Още един вирус прескочи от животно на човек в Китай, задава ли се нова пандемия?

Това може да е „върхът на айсберга“ за неоткрити патогени
14 авг 2022 22:15, Нели Христова
101
Още един вирус прескочи от животно на човек в Китай, задава ли се нова пандемия?
Снимка: БГНЕС

Нов хенипавирус, открит в Китай, може да бъде „върхът на айсберга“ за неоткрити патогени. Към момента заразените са десетки, но поради бързото му предаване той ще бъде наблюдаван. Възможно е от него да тръгне следващата световна пандемия, твърдят учените, цитирани от CNN.

Вирусът, наречен Langya henipavirus, е заразил близо 30 фермери, като към момента се смята, че той е предаден на хората от земеровки - малки бозайници, подобни на къртици, срещащи се в голямо разнообразие от местообитания.

До сега няма регистрирани официални смъртни случаи от вируса, но 35 несвързани помежду си пациенти са били приети с треска в болници в провинциите Шандонг и Хенан между 2018 г. и 2021 г.

„Изключително подценяваме броя на тези зоонозни случаи в света и това (вирусът Langya) е само върхът на айсберга“, каза експертът по нововъзникващите вируси Лео Пун, професор в Училището по обществено здраве към Университета на Хонконг, който не е участвал в последното проучване.

Изследователите отбелязват, че новият патоген е много подобен на вируса Нипа. Най-честите симптоми са висока температура, слабост, кашлица, анорексия, мускулни болки, гадене, повръщане и главоболие.

Досега е известно, че два вида хенипавируси заразяват хората - вирусът Нипаи вирусът Хендра. Заболяването може да протече както в асимптоматична форма, така и под формата на тежка респираторна инфекция с фатален изход.

Смята се, че прилепите са естествен резервоар на тези два вируса в дивата природа.


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
2
 
! Отговори
…!! преди 1 месец
Малейиии!
78
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да плоската всичко,що видят и после вирус имало!!!Ще има ами, нали трябва да намаляват,че вече няма как да се изхранват!Много станаха!
77
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Балъци вече няма, поне в България. Колкото успяхте да излъжете досега с измислената си пандемия толкова. Друг път няма да ви се получи. Бъдете по оригинални.
76
0
 
4
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
#17,ч3 Хинини в дози, които надминаваха смъртоносните за стари хора и с упойка и маркуч в гърлото (което само по себе си убива за повече от 48 часа). Да не говорим за ефекта на маската, която плаши, спира общуването и постоянно напомня че могат да те лишат от свобода. И тъй като това беше по-добро и от ядрена бомба и постави света в ръцете на Китай, видяха че за Китай е добро и на седмия ден го наложиха на света, използвайки Тедрос.И естествено, като е добро за Китай, защо да не повторят
75
0
 
3
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
#17,... а нивото на заразяване стана както Тедрос го каже. И също и мерките и процедурите за лечение, както и задължителността на същите с малки уговорки, ако се поставят от СЗО. И така например в Юхан започна пандемията, не много по-смъртоносна от грип, при която бяха затворени всички в Юхан по къщите си, не им се даваше да напускат града, освен ако не летят извън Китай, защото международното летище бе отворено. Лекуваше се с домашен или болничен арест, хинини и упойка с маркуч в гърлото.
74
0
 
3
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
#17Не е от това че китайците летят. Просто китайците нямаха сметка от пандемии и епидемии. Защото такива събития при предишния шеф на СЗО се решава ха много просто: като Еболата. Затваряне на района, в който е възникнала инфекцията, изолиране на всяко село с него ако трябва със сини каски и изчакване докато изчезне.След като с решаващата китайска подкрепа бе избран комуниста етиопец Тедрос за шеф на СЗО (с 5 висящи дела за измама при епидемии), правилата за пандемия се промениха леко по леко, като голямата смъртност изчезна като критерий за пандемия, а нивото на заразяване стана както Те
73
0
 
6
 
! Отговори
Unknown преди 1 месец
Ей не се отказаха с тея експерименти мааа им .......
72
0
 
1
 
! Отговори
до 80 преди 1 месец
тез украински лаборатории в китай ли са? Ба си мало умното съждение
71
0
 
2
 
! Отговори
ако е само преди 1 месец
1 прескочил може би сме ок. Ама що все в китай се прескачат се чудя?
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"До сега няма регистрирани официални смъртни случаи от вируса," ->"Заболяването може да протече както в асимптоматична форма, така и под формата на тежка респираторна инфекция с фатален изход. " .... "два вида хенипавируси заразяват хората - вирусът Нипаи вирусът Хендра. "новият патоген е много подобен на вируса Нипа -" Няма смъртен случай ,но води до инфекция със смъртоносен край ,уж два вируса ,а се цитират 3 (освен ако не е печатна грешка ,но затова път нали има редактори :)))) .
69
1
 
12
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
Дявол да го вземе, пазарите за животни си съществуват в Китай от стотици години. И никога досега не е имало проблеми с някакви вируси, че и пандемии. Как пък точно сега, през третото десетилетие на 21 век, изведнъж се появиха такива вируси, които да застрашават целия свят? Някой учен беше изчислил, че вероятността да се появи такъв вирус по естествен път е едно към 43 квинталиона (1:43.10^18). Така че - лабораториите по генно инженерство работят.
68
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой трябва да им каже да използват презервативи при секс със животни!
67
2
 
6
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 месец
Щом ядат земеровки , така ще е . След Ухан няма никаква промяна в Китай, да не ядат гнусотии.
66
0
 
6
 
! Отговори
хепаидиоти преди 1 месец
Ай стига уа, то ощи тъз не е преминала, чи новичкъ съ задава!
65
1
 
9
 
! Отговори
I gogo преди 1 месец
Моля, моля!!!!Да ги нямаме такива, чакайте да приключи кромида и тогава обявявайтенова пландемия. Ко стана с неустановения хепатит и монкейпикса?
64
3
 
9
 
! Отговори
давайте преди 1 месец
всички психясали и на грантове да се пробват за : световната конспирация, Бил Гейтс, американски лаборатории, и разбира се--Русия като страж на мира и разкриваща всички конспирации....Понякога се питам все пак, защо сте толкова предсказуеми и елементарни?Защото трябва да лъжите, а лъжата винаги се разбира............А сега, дерзайте, ребята!
63
5
 
17
 
! Отговори
Още преди 1 месец
Още ли вервате ??
62
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тиа китайци да се земЪт у рЪце чеееееее ми писнА от тех!!!
61
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вярвам лабораториите в украйна нямат нищо общо
60
7
 
17
 
! Отговори
Хахаха преди 1 месец
Китай трябва да бъде карантиниран зо поне 100г.Аман от тези мръсни жълтури, ядящи абсолютно всичко.