Шофьори влязоха в сблъсъци с активисти на Just Stop Oil

За 30-ти път те блокираха улици в Лондон
31 окт 2022 13:09, Нели Христова
22
Шофьори влязоха в сблъсъци с активисти на Just Stop Oil
Снимка: Twitter/Just Stop Oil

Полицията каза на шофьорите да не се "намесват пряко" срещу активисти, които блокираха два пътя в източен Лондон на 30-ия си ден на протест.

Протестите на Just Stop Oil започнаха на 1 октомври, когато групата призова правителството да спре нови проекти за изкопаеми горива. Действията им са довели до сблъсъци с шофьори, които са се опитали да ги извлачат далеч от пътното платно.

В събота "умишлените тактики" на протестиращите спряха движението по четири пътя в централен Лондон и Мат Туист, помощник-комисар, каза, че разбира "разочарованието и гнева", изпитвани от шофьорите. "Те засягат бизнеса, живота на хората, независимо дали са на път за лекар, дългоочакван преглед в болница, на път за работа, за интервюта или за да вземат децата си от училище. Знам, че на обществеността в Лондон им е писнало от много малък брой хора, които ги безпокоят", каза Туист. "Когато бъдем уведомени за активисти, извършващи нарушения или причиняващи смущения чрез блокиране на пътища, нашият приоритет е да стигнем бързо. Бих призовал обществото да не се намесва директно, а да ни се обади и ние ще се справим. Ние сме решени да изправим пред правосъдието онези, които са причинили хаос и смущения.”

Вчера обаче гневни шофьори не обърнаха внимание на предупреждението му, когато активисти препречиха две улици близо до Spitalfields Market в източен Лондон. Малко след обяд протестиращи, облечени в ярко оранжеви жилетки, седнаха на кръстовището на двата пътя, предизвиквайки дълги опашки.

Едната шофьорка беше чута да крещи, че има болно дете в колата си. Видеозапис показва как жена влачи протестиращ през пътя, преди да се обърне към колегите си, държащи транспаранти. Друг шофьор напусна колата си и каза на протестиращите: "Имам деца в колата. Преместете се от пътя."

Полицията арестува 11 души за препречване на магистралата. 53-годишната Хейзъл Агомбар, благотворителен работник от Уинчестър, която участва в демонстрацията, каза: "Прекарах 15 години в "меки" кампании за климатичната криза. Стигнах до момента, в който се чувствам подтикнат да предприема директни действия. Никога не бих повярвала, че аз, тиха жена на средна възраст, ще открия, че се готвя за действие, което вероятно ще доведе до ареста ми. Но времето дойде."

В събота Just Stop Oil съобщи, че 61 активисти са спрели движението по четири главни пътя в централен и южен Лондон. Имаше хаотични сцени, когато шофьори напуснаха превозните си средства, разкъсаха плакати и преместиха протестиращите отстрани на пътя - само за мнозина да се върнат на позициите си.

Някои се залепиха за пътя, а други използваха "заключване", протестна тактика, която затруднява отстраняването им от позицията им. Полицията арестува 33 души.

Just Stop Oil е разклонение на Extinction Rebellion, глобалната група за кампания. През последния месец активисти проведоха протести с оранжева тема, за да подчертаят климатичната криза. Месецът на протестите се очаква да приключи по някое време днес. Техните действия включват хвърляне на доматена супа по Ван Гог в Националната галерия и катерене по моста на Dartford Crossing.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
големия клозет преди 1 година
Нормално е полицията да пази слугите на елита, Шваб и неговия клозет. Но, идва времето на бунтове и битки със слугите на елита. Тези тикви, самоопределили се за елит, ще изгубят всичко. Стария свят си отива и те с него в клозета на историята
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ги напръскат с изкопаеми горива... Като видят кибритче, сами ще избягат..
16
0
 
5
 
! Отговори
Chovek преди 1 година
Нямам думи, аман от анархисти, кой им плаща бе?! Кой ги кара да се държат така, защо все трябва да има сеири, аман бе, аман!!
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 9 Гледах ги при Патрик от Vluetainment - човека ги остави да говорят. Бяха двете момичета, залели картината. Тея деца са индоктронирани! Вярват, *** няма да доживеят до 25, щото ... Климатипните проблеми щели да ни избият. Нямало начин. И си вяряат. И лошото е, че хиляди са като тях. Пита се - Кой им пълни главите с глупости и с каква цел. Аз се сещам за един герой от една комоания за прозорци, двто се прави на филантроп.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да застанат така пред кордона на краля си. Или още по-добре - Да блокират следващия мач Ман срещу Ливърпул .... Малиииии - ще има убити!
13
0
 
9
 
! Отговори
Кардинал Ришельо преди 1 година
Дяволът от еретиците се гони само с огън!
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еко талибаните в екарисажа
11
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само груба сила лекува сектантите - когато разума липса, диалога е безсмислен, тогава идва тоягата.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ненавиждам бритишите ама за това хората са прави.Да блокират парламент и държавни сгради, защо трябва да пречат на нормалните хора? После някой крайно изнервен като засили колата през тях ще кажат, че бил терорист.
9
1
 
22
 
! Отговори
един там преди 1 година
Псевдо зеления тероризъм продължава. На тези кой им налива пари е въпросът?
8
1
 
11
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 година
С такива измислени (неомарксистки) протести НЕ СТАВА! Плоцията трябва да действа безкомпромисно. Проблемът може да се реши само с нови технологични решения за п-во на енергия, а не с лиготии. Но и така, т.е. дори да открият подходящи ресурси за енергия, ще минат поне няколко десетилетия, докато се внедри в целия свят. Нещата са сериозни, мащабни и не стават от днес за утре. ПОСЛЕДНОТО, ОТ КОЕТО ИМАМЕ НУЖДА, Е ЗАТВАРЯНЕ НА ПЪТНАТА МРЕЖА! Твърд отпор от полицията по тези, които ги подстрекават...
7
1
 
20
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Лично аз нямам нищо против да протестират. Стига да не ползват НИЩО произведено от нефт. Инак са същите лицемери като зелените Нешка Робева и Петър Слабаков, дето се правеха на интересни, протестирайки срещу АЕЦ Белене, но не съм чул да стоят на сгудено. ПП. Не коментирам зеления атлантик Соломон Паси, спасил БКП (и ДС) от разпад и лустрация.
6
2
 
9
 
! Отговори
кой преди 1 година
Тия други проблеми нямат ли си?
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пускате един багер или снегорин да ги изгребе. Да видиш как ще се реши проблема моментално. Жалки терористчета
4
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато хората протестираха за правата си и свободата си по време на ПЛАНДЕМИЯТА, полицията ги смазваше. Когато няколко безполезни лекeта протестират за неосъществими измишльотини - НЯМА ПРОБЛЕМИ!
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
куките по цял свят защотават престъпници. ти да видиш
2
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май съм доволен, че животът ми мина в един по-нормален свят. Явно бъдещето е пълна свиннщина.
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тез *** що не дойдат в Бг да протестират , да видят що е бой