вода, която не е дъждовна е водата в главите на продавачите на вода в пластмасови бутилки!
29
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че то ако някой си мисли,че водоемите извират от земята и дъждовна изобщо няма греши!-:)))99%от водата във водоемите е само и единствено дъждовна!!!
28
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия нещо май ни карат да си купуваме вода в пластмасови шишета, за да се разболеем по-лесно.