Сърбия отсече: Не може да приеме резултатите от "референдумите" в Украйна

Те били в противоречие с националните интереси на западната ни съседка
25 сеп 2022 16:15, Красимир Ангелов
98
Сърбия отсече: Не може да приеме резултатите от "референдумите" в Украйна

Министърът на външните работи на Сърбия Никола Селакович заяви днес, че Белград не може да приеме резултатите от т.нар. референдуми в украинските области, контролирани от Русия, защото това би било "напълно против нашите държавни и национални интереси", предаде Танюг.

Още по темата
В четири контролирани от Русия области в Украйна - Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон - са организирани този уикенд "референдуми" с ясен изход за това дали да се присъединят към Русия.

На пресконференция, отговаряйки на въпрос дали Сърбия ще приеме резултатите от референдумите в украинските региони, Селакович каза, че в съответствие с Устава на ООН и общоприетите принципи и норми на международното публично право Сърбия не може да приеме тези резултати.

"От една страна нашата принципна привързаност към принципите и правилата на международното публично право, Устава на ООН, а от друга, това би било в пълно противоречие с нашите държавни и национални интереси, в пълно противоречие с нашата политика на запазване на териториалната цялост и суверенитет и ангажираност с принципа на ненарушимостта на границите", каза Селакович.

Както е известно, някогашната сръбска област Косово обяви независимост от Белград през 2008 година, а Съдът на ООН потвърди независимостта на Косово през 2010 година. Освен Сърбия независимостта на Косово не е призната от редица страни, сред които Русия, Индия, Китай и пет страни членки на ЕС.

(БТА)
 


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
Крим не е руски преди 2 месеца
Путин даде идея на албанците да направят референдум в Косово за присъединяване към Албания. А ние ще анексираме западните покрайнини... и Волжка България.
75
0
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Македония е бълъаяска и никякъв референдум не може да я направи държава.Другари, да върнем със задна дата референдума за Македония и признаването и от наша страна :p. Както те искат да отменят договора с България. Какво пък толкова, отменяме референдума за Македония и независимостта и, анулираме сръбския им език сус задна дата и готово.
74
2
 
5
 
! Отговори
Глух Пор преди 2 месеца
Kak пък на един от вас коментиращите не ви мина през акъла че тази позиция на Сърбия е във връзка с рефендума за Косово който не признават. Позициите трябва да са последователни, а не както запада се извърта както му е удобно по въпросите за референдума в Косово и намесата там, а после за референдума в украйна обърнаха плочата. Сърбия няма медиината пропаганда на запада за да лицемерничи и извърта според случая, без проблем . Иначе влиза в капана.
73
1
 
4
 
! Отговори
ДО СЪРБИНА преди 2 месеца
Сръбски Агент , Защо приехте Референдума за Македония ? Това беше Българска Територия . Сърбите са Гнусна Нация .
72
9
 
6
 
! Отговори
Степа Бандеровски преди 2 месеца
Русофобите могат да се преместят в Сърбия и да бранят Косово. Да направят референдум в Косово и готово. Хората да решават, а не политиците. Донбасс е РФ, Херсон е РФ и т.н.
71
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дори най-верните руски кучета не ѝ оказват никаква подкрепа.
70
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русофилската Сърбия отрича калашниковият референдум,а БСП и *** го признават
69
15
 
9
 
! Отговори
Дагистан преди 2 месеца
Ние скоро ще се освободим от руското робство. Няма да изнратим децата си в Украйна.
68
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бързото обръщане на сърбите е свързано с преврата в Китай. Сърбите разбраха, че Русия е обречена...
67
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сърбите преди ден обещаха на Лавров друго . Като им гостува. А сега друго. При тях може и тако и Ивайло.
66
2
 
12
 
! Отговори
E нали преди 2 месеца
тогава ще трябва и Косово да признаят, как да стане
65
16
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На Украйна изобщо не и пука за тези абсурдни референдуми. Мачка безжалостно вaтниците...
64
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези "референдуми" са смешни и по фалшиви от ковида и руската армия взети заедно...
63
18
 
13
 
! Отговори
Ди спокойно преди 2 месеца
Да, всичко ще стане наред, Русия ще остане и без двата си съюзника в Европа - Сърбия и Украина и на цирка Путински ще се сложи тотален край. А ти ще рониш крокодилски.
62
2
 
21
 
! Отговори
До друже михайлоич преди 2 месеца
Като ти гледам глупавия коментар съм сигурен, че си против държавата Косово. Е......"умнико", ако Сърбия признае тези референдуми, ще трябва и държавата Косово да признае. А иначе Сърбия не ходи по никой чичо Сам. Ходи по Русия, ама няма как да ходи срещу себе си. Понимаеш дурак.....
61
9
 
11
 
! Отговори
Спокойно.... преди 2 месеца
... сърби, вие няма да приемете референдумите, руснаците ще признаят Косово, и така всичко ще е наред ;)
60
1
 
13
 
! Отговори
Естествено преди 2 месеца
Че няма да ги признаят. Ако ги признаят е все едно да признаят Косово. Адекватни са причините и на Индия и Китай. В Европа едната държава не признала Косово е Испания, заради баските. Та туп, приятели с Русия - да, но тези рефврендуми абсолютно никоя държава няма да признае.
59
15
 
0
 
! Отговори
Урсула преди 2 месеца
Украйна няма да влезе в ЕС в Нато ще влезе но не и в ЕС
58
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За едно съм сигурен - САЩ съжаляват, че са дали прецедент със "самоопределянето" на Косово. Не че нямаха полза, но вредите се оказаха по-големи. И не са само в Украйна. Каталуния, Шотландия, пък накрая може и някой щат да реши да се "самоопредели":)
57
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ха хаааааа.