Джузепе Анточи - човекът, който се изправи срещу Коза Ностра

91 души, сред които и мафиоти, са получили общо 660 години затвор
Обновена: 7 ное 2022 08:56 | 6 ное 2022 23:00, Нели Христова
40
Джузепе Анточи - човекът, който се изправи срещу Коза Ностра
Снимка: Getty

91 души от Сицилия, сред които и мафиоти, бяха осъдени на общо 660 години затвор в мащабен съдебен процес, който установи източването на милиони евро от ЕС, съобщиха западни издания.

Продължилото година и половина дело срещу общо 101 подсъдими от Месина приключи във вторник. Те бяха обвинени за редица престъпления като измами, изнудване, фалшифициране на документи и търгуване с наркотици. Съдебният процес е първият, който разкрива схема за измами, при която са били източени поне 5 млн. евро от фондовете за подпомагане на земеделци от ЕС , като парите отивали в джоба на двете мафиотски групи от планината Неброди, както и към политици и държавни служители.

Човекът "отговорен" за всичко това е Джузепе Анточи. Той живее под полицейска закрила, защото се изправи срещу мафията в Сицилия.

"Земята на мъртвите души", нарекоха нашия регион, това го написа един съдия в документите за предварителен арест на 94 души и конфискацията на 154 земеделски стопанства. Той цитира Гогол, за да поясни до каква степен тази прекрасна земя, най-красивата на света, населен в огромната си част от земеделци - нормални, честни хора, беше измъчвана и хората бяха тормозени от няколко мафиотски клана, които тогава бяха арестувани", каза Анточи в специално интервю за "120 минути" по Би Ти Ви.

"Главният герой в тази история не е Анточи, а мълчанието. Да, мълчанието през всичките тези дълги години, когато всички знаеха, но никой не искаше да говори. Това мълчание има други двама братя - страхът, който аз добре познавам, аз всеки ден живея с него, а също и толерирането на подобни действия. Тези парцели земя, в които бяха вписвани мъртви души, са били разпределяни от хора с "бели якички" - чиновниците, които раздаваха фондове, а ние трябваше да вземем решение да не мълчим, защото в света на мълчанието винаги има някой, който се превръща в мишена. Ясно е, че те бяха решили да ме спрат", каза Джузепе Анточи.

"Тук не говорим за милиони евро, а за милиарди евро, само в предишния програмен период в Сицилия се равнява на 5,3 млрд евро, както в Сицилия, Калабрия и други, това беше основният източник на печалби. Така че това беше темата на темите - мълчанието", добави Анточи.

"Щом разбрахме, че има праг от 100 000 евро ние взехме този закон и свалихме прага до нула. Ясно е, че след като вече не могат да ползват това раздаване на земеделски земи, това удостоверение от комисията "Антимафия" не им вършеше работа и не можеха да кандидатстват за европейски пари", разказа Анточи схемата за печалби.

През цялото време никой не е опитвал да го подкупи, каза той. "Те мислеха, че аз ще потърся помощ от някъде. Но аз съобщих какви са техните заплахи публично и продължих да вървя напред. В засечените телефонни разговори те казват: "С това ченге ние няма да можем да се разберем. Те използваха последната възможност - аз никога няма да бъда същия човек след 17 май, 2016 г. Нито аз, нито момчетата от моята охрана, нито нашите семейства", каза още Анточи.

 "Аз съм наясно какво значи на умреш - може човек да умре убит от мафията, както щеше да се случи на мен и моята охрана, човек умира веднъж, правят му възпоменания, паметни плочи, има обаче и друг начин да умреш - ако си от мафията да станеш сутрин, да се почувстваш омърсен, да знаеш, че трябва да отидеш в другата стая и да кажеш на двете си дъщери, че трябва да живеят по правилата и морала. Тогава огледалото те кара да се чувстваш не само омърсен, но и да умираш всеки ден. Затова аз реших, че това, което има стойност в живота е достойнството. Опитах се да бъда добър баща", каза още Анточи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Тошко /20/ Ако се изчислява като средноаритметично, резултатът ще е плачевен, това е ясно. Но когато се вземе само този на българския етнос, какво се оказа, спомняш ли си? Че преди нас са само евреите.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 29 В заглавието има пропуск.Забравили са да посочат кой се е изправил срещу мафията.
17
1
 
0
 
! Отговори
Тошко преди 1 година
До анонименСпоред последно изследване Ай Кю то на популацията в България е 83,което си е *** ! Това обяснява всичко
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
660 г. затвор звучи адски много, ама е за 90 души! Т.е. средно по 6-7 г. затвор за мафиотите........ Ето че не е чак толкова много! Или италианските мафиози не правят чак толкова големи золуми?!
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз ли нещо не виждам добре, или заглавието на статията не е граматически издържано? :D
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алоо,там е друго.Тук държавата ги закриля.
13
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Коментари от сорта тралала,селска седянка!Някой замисли ли се защо в Италия има сериозна и ефективна борба с мафията,а в България дори няма опит за започване ? Някой замисли ли се, че сериозно изпRостяваме?Никой ли не се сеща,като вижда как хората се борят с корупцията,че ние сме пRости и лесно разрешаваме да ни контролират и манипулират разни политици които избираме,защото сме свикнали да разчитаме само на ОБЕЩАНИЯ и вместо сами да се погрижим за живота си се грижим за партиите им да съществува
12
3
 
9
 
! Отговори
ЛЕЛЕ преди 1 година
Джузепе Анточи - човекът, заради който се изправи срещу Коза НостраСТИГА РЕЗИЛ ,С ТОЗИ НЕГРАМОТЕН СТИЛ!!!
11
0
 
3
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
Абе четете си статиите. Заглавието и статията отново си противоречат.
10
3
 
20
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Да прескочи и в България този смел мъж. Може да изучава ГЕРБ, ДПС крупни корупционни организации. Едно стъпало нагоре. Да се запознае от близо с майсторите на източване на Еврофондове.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Редно е да качите материал и за Железния префект. Той е живял и действал преди Втората световна война и също е постигнал значителен успех, но временно.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен - 13 Тогава защо родителите ни помнят думите на дядовците и бабите си, че докато земеделската земя е била частна, да се открадне плод или зеленчук от чужд имот е било рядкост? Когато създали ТКЗС-тата, кражбите от текезесарските блокове станали ежедневие.
7
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Частната собственост предразполага към мафия ,а с ТКЗС няма да я има.
6
0
 
1
 
! Отговори
хахаха преди 1 година
и отново *** ,,,
5
4
 
6
 
! Отговори
1 преди 1 година
Организираната престъпност в Русия, Беларус, България, Украйна, Унгария, Словакия, Сърбия, Тъподония и Албания са бивши военни или настоящи както и полицаи и агенти на държавни органи за разузнаване. Мафията са семейства от престъпници и това е. Нашите завършват в чужбина и прилагат тяхните методи в Източна Европа срещу тях. Китай и Северна Корея правят същото но по организирано.
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
много прилича на дон Чалгаре, жалко че са от различни страни на борбата с мафията.
3
2
 
16
 
! Отговори
Тома преди 1 година
Никой не може да победи българската мафия защото държавата е мафията
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А тук кога ще се започнат нашите, те със сигурност са повече от 101. В Италия мафията вече ще блесне пред нашата.
1
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трудно за разбиране заглавие, явно и статията ще е така написана.