Спряха реактор на Запорожката АЕЦ поради руски обстрел

Руските сили унищожават украинска "диверсионна група"
1 сеп 2022 12:08, Елка Василева
176
Спряха реактор на Запорожката АЕЦ поради руски обстрел
Снимка: архив, БГНЕС

Един от двата работещи реактора в Запорожката АЕЦ е бил изключен поради руски обстрел, заяви украинският оператор "Енергоатом", цитиран от Ройтерс.

Още по темата
"Поради поредния минометен обстрел от страна на руските сили срещу Запорожката АЕЦ беше задействана системата за аварийна защита и пети блок беше изключен", написа "Енергоатом" в "Телеграм".

Операторът добави, че шести блок продължава да работи и да захранва атомната централа с електричество за собствените ѝ нужди.  

Междувременно министерството на отбраната на Русия заяви, че украинска "диверсионна група", която по думите му е акостирала близо до контролираната от Русия украинска АЕЦ "Запорожие", се унищожава с помощта на хеликоптери, предаде Ройтерс, позовавайки се на руската агенция Интерфакс.

По информация от министерството групата е извършила атаката с два плавателни съда, които вече са били потопени, съобщи държавната агенция РИА Новости, цитирана от БТА.

Репортер от Ройтерс, който се намира близо до централата в контролирания от Русия град Енергодар,  съобщи за повишена военна активност, включително движение на военни и прелитания на хеликоптери. Той добави, че жилищна сграда е била поразена от обстрел, което е принудило хората да се скрият в мазетата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво става със мащабното контранастъпление на нацистите ? Нещо май не ви изнася да информирате за това ?
43
2
 
20
 
! Отговори
j преди 1 година
ся... информацията, която започна да цилкулира в укаринските телеграм канали е следната: потопени две баржи с по 140 човека всяка, плюс 50 души още чакащи в района на Никопол. От тези 320 души, 230 са обучени от в UK. Говори се и за няколко убити офицери от МО на Велкибритания. 4 до 6 украински офицери са в плен. Операцията е планувана от МО на Украйна и МО на UK....
42
3
 
19
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Идеята сега е да върнат мисията, да не стигне до АЕЦ и да не направят проверка. Укрофашистите нямат интерес мисията да стигне до ЗАЕЦ.
41
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе те руснаците от скука си играят на пейнбол. Разделили са се на два отбора, единия извън а другия във АЕЦа и се обстрелват но с истински патрони и бомби. Това щото нема укропитеци с които да си играят.
40
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
украинският оператор "Енергоатом" не е виждал централата половин година, но не му пречи за дрънка про сто тии
39
5
 
30
 
! Отговори
стига бе преди 1 година
Ставате смешниии и жалкиии с тези цитати на укрофашистите. За чий руснаците ще стрелят по себе си. В Украйна има и други АЕЦ, защо не стрелят по тях? Защото после Запорожката стрелят укрите повече заповед на краварите. С идеята ако стане авария, тя ще порази и други страни, които са членки на НАТО и така да задействат член 5.
38
3
 
18
 
! Отговори
до анонимен преди 1 година
"НЕ СВЪРШИХА ЛИ ДОЛАРИТЕ ОТ НПО СОРОС, ЗА ДА ЧУЕМ И МАЛКО ИСТИНАТА КАК УКРАИНА СИ ЗАМИНАВА КАТО ДЪРЖАВА" ---- Ааа, не май така! Борката Джонсън, старчето Джо и Борело казаха "до последния у.сраинец"
37
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
руснаците обстрелват другите руснаци а всу прави десант за да защити тия руснаци вътре от тия дето стрелят от вън! мисля е ясно
36
3
 
22
 
! Отговори
Азъ преди 1 година
Ама аз също не мога да хвана логиката в тия лъжливи новини. Руснаците владеят централата от месеци ... след като я владеят да си я обстрелват за кеф ли ??? От дЕк на деК :)
35
3
 
26
 
! Отговори
Вие видяхте ли преди 1 година
Откъде сте толкова сигурни че е "руски обстрел " ? А не е украински ! Все пак централата е под руски контрол. Сами ли ще се обстрелват ?!
34
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
егати пропагандата
33
3
 
12
 
! Отговори
... преди 1 година
Ей така едни други фашистти от СС нахлуват в едно радио в германския граничен град Глайвиц.6 есесовци преоблечени като поляци *завземат* радиото и обявяват в ефир *Глайвиц е полски.Да живее Полша*.Ад.Хит. е искал цяла европа да чуе.това става август на 1939,това *похищение* дава повод на 1септ.1939та Германия да нахлуе в Полша.Zeленския е ясен,ама защо вие ПИШЕТЕ глупости.Не знаете ли,че има КАРМА и всичко се връща?!?!
32
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоест руската армия обстрелва руските части който контролират централата? Поне кажете тия руснаци от централата стрелят ли обратно по техните? като ще ни забавлявате дайте поне докрай
31
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВСУ прави десант, опит да си върнат контрола, а те пишат руски обстрел... Съвсем за *** ни взеха !
30
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименЕ, то и над Мариупол се вееше
29
6
 
23
 
! Отговори
а, ся, де?! преди 1 година
Колко т-п трябва да бъдеш, за да печаташ статийки, че Руските ВС обстрелват себе си? Или може би, считате, че бг читателите са неимоверно т-пи и наивни, за да и повярват?
28
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ СВЪРШИХА ЛИ ДОЛАРИТЕ ОТ НПО СОРОС, ЗА ДА ЧУЕМ И МАЛКО ИСТИНАТА КАК УКРАИНА СИ ЗАМИНАВА КАТО ДЪРЖАВА
27
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
днесбг да се смееш ли да плачеш ли?
26
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До електрон - Абе, човек, на теб мозъкът ти май електронче по електронче е изтекъл нейде......Да ти имам логиката. Те са самоубийци руснаците, що да не гръмнат АЕЦ, така както са там. Ама първо и да се позастрелят малко, та да е по-истинско. О, сетих се, сигурно си колега на Зельо по сцена, та ти работи фантазията почти като неговата. (истинските актьори да не се засягат, за тях - респект).
25
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
над Авдеевка се вее Украинско знаме ... руска броне колона гори в херсон