Пик на инфлацията у нас най-рано в средата на 2023 г.

Поскъпването на живота ще продължи дълго време
62
Пик на инфлацията у нас най-рано в средата на 2023 г.
Снимка: Dnes.bg, архив

Инфлацията у нас ще достигне своя пик най-рано в средата на следващата година. Националната статистика ще продължава да отчита нови върхови стойности поне още една година, прогнозират финансисти.

Годишна инфлация за август почти 18% и най-висок ръст на цените при газа, битовите разходи и повечето от храните.
Поскъпването на живота ще продължава да се генерира от високите цени на горивата, от войната в Украйна и дори от политиките по Зелената сделка, казва финансистът Николай Павлов пред БНР.

"Без да искам да тревожим хората, инфлацията ще остане по-дълго, но по-важното е, според мен, че ние следващите години ще се научим да живеем в инфлационна среда, по-висока от сегашната. Ако сега централните банки се стараеха да държат 2-3 процента, то най-вероятно ние ще държим инфлация между 4-6%. Вероятно влизаме в цикъл на скъпи суровини следващите години", коментира той.

Според прогнозата на финансиста рекордни стойности инфлацията ще продължава да бележи най-малко още една година.

"Ако нещата в най-оптимистичния сценарий се развият добре, би трябвало, може би, края на следващата година или средата ѝ да сме били в пика на инфлацията. И предполагам, че тя ще е между 15 и 17%", пресметна Павлов.

 


62
Още по темата: инфлация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
3
 
! Отговори
ТНТ преди 4 месеца
Това е целта да намаляват хората
35
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Инфлацията е като студен душ- неприятна, но ободряваща и каляваща :)
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Аз Кочо - Дефлацията е хубаво нещо, за тези, котио си кътаме паричките :)
33
1
 
12
 
! Отговори
Аз Кочо преди 4 месеца
Няма да е тогава пика на инфлацията ако тази зима Европа изпадне в рецесия. Ако това стане догодина ще наблюдаваме дефлация, фалити, безработица, спукани балони и много самоубииства
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Който познава правилата на маркетинга, има силен бизнес, разбира от търговия - ще е добре!
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Без да искам да тревожим хората, инфлацията ще остане по-дълго, но по-важното е, според мен, че ние следващите години ще се научим да живеем в инфлационна среда, по-висока от сегашната. -------- Ако се преведе на нормален език ЕКСПЕРТО казва че ще ви дерат кожите (цените се качват) но за това пук ще се научите да живеете в такава обстановка... Хахаххахахаха
30
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Производителите вдигат цените, посредниците още повече. Потребителите спират да купуват и ползват неща без които не могат. В следствие на това посредниците се чудят какео да правят стоката и спират да вземат от производителя. Производителя сънращава производство и персонал. Съответно ползва и по малко енергия. Бушоните на системата гърмят и влака сменя релсите и посоката на движение.
29
3
 
5
 
! Отговори
Хари Потър преди 4 месеца
До: номер 38 Аз пък ти обещавам, че ако гласуваш за мене и ме изберат за премиер, ще направя бензина 10 стотинки литъра, а дизела и олиото - 8 стотинки! Билетчето за трамвай и тролей 4 стотинки, а за автобус - 6 стотинки.И боза от 4 и от 6 стотинки! А минималната заплата - 1500 лева!И ще построя магистрала от Видин до Свиленград!
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До: 39 Аз пък моето олио го дадох на една комшийка от село че са ми много далече нивите и не мога да се разкарвам дотам.
27
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бойко Борисов каза, че ако се върне на власт ще свали цената на тока с 50%, цената на горивата с 1лв. А олиото ще бъде 1лв за литър!!
26
2
 
8
 
! Отговори
ай стиа бе преди 4 месеца
на нинова демокрацията толко много и отне вие се жалвате за некаква инфлация , ай мола ви съ !
25
9
 
7
 
! Отговори
пенсионер на круиз преди 4 месеца
бе ква инфлация , киро , асен и нинова вдигнаха доходите до незнайни висоти . мдаааа !
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Честита Промяна!
23
5
 
13
 
! Отговори
икономист преди 4 месеца
Схемата е проста. Когато най голямата маса от хора, бедните и средната класа започнат да имат някои лев, то го харчат неразумно, съответно поради търсенето цените се вдигат. Напомпват сами инфлацията и после трябва обратния цикъл да обеднеят за да немогат да харчат. Тогава поради ниското търсене цените се регулират. Централните банки се опитват с ОЛП-то да ударт по бързо поне тия с кредитите. Та сега бай бугар, дето работи незаконно и събира под дюшека ще разбере че това не е далавера.
22
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тия са *** - в пика си инфлацията щяла да е между 15 и 17%, та тя в момента на някой продукти удря 30% ве пичове. Кво правим?
21
4
 
11
 
! Отговори
Albi преди 4 месеца
До 123.Така е спекула навсякъде, но дори да се свием, да купуваме най-необходимото, ония алчници, като им застои стоката, те не преоценяват, не бракуват, не намалят. Пак си я пробутват разпадаща се и разложена на редовни цени.
20
3
 
30
 
! Отговори
123 преди 4 месеца
У БГ по-голямата част от инфлацията е спекула!!! Спекула и нищо друго, свикнаха си да си вдигат цените пррз седмица и не спират!!! Всичко над официалната за ЕС инфлация у БГ е СПЕКУЛА!!!
19
4
 
12
 
! Отговори
силно учудЕна преди 4 месеца
Това като с ПИК-а на поредната вълна на коронката ли е?!
18
4
 
29
 
! Отговори
42 преди 4 месеца
Наистина западната демокрация беше лъжа, която целеше да създаде свободия и опростачване на масите. Резултатът е светът воден от шепа кукловоди-антихристи срещу просташката маса от долнопробни послушни консуматори, които не се бунтуват срещу нищо.
17
1
 
13
 
! Отговори
Нет Рубля, Нет Газь преди 4 месеца
Трай коньо, за зелена трева!