Британците се прощават с Елизабет ІІ в Уестминстър

Британските медии предупреждават за 30-часова опашка
14 сеп 2022 08:49, Елка Василева
26
Британците се прощават с Елизабет ІІ в Уестминстър
Снимка: архив, БГНЕС

Ковчегът с тленните останки на кралица Елизабет Втора пристигна в Бъкингамския дворец във вторник вечерта, преминавайки през дъждовния Лондон, а тълпи от хора се наредиха по маршрута, за да зърнат катафалката и да си вземат последно сбогом с нея, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
Хората паркираха колите си по обичайно натоварен път, излизаха и махаха, докато катафалката влизаше в Лондон. В града хората се тълпяха на пътя и държаха телефоните си вдигнати, докато преминаваше ковчегът. Хиляди хора се бяха събрали пред двореца, викаха "Бог да пази кралицата!" и ръкопляскаха, докато катафалката завиваше около кръговото кръстовище пред официалната лондонска резиденция на кралицата и минаваше през портите от ковано желязо. Синът ѝ, крал Чарлз Трети, и други близки членове на семейството чакаха вътре.

Ковчегът пристигна в Лондон от Единбург, където за 24 часа 33 000 души преминаха мълчаливо покрай него в катедралата "Сейнт Джайлс".

Кралица Елизабет Втора - единственият монарх, когото мнозина в Обединеното кралство познават, почина на 8 септември на 96-годишна възраст след 70 години на трона.

Днес ковчегът с тялото на кралицата ще бъде транспортиран от Бъкингамския дворец до сградата на парламента, където всички желаещи ще могат да се сбогуват с нея. Погребалната процесия, по време на която крал Чарлз Трети и членове на кралското семейство ще последват катафалката, ще бъде съпроводена от артилерийски салют и звън на камбаната на часовниковата кула на Елизабет, по-известна като Биг Бен.

Траурният кортеж ще напусне Бъкингамския дворец в 13:22 ч. (GMT) и ще се отправи към площада пред парламента. Очаква се шествието да бъде наблюдавано на живо от десетки хиляди хора. В Уестминстър Хол - най-голямата зала в сградата на парламента, ковчегът ще бъде поставен на подиум, а духовният глава на Англиканската църква, архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби и ректорът на Уестминстърското абатство Дейвид Хойл ще проведат кратка служба в присъствието на краля и членовете на кралското семейство.

След това Уестминстър Хол ще бъде отворена за прощаване с кралицата в продължение на четири дни и половина - от 16:00 ч. (GMT) на 14 септември до 05:30 ч. (GMT) на 19 септември - датата, на която ще се състои погребението на Елизабет Втора.

За последен път залата е използвана по този начин преди двадесет години, когато умира майката на кралицата - Елизабет Боус-Лайън (1900-2002). В продължение на три дни 200 хиляди души дойдоха да се сбогуват с нея тогава. Преди това в Уестминстър Хол са били положени ковчезите с телата на бившия министър-председател Уинстън Чърчил (през 1965 г.), на бабата на Елизабет Втора – Мери Тек (1953 г.), на баща ѝ Джордж Шести (1952 г.) и на дядо ѝ Джордж Пети (1936 г.).

Според в. „Таймс“ до 750 000 души може да искат да се сбогуват с Елизабет Втора. Британските медии вече предупреждават за 30-часова опашка за влизане в сградата на парламента. Правоприлагащите органи са в повишена готовност. Около 10 000 полицаи и 1500 войници участват в мащабна полицейска операция в Лондон, а въздушното пространство над града е затворено.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
0
 
! Отговори
Бог да я прости преди 1 година
Наистина ли няма кой да се сети, че не бива да има коментари под информациите за изпращането на покойната кралица, след като създателите на сайта не могат да се справят с един-единствен писач, който явно не е наред с главата?
14
1
 
3
 
! Отговори
Хумор, сатира,забава преди 1 година
От толкова много мъка, да прокараме и малко хумор.Питали радио Ереван:Какво язди английски крал?Отговорът:Камила.Това е и тест дали реактора има чувство за хумор или ще се спече и ще ме трие.
13
2
 
6
 
! Отговори
no name преди 1 година
Предполагам,че кралицата са я балсамирали, мумифицирали (или са приложили някакви други методи за спиране на разлагането) или кофчега има някаква вградена охладителна система, в противен случай за 10 дни лашкане напрад-назад не ми се мисли каква супа ще стане....Друг малко вероятен вариант е кофчегът да е празен (малко вероятно, защото винаги е възможно да изтече информация от някъде и да стане страшен резил)
12
2
 
6
 
! Отговори
сс преди 1 година
Човек има директна връзка с висшата сила и не са му нужни папи монарси владетели уж назначени от господ..... някой някъде си назад в миналото е колил и бесил и се е самопровазгласил за монарх и трябва всички да го почитат??? и неговите наследници??? това са хора използващи и живеежи на гърба на народите и всички нормални хора, едни тарикати...господ връща всичко с лихвите....
11
3
 
9
 
! Отговори
СС преди 1 година
Единствено пред господ мога да се преклоня на този свят, такива набедени кралици крале да не са хванали на господ шлифера? те поне така си мислят трябва да си много промит мозък да вярваш на такива и да ги почиташ. Това е зло срещу човечеството и хората....СВОБОДА......
10
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя няма ли да се размириши от толкова лашкане 10 дни. Погребение ли е това или шоу? Малко ли я гледаха жива?
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Великобританско лицемерие, да използваш един ковчег, в който не се знае какво има/ всички сме с еднакви тела и те се разлагат/ за да събереш народа за поклонение и да демонстрираш единство. Скоро Великобритания ще бъде само Англия и няма да е империя. Новия крал няма никакви заслуги за Великобритания, освен че е син на Елизабет.
8
8
 
13
 
! Отговори
Милен преди 1 година
Тези тотално не са наред.... Цяла династия, която народът хрантути... Не мога да повярвам, че в 21в има крале/кралици, милиардери, които не си мръдват пръста по цял ден и целият народ ги храни.
7
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трагично, а магарет е дъщерята на боян такси ров, от селата.
6
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нармален човек би трявала да го е срам само да си го помисли, камоли да отиде на такова събитиеБрутално унижение
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много вяло. Очаквах повече ентусиазъм и истерии. Но като чета коментарите на англичаните под новините за кралицата, май не им е до нея в момента. Освен на най-заклетите монархисти.
4
4
 
12
 
! Отговори
Ей преди 1 година
сега! Ей сега всички българи се мятамe на автомобили, самолети и кой на каквото докопа и тръгваме на поклонение.
3
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво я разкарват като панаирджийска мечка,,,ще се вмирише...то бива траур 3 дена......
2
7
 
25
 
! Отговори
Слънцето преди 1 година
Европа потъва, инфлация, няма газ ток, защо кралицата е централна тема. Нали я оплакохме вече?!? И коя е тя? Да не ни е гледала децата?!
1
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оф, аре заравяйте я най-сетне