Спряха реактор на Запорожката АЕЦ поради руски обстрел

Руските сили унищожават украинска "диверсионна група"
1 сеп 2022 12:08, Елка Василева
176
Спряха реактор на Запорожката АЕЦ поради руски обстрел
Снимка: архив, БГНЕС

Един от двата работещи реактора в Запорожката АЕЦ е бил изключен поради руски обстрел, заяви украинският оператор "Енергоатом", цитиран от Ройтерс.

Още по темата
"Поради поредния минометен обстрел от страна на руските сили срещу Запорожката АЕЦ беше задействана системата за аварийна защита и пети блок беше изключен", написа "Енергоатом" в "Телеграм".

Операторът добави, че шести блок продължава да работи и да захранва атомната централа с електричество за собствените ѝ нужди.  

Междувременно министерството на отбраната на Русия заяви, че украинска "диверсионна група", която по думите му е акостирала близо до контролираната от Русия украинска АЕЦ "Запорожие", се унищожава с помощта на хеликоптери, предаде Ройтерс, позовавайки се на руската агенция Интерфакс.

По информация от министерството групата е извършила атаката с два плавателни съда, които вече са били потопени, съобщи държавната агенция РИА Новости, цитирана от БТА.

Репортер от Ройтерс, който се намира близо до централата в контролирания от Русия град Енергодар,  съобщи за повишена военна активност, включително движение на военни и прелитания на хеликоптери. Той добави, че жилищна сграда е била поразена от обстрел, което е принудило хората да се скрият в мазетата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
7
 
23
 
! Отговори
ЕС Мисирка преди 1 година
Ние не лъжем. Но винаги скриваме истината. Европейски ценности все пак.
23
3
 
15
 
! Отговори
gogo преди 1 година
***, недей мале писа глупости, оти ще ти спра стипендията.Виж на картата първо къде е т.нар. десант на 60 маймуни /с две надуваеми лодки/, после виж къде е централата, след това - кой я държи /защото няма ама абсолютно никаква логика да удряш по своите когато МАГАТЕ мисията е там, пък и не само тогава/.А сега, помисли колко хора те псуват в момента и дали да продължаваш.
22
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците трябва да бъдат изтребени до крак. Няма жени деца и т.н. всичко под ножа. Егати пуумярите.
21
6
 
26
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
ОТ КОЗЯК СЪВСЕМ СА СИ ЗАГУБИЛИ АКЪЛА.ЦЕНТАРАЛАТА НЕМ Е ПРЕВЗЕТА ПРЕДИ МЕСЕЦИ ОТ РУСИЯ,ХЕМ Я БОМБАРДИРАТ?ЛЪЖЕТЕ ПО СМИСЛЕНО ЗАЩОТО СТЕ СМЕШНИ И ЖАЛКИ.
20
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вдв са смазани Давидов брод е в Украински раце много убити рос гвардеци взети в плен 80 ватника от лугадонцуте
19
26
 
5
 
! Отговори
готвач преди 1 година
До рашистанските троляци - в ресторанта на пасольството са пуснали кифтета за 15 стотинки бройката. Отивайте, докато Мутрафонова не ги е изяла, че е заслабнала в последните седмици.
18
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЛЪЖИ,ЛЪЖИ И ПАК ЛЪЖИ.
17
3
 
22
 
! Отговори
Брадвата преди 1 година
Електроне, ако руснаците действително искат да стане авария кво по-лесно от това да спрат охлаждането на някой реактор?! Що ше се мъчат да обстрелват? Кажи къде ти е логиката.. или така са ти казали да мислиш
16
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тия им е все едно какво ще става. И АЕЦ-а ще гръмнат, като едното нищо. Важното е руснаците да набедят.
15
2
 
22
 
! Отговори
ХА ХА ХА! преди 1 година
Само това посно съобщенийце ли ви се изцеди? Случката е достойна за фестивален екшън! Зеленските човечета са се надявали да превземат централата до идването на комисията която да фиксира събитието. Комисията минала преди това през Киев и обяви че щяла да остави представители за постоянно - сега да видим дали ще се отметнат!
14
5
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Още от Сирия се чудя, защо някой ще върши глупости за да обвини врага, след като световните организации вярват на врага и думичка не искат да чуят, в случая от Русия Няма логика като лудите Русия да повтаря едно и също в опит да постигне различен резултат, а именно да убеди противника в правотата си.
13
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правят римейк на разпадането на Ссср Украйна афганистан комика Рейгън е комика Зеленски ЗАЕЦ е ЧАЕЦ.за толкова тапи ли ни взимат ЦРУ или те са толкова тапи че не могта да измислят нищо другоА аз аз с научните си трудове съм се обезсмъртил отдавна
12
5
 
17
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Млати Володя до девето колено това долно нагло укренско котило нацяги... ===)))
11
3
 
34
 
! Отговори
Аман от лъжи преди 1 година
Аман бре ...... Руснаците владеят централата и те я обстрелват....... Знаете че лъжите се трупат на децата ви нали.
10
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брутално фалшиви новини
9
36
 
2
 
! Отговори
електрон преди 1 година
Как да няма причина руснаците да обстрелват АЕЦ-а. Че нали това е най-лесният начин, ако стане авария, да обвинят украинците за нея. Пък така и пречат на тези от МААЕ да стигнат до централата. Защо руснаците обстрелват маршрута на МААЕ паралелно с централата? И защо им се привиждат "диверсионни групи" точно днес и точно по този маршрут. Хайде, слагайте минусите, но те няма да променят нищо. Рашистан изтича бавно и безславно в канала на историята и никой друг не му е виновен за това.
8
11
 
4
 
! Отговори
Рада Дълбоката преди 1 година
Тия па пияндурници не спряха да се самообстрелват....
7
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски всячески се пробва да откаже инспекторите на МАГАТЕ ама е късно - те вече пристигнаха на място. А да се вярва на украински заявления е... детинско.
6
5
 
49
 
! Отговори
Зевс преди 1 година
Мисирките без проверка пишат каквото им пуснат от ЕС или от щаба на Зеления.
5
5
 
44
 
! Отговори
Bai Dun преди 1 година
Мерси за пропагандата !!!